Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Fascinerande Etiopien - rundresa med svensk färdledning

Ett av Afrikas mest intressanta och vänliga länder bjuder på mängder av sevärdheter. Av landets totalt åtta UNESCO-världsarv, ser vi fyra; det kejserliga palatsområdet i Gonder, Simien nationalpark, de mäktiga obeliskerna i Aksum och Lalibelas fantastiska klippkyrkor.

MÄNNISKANS OCH KAFFETS VAGGA

Världens äldsta kända mänskliga fossil, Lucy, mer än tre miljoner år gammalt, hittades i Etiopien. Det var här som människans vagga stod, men även kaffets; Etiopien är ursprungslandet för denna dryck och fortfarande ses kaffet som något speciellt - efter ni har varit med på en traditionell kaffeceremoni så kommer ni att förstå! På 100-talet e Kr stod Aksum på sin topp och var en viktig knytpunkt för handeln mellan Afrika och Asien. Man lät resa gigantiska obelisker, vissa upp emot 30 meter höga, som finns kvar än idag. 1 000 år senare höggs kyrkorna i Lalibela ut ur berget: enligt lokal legend så hjälpte änglar till när arbetarna hade gått hem för dagen!


Gonder blev Etiopiens huvudstad 1636 under Kejsare Fasilidas, som började att bygga de palats som finns att beskåda i staden. Gonder kallas för Afrikas Kamelot och gör skäl för namnet. Under resan besöker vi även de fantastiskt rikt utsmyckade klostren på Tanasjöns öar, Blå Nilen-fallen, den underbart vackra Simien nationalpark, den sista hemvisten för den etiopiska vargen, och Afrikas största marknad; Merkato i Addis Abeba!Reseöversikt


Dag 1 Stockholm -
Dag 2 - Addis Abeba, Etiopien: Stadsrundtur
Dag 3 Addis Abeba - Bahir Dar: Blå Nilenfallen och stadsrundtur
Dag 4 Bahir Dar: Tanasjön - Gonder
Dag 5 Gonder: Stadsrundtur - Debark
Dag 6 Debark: Simien nationalpark
Dag 7 Debark - Aksum
Dag 8 Aksum: Obeliskerna
Dag 9 Aksum - Lalibela: Norra gruppen av kyrkor
Dag 10 Lalibela: Östra gruppen av kyrkor
Dag 11 Lalibela - Addis Abeba
Dag 12 Addis Abeba - Stockholm
 Pris:  27 900 kr/person
 Enkelrum:  2 400 kronor

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Addis Abeba t/r
 • Flyg Addis Abeba-Bahir Dar/Aksum-Lalibela-Addis Abeba
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguide
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Visumkostnad (erhålls vid ankomsten, kostnad f n 50 USD per person)
 • Eventuellt anslutningsflyg till / från Stockholm
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Stockholm -

Vi flyger på kvällen från Stockholm med Ethiopian Airlines till Addis Abeba. Vi hjälper er gärna med att boka anslutningsflyg från andra orter. Detta ingår dock ej i resans pris.

Måltider ombord på planet.
Dag1
Dag 2 - Addis Abeba, Etiopien: Stadsrundtur

Vi landar i Addis Abeba, Etiopiens huvudstad, tidigt på morgonen, möts vid ankomsten och körs till hotellet. Vi har tillgång till rummen direkt vid ankomsten. Efter några timmars vila så ger vi oss ut på en stadsrundtur. På amharinja, Etiopiens största språk, betyder Addis Abeba ”den nya blomman” och gör faktiskt skäl för namnet; staden är väldigt grön och lummig, med många jakarandaträd. Addis ligger på 2 350 meters höjd, vilket också gör klimatet väldigt behagligt. Staden grundades 1887 av kung Menelik II och har sedan dess varit huvudstad. Vi börjar med att besöka kejsaren Haile Selassies palats, där numera det etnografiska museet ligger. Vi missar naturligtvis inte Afrikas största marknad, Merkato. Den kanske mest intressanta delen är återvinningsmarknaden, där allt tas tillvara – gamla bildäck blir till sandaler, oljedunkar blir till kaffekannor med mera! Vi besöker också S:t Georges katedral, byggd 1896, den heliga treenighetens katedral, som är landets största ortodoxa kyrka.

Caravan Hotel (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag2
Dag 3 Addis Abeba - Bahir Dar: Blå Nilenfallen och stadsrundtur

Vi flyger idag den korta sträckan till Bahir Dar. Denna stad, med knappt 100 000 invånare, ligger vid Etiopiens största sjö, Tanasjön, som är cirka 68 x 73 km stor. Efter att ha checkat in på vårt hotell, så åker vi till vad som en gång var ett av Afrikas mest imponerande vattenfall; Blå Nilenfallen. Tyvärr så har man byggt ett antal dammar längre upp längs den Blå Nilen, vilket avsevärt har reducerat fallen, men om vi har tur och dammarna har öppnats så utgör de fortfarande en imponerande syn. Efter lunch så utforskar vi staden Bahir Dar, där vi besöker Haile Selassies gamla palats, Bezawitpalatset, varifrån vi har en fin utsikt över staden och Tanasjön. Efter ett besök på marknaden så åker vi till byn Woyito, där man fortfarande tillverkar båtar av papyrusvass – så kallade tankwa-båtar. Middag äter vi på hotellet och kan sedan ta kvällsdrinken i hotellets trädgård och se hur solen går ner över sjön!

Abay Minch Lodge (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag3
Dag 4 Bahir Dar: Tanasjön - Gonder

Tanasjön är berömt för sina kloster; 30 av sjöns 37 öar har ett kloster, de flesta byggda på sent 1500- eller tidigt 1600-tal. Många kloster är endast öppna för män, men de vi besöker under förmiddagens rofyllda båtresa är öppna för alla. Mest imponerande av dessa är kanske Ura Kidane Meret, med sina vackra målningar och ikoner från 1500-1700-tal, samt Azoa Miriam. Efter båtutflykten åker vi sedan buss längsmed sjöns strand till Gonder i norr, dit vi kommer fram sent på eftermiddagen.

Taye Belay Hotel (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Gonder: Stadsrundtur - Debark

Gonder blev Etiopiens huvudstad 1636 under kejsare Fasilidas, och växte under de första årtiondena explosionsartat. När Fasilidas dog 1667 så hade Gonder cirka 65 000 invånare. Staden behöll sin ställning under drygt 230 år och lämningarna efter denna period är imponerande. Den gamla staden, dit endast kejsaren och högre ämbetsmän hade tillträde, är omgiven av en drygt 900 meter lång mur och är i sin helhet förklarad som världsarv av UNESCO. Fasil Ghebbi, som den heter, innehåller dussintals slott, kyrkor, stallar och andra byggnader, uppförda under de olika kejsarna. Mest imponerande är Fasilidas eget palats, som vi naturligtvis besöker. Utanför den gamla staden ligger Fasilidas bad, som dock troligtvis fungerade som en plats för religiösa ceremonier, samt kyrkan Debre Berhan Selassie, som vi besöker på eftermiddagen. Denna kyrka är Etiopiens mest berömda, mest för takmålningen som innehåller 80 kerubansikten, alla med olika ansiktsuttryck! Efter stadsrundturen lämnar vi Gonder och åker mot den fantastiskt vackra nationalparken Simien. Vägen vi åker går mellan många spektakulära berg över 4 000 meter; det högsta är Ras Dejen som är hela 4 543 meter högt. Färgen på bergen skiftar efter de mineraler de innehåller och landskapet blir än mer dramatiskt genom de dalgångar, urholkade av regn och floder, där också den sällsynta waliestenbocken finns. Om vi har tur får vi se denna bergsget under morgondagens utflykt. Vi bor de närmaste två nätterna i staden Debark, som är inkörsporten till nationalparken.

Simien Park Hotel (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Debark: Simien nationalpark

Hela dagen är vikt åt utflykter i Simien nationalpark, som sattes upp på UNESCO:s världsarvslista redan 1978. Resenären Rosita Forbes beskrev denna 220 km2 stora nationalpark under sitt besök 1925 som ”det mest spektakulära av alla Abyssiniens landskap” och det är lätt att hålla med även idag. Av parkens drygt 50 fågelarter så är skäggamen den mest imponerande. Det som gjort Simien mest känt är dock bestånden av geladababianer och etiopiska varger, båda arterna endemiska för området. Vi har mycket goda möjligheter att se babianerna, men behöver tur för att se etiopisk varg då dessa imponerande djur är mycket skygga. Efter en vacker och intressant heldagsutflykt så kommer vi åter till vårt hotell i Debark på kvällen.

Simien Park Hotel (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag6
Dag 7 Debark - Aksum

Vi fortsätter idag vår resa norrut genom ett mycket vackert landskap till Aksum. Vi kommer fram till staden efter en lång, dammig men spännande resa sent på eftermiddagen.

Yared Zema Hotel (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag7
Dag 8 Aksum: Obeliskerna

Aksum, också ett av landets världsarv, var enligt legenden drottningen av Sabas huvudstad på 900-talet f Kr. Det var hit som denna berömda drottning och kung Salomon förde arken med Guds budord, och det sägs att den fortfarande finns bevarad här! Allt enligt lokal sägen; säkert är dock att Aksum var huvudstad för ett av Afrikas äldsta riken och var vida känt både bland greker och romare runt tiden för Kristi födelse som en stor och mäktig stad. Under nästan 1 000 år så dominerade Aksum handeln mellan Afrika och Asien, med sitt strategiskt viktiga läge nära Röda havet. På eftermiddagen besöker vi den imponerande obeliskparken, med sina enorma och rikt dekorerade monoliter. Den italienske diktatorn Mussolini blev så imponerad av dem att han lät transportera den näst största av dem, 25 meter hög, till Rom där den länge stod Piazza di Porta Capene. År 2005 fördes den äntligen tillbaka till Aksum. Den största obelisken hann aldrig resas innan kristendomen kom till Aksum, och bruket att resa obelisker dog ut. Än idag ligger den kvar, precis som den övergavs på slutet av 300-talet e Kr, och är gigantisk. Vi besöker också heliga Maria av Zions kyrka, platsen där arken skall finnas, och museet i dess närhet där många etiopiska kungars kronor finns utställda.

Yared Zema Hotel (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 Aksum - Lalibela: Norra gruppen av kyrkor

En kort flygresa tar oss till Etiopiens största sevärdhet; klippkyrkorna i Lalibela. Runt det lilla samhället, med cirka 10 000 invånare, ligger 11 kyrkor uthuggna direkt ur berget. Enligt experter ska det ha krävts runt 40 000 arbetare för att hugga ut dessa, men enligt lokal tradition så avlöstes arbetarna på kvällen av änglar från himlen, som fortsatte jobbet hela natten tills arbetarna kom igen på morgonen. På detta sätt ska det ha gått mirakulöst snabbt att bygga färdigt dem! Lalibelas kyrkor höggs ut på 1100- och 1200-talen, då staden var huvudstad för Zagwe-dynastin. Staden hette på den tiden Roha, men tog sedan namn efter kung Lalibela, som började arbetet med kyrkorna. Efter lunch på vårt hotell, varifrån vi har en fantastisk utsikt över bergen runtom, så börjar vi utforska de berömda kyrkorna på eftermiddagen, då vi besöker den norra gruppen. Bet Medhane Alem är den största uthuggna kyrkan i världen, 33 x 23 meter och med hela 72 pelare som stöd. Här förvaras också det berömda Lalibelakorset, bestående av sju kilo rent guld. Om vi har tur får vi se det, mot en liten drickspeng till prästen. Från denna kyrka går vi genom en tunnel till Bet Mariam, som har en pelare som det sägs att Jesus lutade sig mot när han uppenbarade sig för kung Lalibela. I närheten ligger Bet Danaghel samt tvilling-kyrkorna Bet Golgotha och Bet Mikael. De sistnämnda har några av Lalibelas bästa exempel på tidig, religiös konst. Sista kyrkan idag är Lalibelas mest berömda; Bet Giyorgis. Formad som ett grekiskt kors och i perfekt skick så utgör den en imponerande syn.

Panoramic View Hotel (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag9
Dag 10 Lalibela: Östra gruppen av kyrkor

På förmiddagen besöker vi den östra gruppen av kyrkor. Bet Amanuel är enligt många den vackraste och en del arkeologer tror att detta var den kejserliga familjens privata kapell. Bet Merkorios är känt för sin fresk föreställande de tre vise männen, troligtvis gjord på 1400-talet, Bet Abba Libanos, vilken är unik för Lalibela då taket hänger samman med klippväggen, samt Bet Gabriel-Rufael, som man tror egentligen inte alls var en kyrka från början utan kejserligt palats. På eftermiddagen besöker vi Nakutelab-kyrkan, sju kilometer från Lalibela, som ligger i ett område med rikt fågelliv. Visste du att Etiopien är kaffets ursprungsland? Efter ikväll, då vi bjuds på en traditionell kaffeceremoni då kaffet rostas och mals medan vi ser på, så vet du hur riktigt kaffe ska smaka!

Panoramic View Hotel (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag10
Dag 11 Lalibela - Addis Abeba

Vi flyger idag tillbaka till huvudstaden, där vi kommer ha lite ledig tid innan vi på kvällen åker ut för en gemensam avskedsmiddag. Den etiopiska maten är ett kapitel för sig; det traditionella brödet, injera, används istället för tallrik och sen läggs de olika rätterna upp på brödet. Sedan river man av bitar av det ganska surt smakande brödet och tar för sig av önskad maträtt! Till middagen bjuds vi på en uppvisning av en folkloregrupp; ett perfekt sätt att avsluta en innehållsrik resa på! Efter middagen körs vi ut till flygplatsen för att påbörja vår hemresa. Vi har tillgång till våra rum på hotellet fram till dess att vi åker till middagen.

Caravan Hotel (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag11
Dag 12 Addis Abeba - Stockholm

Flyget går vid midnatt och liksom på utresan flyger vi med Ethiopian Airlines direkt till Stockholm, där vi landar åter på Arlanda på morgonen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planet.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1-2 Dag3 Dag4 Dag5-6 Dag7-8 Dag9-10 Dag11
Karta
Dag 1-2
Dag 3
Dag 4
Dag 5-6
Dag 7-8
Dag 9-10
Dag 11

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vilket betyg vill du ge resans färdledare? "Helt vad man väntar sig av en seriös och erfaren researrangör. Alltså mycket bra."
Gösta Wetterlind

"Resan är välplanerad och den lokale guiden var mycket bra, kunnig och hjälpsam."
Doina Onica

Vilket betyg vill du ge upplägget av resan? "4,5. Bra mix natur / kultur / historia."
Niclas Eriksson

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "5. Över förväntan."
Pia Gustafsson

Vad har varit det bästa med resan? "Helheten!"
Berit och Billy Slättengren

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "
4,5. Mycket intressant och annorlunda."
Annika och Kenneth Zetterlind

Vad har varit det bästa med resan? "
Vacker natur, folklivet, trevlig grupp, intressanta och spännande platser. Allt fungerade och löpte på utan missöden."
Anita Petersson och Tore Nilsson

Hur har den lokala guiden skött sig? "
5. Superbt! Mycket kunnig guide som var med hela resan. Tjänstvillig med stort hjärta och mycket humor."
Sune Berg

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "
5. Varierande och intressant program."
Christina och Leif Nilsson

"
Att besöka Etiopien vidgar dina vyer - trots fattigdom och misär möts du av av smittande leenden och skratt, en levande religiositet, en fantastisk natur och en rik historia. Du lämnar landet med en mer nyanserad bild av Afrika och ser på ditt eget hemland med nya ögon."
Robert Tuveson

"
Vi skulle vilja tacka så mycket för denna resa, otroligt att få komma till Etiopien som jag drömt om i flera år! Hoppas fler hittar denna resa! Vi kommer säkerligen att resa med er igen, har hittat flera resor som vi vill åka på! (Och inte så dyrt heller! Extra plus!)"
Ulrika och Gunnar Ehrnborg

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "
6. Bättre än väntat (och då hade vi höga förväntningar, men Bengt (resans färdledare) blir ett extra poäng)."
Marit Hagel och Stig Jarlevik

Vad har varit det bästa med resan? "
Upplägget i sin helhet, upplevelserna av natur, djur och flera fantastiska kulturupplevelser. Lagom längd."
Håkan Grip

Vad har varit det bästa med resan? "
Allt var bra tack vare en fantastisk reseledare som kunde förmedla all information på ett bra sätt så allt blev intressant."
Kerstin Eng

"
Tack för en enastående lyckad resa och upplevelse!"
Viveka och Staffan Heuman

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "
5. Kanonresa! Efterlängtad!"
Hans Thulin

"
Betyg: VG+++"
Monica Wiegert

"
Överhuvudtaget en mycket intressant resa."
Tora Ida Phillips

"
Jag är helnöjd med resan allt igenom, tycker mycket om att resa med Kon-Tiki."
Helen Joelsson
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack