Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Rundresa med svensk färdledning i Kenya

Denna omfattande rundresa med svensk färdledning i Kenya är för dig som älskar djur och natur! Vi koncentrerar oss på landets fantastiska nationalparker och nationalreservat och förundras över hur både landskap och djurliv förändras under resans gång. I de nordliga parkerna Meru och Samburu så ser vi arter som inte ses längre söderut, som till exempel den vackra beisaoryxen, nätgiraff, grevyzebra och den spektakulära giraffgasellen. Även fågellivet i norr skiljer sig väsentligt från de södra delarna. Vi spenderar även en dag med massajerna och får lära oss mer om deras sätt att leva och stödjer en skola i en liten by.

FLAMINGOR OCH NOSHÖRNINGAR

Lake Nakuru nationalpark är inte stort, men storslagen. Den är framför allt känd för sina emellanåt enorma flamingokolonier och det är en storslagen syn att se mängden av dessa vackra, rosa fåglar. Detta är även den kanske bästa platsen i landet att se leopard och både trubb- och spetsnoshörning.

MIGRATIONEN AV GNUER OCH ZEBROR

I juli börjar den årliga vandringen, som brukar kallas för migrationen, av gnuer och zebror norrut till Masai Mara. Här väntar krokodiler på dem i floderna och lejon på savannen. Vi är här när djuren är som flest och det är fascinerade att se dessa enorma flockar!Reseöversikt


Dag 1 Sverige - Nairobi, Kenya
Dag 2 Nairobi - Meru: Nationalparken
Dag 3 Meru: Nationalparken
Dag 4 Meru - Samburu: Nationalreservatet
Dag 5 Samburu: Nationalreservatet
Dag 6 Samburu - Lake Nakuru: Nationalparken
Dag 7 Lake Nakuru: Nationalparken
Dag 8 Lake Nakuru - Loita Hills: Möte med massajerna och nattsafari
Dag 9 Loita Hills - Masai Mara: Nationalreservatet
Dag 10 Masai Mara: Nationalreservatet
Dag 11 Masai Mara - Lake Naivasha: Båttur - Nairobi: Avskedsmiddag -
Dag 12 - Sverige
 Pris:  37 900 kr/person
 Enkelrum:  4 900 kronor

Kommande Resor

 • 25 september-6 oktober 2020

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Nairobi t/r med KLM
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Visumkostnad
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuell merkostnad för avresa från andra orter än Stockholm
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till lokala guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige - Nairobi, Kenya

Vi flyger på morgonen från antingen Stockholm, Göteborg, Köpenhamn eller Linköping med KLM till Amsterdam. Resans pris är baserat på resande från Stockholm, det kan eventuellt bli tillägg vid avresa från annan ort beroende på platstillgång och skatter. Från Amsterdam fortsätter vi med samma flygbolag till Nairobi, där vi landar på kvällen. Vi möts vid ankomsten och körs till hotellet, som ligger bara en knapp halvtimmes resa från flygplatsen.

Hotel Golden Tulip Westlands Nairobi (☆☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag1
Dag 2 Nairobi - Meru: Nationalparken

Vi lämnar Nairobi på morgonen och reser mot den sällan besökta nationalparken Meru. Denna resa är cirka 300 km lång, men tar cirka sex timmar att köra på grund av dåliga vägar - det är lika bra att ni vänjer er vid detta, dåliga vägar är mer regel än undantag på platserna vi kommer att besöka! Under resan färdas vi i fyrhjulsdrivna minibussar som har plats för åtta passagerare. Vi kommer dock att endast ha maximalt sex resenärer i varje, så att alla får en fönsterplats. Bussarna har ett uppfällbart tak, så under resans gamedrives så fäller vi upp detta så att vi har fri sikt. Vi äter en sen lunch nära nationalparkens inträde och ger oss sedan in i denna för resans första gamedrive. I denna nationalpark finns många olika naturtyper, bland annat savann, våtmarker och skogar. I denna del av Kenya råder ett torrare klimat än i söder och här finns många djur- och fågelarter som inte finns i landets mer berömda nationalparker i de södra delarna. Några av dessa arter, som vi har möjlighet att se denna eftermiddag och de närmaste dagarna, är nätgiraff, beisaoryx och den mycket vackert tecknade grevyzebran. Chanserna att se leopard och gepard är också ganska goda här! Vi lämnar sedan nationalparken och åker till vårt enkla, men trevliga, hotell, som ligger cirka en halvtimmes resa från inträdet till parken.

iKweta Country Inn (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag2
Dag 3 Meru: Nationalparken

Under våra dagar i nationalparkerna och nationalreservaten så gör vi gamedrives på morgonen och sent på eftermiddagen, då djur och fåglar är som mest aktiva, och har några lediga timmar mitt på dagen när det är som varmast. Fågellivet här är fantastiskt, denna relativt lilla nationalpark (870 km2) har mer än 300 arter - som en jämförelse har Sverige 249 arter! Några av de mest spektakulära arterna vi har chans att se är somalistruts, gampärlhöna, skrikhavsörn och den för området endemiska palmvävaren. I parken finns alla djuren i den så kallade Big Five, det vill säga lejon, leopard, elefant, afrikansk buffel och noshörning, så med mycket tur kan vi kryssa av alla dessa arter redan idag!

iKweta Country Inn (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag3
Dag 4 Meru - Samburu: Nationalreservatet

Dagens resa är inte lång, bara cirka två timmar, men landskapet förändras dramatiskt. Samburu nationalpark är betydligt torrare än Meru. Här karaktäriseras landskapet av torr buskvegetation, som bryts av med lite mer grönska runt floden Ewaso Ngiro som skär genom Samburu. Detta gör att det är enklare att se djuren här än i Meru. Sent på eftermiddagen ger vi oss ut på en gamedrive, under vilken vi förhoppningsvis får se den spektakulära giraffgasellen, även kallad gerenuk. Denna art finns endast i nordöstra Tanzania, östra Kenya, Somalia och östra Etiopien. Den är speciellt utformad för den miljö den lever i. Då den föredrar sandiga stäpper, halvöknar och busksavann så söker den sin föda högt uppe bland grenarna, därför har den utvecklat en mycket lång hals och tunga. Faunan här liknar den i Meru och förutom de stora däggdjuren så har vi möjlighet att se flera spektakulära fågelarter endemiska för området som till exempel guldbröstad glansstare, Somaliabiätare och rosabröstad busktörnskata. Denna natt, liksom i de andra nationalparker och nationalreservat vi besöker framöver, så bor vi i bekväma safaritält, samtliga med egen dusch och WC.

Ashnil Samburu Camp (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Samburu: Nationalreservatet

Vi fortsätter att utforska Samburu idag, med en gamedrive tidigt på morgonen och en sent på eftermiddagen. Förutom de tidigare nämnda unika arterna för denna del av Kenya, så finns här nästan 1000 elefanter och såväl lejon, leopard och gepard ses ofta. Dessutom har vi här resans bästa möjlighet att se den sällsynta afrikanska vildhunden, men för att se detta fascinerande djur så krävs naturligtvis tur. Fågellivet är även det mycket rikt och mer än 450 arter har skådats i reservatet!

Ashnil Samburu Camp (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Samburu - Lake Nakuru: Nationalparken

Idag lämnar vi de centrala delarna av Kenya och reser söderut genom en vacker natur till sjön Nakuru. Vi passar på att hålla utkik efter djur och fåglar medan vi reser genom Samburu. Dagens resa tar cirka 5 ½ timmar och är knappt 300 km lång. På vägen stannar vi för att ta in de mäktiga vyerna över Great Rift Valley, den stora förkastnings-spricka som löper genom den västra halvan av Kenya. På eftermiddagen kommer vi fram till vår camp och ger oss efter lunch ut på en gamedrive. Lake Nakuru är en sodasjö och utgör en del av nationalparken med samma namn, som är en av de få inhägnade parkerna i landet – den omges av elstängsel som skydd mot tjuvjägare. Parken har särskild status som säker fristad för noshörningen och vi har goda möjligheter att se både spets- och trubbnoshörning under våra dagar här! Sjön utlystes ursprungligen till nationalreservat för att skydda dess rika fågelliv. Mest känd är sjön för sina rosa flamingor, som vid tillfällen kan finnas där i miljontal. Skådespelet kan vara magnifikt!

Flamingo Hill Tented Camp (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag6
Dag 7 Lake Nakuru: Nationalparken

Som nämnts så var det framför allt fågellivet som gjorde att sjön förklarades som nationalreservat och senare nationalpark. Under dagen har vi goda chanser att, förutom de fantastiskt vackra flamingorna, se en mängd arter som till exempel vit och rosaryggad pelikan, afrikansk ormhalsfågel, sporr- och nilgås, malakitkungsfiskare, nordlig rödnäbbs-toko och narinatrogon. Lake Nakuru hålls även som en av de bästa platserna i Kenya att se leopard och här finns även bland mycket annat bohorrörbock, defassavattenbock och i träden håller vi utkik efter den mycket vackra guerezan, en svartvit apa med lång päls. Här har vi också resans enda chans att se Rotschildgiraffen, med sin typiska teckning! Den enda större däggdjuret som inte finns i nationalparken är elefanter.

Flamingo Hill Tented Camp (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag7
Dag 8 Lake Nakuru - Loita Hills: Möte med massajerna och nattsafari

Vi passar på att göra en sista gamedrive på vägen ut från nationalparken och reser sedan vidare söderut mot Loita Hills. Denna mycket vackra region är den mest traditionella delen av massajernas land och även om det naturligtvis har skett mycket de senaste decennierna så håller man fast vid många av sina traditioner. Även om området här inte är officiellt skyddat, så är skogen nästan helt orörd. Detta då det finns många platser som anses heliga av massajerna och det därför finns en noggrann kontroll vilka träd som får fällas och var deras boskap får beta. Det är ett mycket fint exempel på hur en traditionell kultur kan samexistera med naturen utan någon hjälp utifrån! Den camp vi bor på ägs av massajer och vi kommer här att få en unik inblick i deras seder och bruk. Vi ber er observera att övernattningen här är enkel, vi sover i iglootält, dusch och WC är gemensamma och det finns ingen elektricitet. Vi har flera aktiviteter att välja mellan: gå en promenad med massajerna medan de berättar om sin kultur och det vi ser runtom oss eller låna en av campens cyklar och på egen hand ge oss ut i de mycket vackra omgivningarna. Campen samarbetar med flera små byskolor i närheten och vi kommer även hinna med ett besök på en av dessa. Kon-Tiki Resor kommer att bidra med pengar för att köpa det som skolan behöver - om även ni vill hjälpa till så kontakta oss så berättar vi hur ni kan göra. Maji Moto betyder "varmt vatten" och i närheten finns varma källor, där vi har möjlighet att ta oss ett dopp. Naturligtvis får vi också prova på att dansa den typiska massajdansen, med sina höga hopp! På kvällen ger vi oss ut på en gamedrive för att se nattaktiva djur, som till exempel jordsvin, piggsvin och öronhund.

Maji Moto Eco Camp (övernattning i tält). Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 Loita Hills - Masai Mara: Nationalreservatet

Vi reser idag vidare mot det som har goda förutsättningar att bli resans absoluta höjdpunkt: Masai Mara, som tillsammans med Serengeti i Tanzania bildar ett enormt naturskyddsområde på mer än 16 000 km2. I juli-augusti varje år anländer stora hjordar av framför allt gnuer och zebror från Serengeti, för att stanna och beta under några månader. Vid årets korta regnperiod sent på hösten börjar hjordarna att lämna parken för att vandra åter söderut. Dessa vandringar, som ofta kallas "migrationen", kan omfatta mer än en miljon djur! De flesta av oss har nog sett mer än en dokumentärfilm som skildrar gnuernas våghalsiga flodpassager mellan lurpassande krokodiler. En annan av Masai Maras stora attraktioner är dess lejon, som här har en mörkare man, nästan svart, än på andra platser. Parken har en stor lejonpopulation och även om det inte går att garantera djurmöten vore det mycket konstigt om vi inte får se dessa mäktiga kattdjur! Vi är också här under den bästa tiden att se lejon, eftersom den stora ansamlingen av gnuer och andra gräsätare underlättar jakten. Även de smäckra geparderna ses ofta under gamedrives här. Vi ger oss ut på seneftermiddagen för vår första gamedrive här.

Ilkeliani Camp (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag9
Dag 10 Masai Mara: Nationalreservatet

Masai Mara är Kenyas kanske artrikaste park och vi har goda chanser att få se fläckig hyena, schakaler, babianer, Grantgasell, Thomsongasell, impala, topi och världens största antilopart, eland (även kallad älgantilop) - bland mycket annat! Flodhästar och nilkrokodiler, som är världens näst största krokodilart och kan bli fem meter lång, finns i floderna, medan vegetationen längs dessa drar till sig vattenbockar, elefanter och rörbockar. Här så kommer vi att se resans tredje underart av giraff, massajgiraffen. Masai Mara är också mycket artrik vad gäller fåglar med mer än 450 observerade arter, av dessa cirka 55 rovfågelarter. Här kan vi se världens största storkart, Maraboustorken, helig ibis, den ormätande sekreterarfågeln, gycklarörn, hadadaibis och afrikansk jakana, som har långa tår som fördelar vikten så effektivt att de kan gå på näckrosbladen i floderna. Det mest bestående minnet kommer dock säkerligen att bli mängden djur, som verkligen är fantastisk!

Ilkeliani Camp (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag10
Dag 11 Masai Mara - Lake Naivasha: Båttur - Nairobi: Avskedsmiddag -

Efter en kort gamedrive på morgonen så lämnar vi Masai Mara och reser österut. På vägen till Nairobi så stannar vid Lake Naivasha, en av två stora sötvattensjöar i den kenyanska delen av Great Rift Valley. Sjön är framför allt känt för sitt rika fågelliv, cirka 400 fågelarter har observerats, och under den båttur som vi gör här ser vi olika storkar, pelikaner, örnar och kungsfiskare. På stränderna betar antiloper och bockar, och i sjön bor omkring 500 fågelarter. Två av sjöns rariteter är jättekungsfiskaren och träskmangusten (ett mindre rovdjur som liknar en utter). Vi har också mycket goda chanser att se skrikhavsörnen, även kallad fiskörn. Väl framme i Nairobi så har vi tillgång till ett par rum på hotellet för att kunna ta en dusch och byta om. Vi åker sedan till den udda och trevliga restaurangen Carnivore för en avskedsmiddag. Som namnet antyder så är den specialiserad på kött av ofta udda slag, som till exempel struts och krokodil, som grillas över öppen eld! Vegetariska alternativ finns dock. Härifrån åker vi direkt ut till flygplatsen för att påbörja hemresan. Vi flyger med KLM strax före midnatt till Amsterdam.

Eka Hotel Nairobi (☆☆☆☆). Frukost, måltider ombord på planet.
Dag11
Dag 12 - Sverige

Vi landar i Amsterdam på morgonen och fortsätter härifrån med KLM till Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn, där vi landar åter på förmiddagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1 Dag2-3 Dag4-5 Dag6-7 Dag8 Dag9-10 Dag11
Karta
Dag 1
Dag 2-3
Dag 4-5
Dag 6-7
Dag 8
Dag 9-10
Dag 11

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Nyhet 2019