Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Res med oss till Rwanda och Uganda! Svensk färdledning.

En fantastisk resa för dig som älskar djur och natur, men vi bekantar oss också naturligtvis med dessa två vackra länders kultur och gästvänliga människor. Färgrika marknader, kuperat och grönt landskap, ett fantastiskt fågelliv och möten med våra närmaste släktingar i djurvärlden - två innehållsrika och spännande veckor väntar.

RWANDA - FRÅN FOLKMORD TILL FRAMTIDSHOPP

Resan börjar i Kigali, Rwandas huvudstad, där vi bor på klassiska Hotel des Mille Collines som var förebild för filmen Hotel Rwanda. Vi besöker museet efter folkmordet 1994 och häpnar över människors grymhet, men fascineras också över den optimism och framtidstro som präglar staden, och hela landet idag. I norra Rwanda tillbringar vi ett par dagar i Volcanoes National Park, där vi bland annat ger oss ut i molnskogen för att söka efter de sällsynta guldmarkattorna.

UGANDA - AFRIKAS PÄRLA

Det var Winston Churchill som kallade Uganda för detta och det är lätt att hålla med. Här gör vi game drives i vackra nationalparker, spårar schimpanser i den fantastiskt vackra nationalparken Kibale, bor på en ö i Afrikas näst djupaste sjö, beundrar trädklättrande lejon, letar efter den vackra fågeln jätteturako i Bigodis våtmarker och - naturligtvis - möter bergsgorillorna i Bwindi nationalpark. Många oförglömliga upplevelser utlovas!Reseöversikt


Dag 1 Sverige - Kigali, Rwanda
Dag 2 Kigali: Stadsrundtur
Dag 3 Kigali - Volcanoes National Park: Twa-by
Dag 4 Volcanoes National Park: Nationalparken
Dag 5 Volcanoes National Park - Lake Bunyonyi, Uganda
Dag 6 Lake Bunyonyi - Bwindi
Dag 7 Bwindi: Bergsgorillorna
Dag 8 Bwindi - Ishasha: Game drive
Dag 9 Ishasha - Queen Elizabeth nationalpark: Game drive
Dag 10 Queen Elizabeth nationalpark: Game drive och Kazingakanalen
Dag 11 Queen Elizabeth - Kibale nationalpark: Bigodi Wetland Sanctuary
Dag 12 Kibale nationalpark: Schimpanserna
Dag 13 Kibale nationalpark - Kampala
Dag 14 Kampala: Stadsrundtur - Entebbe
Dag 15 Entebbe - Sverige
 Pris:  46 900 kr/person
 Enkelrum:  6 400 kronor

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Kigali / Entebbe-Stockholm med KLM
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell / lodger eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet (dessa görs med minibussar, maximalt sex resenärer i varje - taket på dessa går att fällas upp vilket ger bra sikt för samtliga under resans game drives)
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuellt pristillägg vid resa från andra orter än Stockholm
 • Visumkostnader (dessa fås vid ankomsterna till länderna, kostnad för närvarande 30 USD per person till Rwanda och 50 USD per person till Uganda)
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige - Kigali, Rwanda

Vi flyger tidigt på morgonen med KLM från Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn till Amsterdam. Vi ber er observera att resans pris är baserat på resa från Stockholm. Vid avresa från annan ort kan det bli ett pristillägg beroende på skatter och platstillgång. Efter ett par timmars väntan fortsätter vi med samma flygbolag direkt till Kigali, Rwandas huvudstad, där vi landar på kvällen. Våra chaufförer kommer att möta oss vid ankomsten och köra oss till hotellet, som är stadens mest anrika. Den dåvarande hotelldirektören Paul Rusesabagina lät öppna hotellets dörrar för flyende tutsier och moderata hutus under folkmordet 1994. Med sprit och cigaretter mutade han milisen Interahamwe för att få dem att låta bli att storma hotellet i sin jakt på tutsier. Genom sina livsavgörande val räddade han livet på tusentals människor. Han och hotellet var förebild för filmen Hotel Rwanda från 2004. Vi rekommenderar varmt att se denna film före resan!

Hotel des Milles Collines (☆☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag1
Dag 2 Kigali: Stadsrundtur

Kigali är en av Östafrikas charmigaste och vackraste städer. Den ligger vackert, inbäddad mellan böljande, gröna kullar, och har många parker och trädkantade avenyer. Idag andas staden framtidshopp; en stor skillnad mot hur det såg ut när milisen Interahamwe till slut besegrades i juli 1994 och lämnade en stad i ruiner. Under dagens stadsrundtur besöker vi minnescentret efter folkmordet, en skakande upplevelse. Härifrån åker vi sedan vidare till nationalmuseet, beläget i ett före detta presidentpalats, och njuter även av folkvimlet på den stora marknaden.

Hotel des Mille Collines (☆☆☆☆). Frukost.
Dag2
Dag 3 Kigali - Volcanoes National Park: Twa-by

Vi kommer att förstå varför Rwanda kallas för De tusen kullarnas land när vi idag reser norrut. Det är en vacker resa som tar oss genom ett kuperat och mycket grönt landskap. Ju längre norrut vi kommer desto närmare kommer de mäktiga Virungabergen som utgör Rwandas gräns mot grannländerna Demokratiska Republiken Kongo (Kongo-Kinshasa) och Uganda. På eftermiddagen gör vi en promenad till en twa-by i närheten. Twastammen är en av de stammar som ofta går under samlingsnamnet pygméer, men denna beteckning ses som nedsättande idag. De lever under mycket enkla förhållanden och är fortfarande i stor utsträckning jägare/samlare.

Da Vinci Gorilla Lodge (☆☆☆). Frukost.
Dag3
Dag 4 Volcanoes National Park: Nationalparken

Vår dag i denna spektakulära nationalpark börjar efter frukost då vi ger oss ut för att söka upp de sällsynta guldmarkattorna. Denna apa är endemisk för detta område och finns endast på lite högre höjd i Rwanda samt närliggande nationalparker i Uganda och Kongo-Kinshasa. Endast sex personer tillåts i grupperna, så vi kommer att delas upp och leta efter olika flockar av markattorna. Det är en vacker promenad vi gör, även om den stundtals kan vara lite jobbig på grund av underlaget. Glöm inte att ta med kikaren, då även fågellivet här är mycket rikt! Beroende på hur lång tid det tar innan vi hittar markattorna så gör vi ett besök vid de vackra tvillingsjöarna på eftermiddagen; Lake Ruhondo och Lake Burera. Dessa sjöar ligger magnifikt, omgivna av branta kullar med åkrar och de ständigt närvarande Virungabergen i bakgrunden. Om vi inte hinner med sjöarna denna dag, så ser vi de istället imorgon.

Da Vinci Gorilla Lodge (☆☆☆). Frukost.
Dag4
Dag 5 Volcanoes National Park - Lake Bunyonyi, Uganda

Efter frukost reser vi norrut och korsar gränsen till Uganda. Landskapet är fortsatt bördigt och bergigt och vi gör stopp längs vägen för att fotografera vackra vyer och möten med människor. Uganda är ett land med många vackra sjöar och vi kommer fram till den vackraste av dem alla, Lake Bunyonyi, mitt på dagen. Detta är också Afrikas näst djupaste sjö och har 29 öar - vi bor på en av dessa och har sedan resten av dagen ledig för egna promenader på ön eller kanske ett dopp i det inbjudande vattnet. Namnet betyder "platsen med många små fåglar" så om du är intresserad av fågelskådning finns goda möjligheter till detta också! Hotellet vi bor på har också ett antal kanoter som vi kan hyra mot en extra kostnad.

Lake Bunyonyi Eco Resort (☆☆). Frukost.
Dag5
Dag 6 Lake Bunyonyi - Bwindi

Vi fortsätter vår resa på förmiddagen och kommer fram på eftermiddagen till det som kommer att bli en av resans absoluta höjdpunkter; Bwindi nationalpark. Bwindi är en fantastisk nationalpark; inte särskilt stor, bara 331 km2, men med en enorm mångfald som kommer sig av att höjden i parken varierar mellan 1 160 och 2 607 m ö h. Här finns hela 90 däggdjursarter och imponerande 23 endemiska fågelarter. Vi ber er observera att den lodge vi kommer att bo på beror på vilken gorillagrupp vi kommer att vandra till imorgon.

Rushaga Gorilla Camp (☆☆☆). Frukost.
Dag6
Dag 7 Bwindi: Bergsgorillorna

En magisk dag väntar; vi ska möta bergsgorillorna! Det finns bara cirka 700 individer kvar av denna världens största primat och hälften av dessa lever just i Bwindi, som därför är uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv sedan 1994. Vi kommer att delas upp, då maximalt åtta besökare tillåts per dag till varje grupp. Hur långt vi kommer att behöva gå beror helt på var grupperna befinner sig, det kan krävas allt från en timme till sex timmars promenad. Terrängen är stundtals besvärlig, så det är viktigt att ha bra skor samt långbyxor och insektsskydd. När vi kommer fram till gorillorna har vi en timme hos dessa magnifika djur. Vi får inte röra dem, men det händer att de kommer fram och rör oss istället! Bergsgorillorna blir något större än sina låglandskusiner och lever uteslutande på blad, kvistar och rötter. Dessa innehåller mycket lite näring, så de tillbringar större delen av sina vakna timmar med att äta. Efter denna fantastiska utflykt återvänder vi till lodgen. Beroende på när vi kommer åter och om ni fortfarande har ork, så finns möjlighet att på eftermiddagen göra en guidad promenad till en närbelägen by för att lära känna människorna här och deras sätt att leva.

Rushaga Gorilla Camp (☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Bwindi - Ishasha: Game drive

Efter en lång, men oförglömlig, dag igår kan det vara skönt med lite massage - chaufförer i Uganda brukar skämtsamt kalla behandlingen de dåliga vägarna ger för African massage! Under dagen förflyttar vi oss från den södra delen av Bwindi, åker runt och delvis genom parken och når så småningom Ishasha i den södra delen av Queen Elizabeth nationalpark. Här sover vi inatt på en charmig och naturnära lodge. Håll utkik under resan - vi har goda möjligheter att se flera arter av apor, bland annat den vackra svartmössmarkattan (även kallad L´Hoests apa), samt den mycket praktfulla fågeln svart biätare. Senare på eftermiddagen kommer vi att göra en första game drive i Queen Elizabeth nationalparks södra delar för att se den kanske främsta sevärdheten, de berömda trädklättrande lejonen. Ishasha är en av de två platserna i Afrika där lejonen har lärt sig att klättra i träd, den andra är vid Lake Manyara i Tanzania.

Enjojo Lodge (☆☆☆). Frukost.
Dag8
Dag 9 Ishasha - Queen Elizabeth nationalpark: Game drive

Tidigt på morgonen lämnar vi Ishasha och fortsätter norrut i Queen Elizabeth nationalpark för en game drive när djuren är som mest aktiva. Faunan i denna nationalpark är mycket rik, i området har man räknat till hela 95 däggdjursarter och 612 fågelarter; som en jämförelse kan nämnas att i Sverige lever 249 fågelarter. Queen Elizabeth är också känt för sina stora buffelhjordar. Den afrikanska buffeln räknas som en av de så kallade Big Five, ett begrepp som ursprungligen myntades av jägare då dessa arter räknades som de farligaste att jaga. De övriga är lejon, leopard, elefant och noshörning. Vi kommer fram till vår charmiga men relativt enkla lodge mitt på dagen. Lodgen ligger på en kulle med en fantastisk utsikt över savannen nedanför. Efter ett par lediga timmar mitt på dagen så ger vi oss ut på ytterligare en game drive på eftermiddagen. Queen Elizabeth är en av de bästa platserna i Afrika för att se den skyggaste av de djur som ingår i Big Five - leoparden. Med lite tur har vi här möjlighet att komma riktigt nära detta magnifika rovdjur. Queen Elizabeth är också en utmärkt plats att se världens största svinart, skogssvinet.

Baboon Safari Resort (☆☆☆). Frukost.
Dag9
Dag 10 Queen Elizabeth nationalpark: Game drive och Kazingakanalen

Vi ger oss ut igen i denna vackra nationalpark efter en tidig frukost för en game drive. På eftermiddagen gör vi en båtutflykt längs den 32 km långa Kazingakanalen, som förbinder sjöarna Lake Edward och Lake George. Kazinga är känt för sitt fantastiska fågelliv, men även för sina goda bestånd av flodhäst och krokodil.

Baboon Safari Resort (☆☆☆). Frukost.
Dag10
Dag 11 Queen Elizabeth - Kibale nationalpark: Bigodi Wetland Sanctuary

På vägen ut genom nationalparken tidigt på morgonen gör vi en kortare game drive; om vi inte har sett leopard tidigare så finns fortfarande möjlighet idag! Vi fortsätter sedan norrut och på vägen till Kibale passerar vi ekvatorn. Vi stannar naturligtvis till för att kunna ta fotografier vid monumentet som markerar det exakta läget! Naturen är fortsatt väldigt vacker och från vägen har vi utsikt över flera kratersjöar. Efter cirka fyra timmars resa kommer vi fram till Kibale nationalpark. Vårt utforskande av denna berömda nationalpark börjar redan denna eftermiddag då vi gör en utflykt till Bigodi Wetlands Sanctuary. Här kommer vi att gå en guidad promenad i dessa vackra och mångskiftande våtmarker. Vi kommer att se många färggranna fjärilar och har goda möjligheter att se flera arter av apor, bland annat den endemiska och sällsynta Ugandaguerezan (Procolobus tephrosceles). Bigodi är dock framför allt känt för sitt fantastiska fågelliv, till exempel har vi mycket goda chanser att se den praktfulla jätteturakon (Corythaeloa cristata).

Mountains of the Moon Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag11
Dag 12 Kibale nationalpark: Schimpanserna

Denna nationalparks 795 km2 är hem för hela 13 primatarter, men de mest välkända är förstås schimpanserna. Kibale är utan tvekan en av världens bästa platser för att se dessa fantastiska människoapor. Det ska sägas att det är betydligt svårare att få bra fotografier av schimpanserna än gorillorna, då de rör sig mycket snabbt och ofta håller till en bit upp i träden. Då maximalt sex personer tillåts till varje schimpansgrupp, så kommer vi även här att delas upp i olika grupper för vår spännande vandring. Det finns naturligtvis inga garantier för att se schimpanserna, de är trots allt vilda djur, men cirka 90 % av alla som kommer hit får se dem. Totalt finns mer än 500 schimpanser i Kibale, dock kan det ändå ta ett tag innan vi hittar dem. Men det är mödan värt - när man sitter vid dessa fascinerande djur förundras man över deras intelligens, lekfullhet och sociala förmåga. Förutom schimpanserna så har vi även möjligheter att se andra primater, som till exempel den mycket vackra östliga svartvita guerezan (Colubus guereza).

Mountains of the Moon Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag12
Dag 13 Kibale nationalpark - Kampala

På förmiddagen så lämnar vi Kibale bakom oss och reser mot Ugandas huvudstad Kampala. Här kommer vi att bo i utkanten av staden på ett trevligt hotell med en vacker trädgård, där möjlighet finns att bocka av ytterligare några fågelarter till den vid det här laget säkerligen redan digra samlingen!

Forest Cottages (☆☆☆). Frukost.
Dag13
Dag 14 Kampala: Stadsrundtur - Entebbe

På förmiddagen ger vi oss ut på en stadsrundtur. Ugandas huvudstad är rätt typisk för stora, afrikanska städer; gatorna är fulla med människor, djur och trafik av alla möjliga slag - det är ett härligt folkliv! Vi besöker bland annat det mycket intressanta Uganda Museum, den imponerande Namirembe-katedralen och parlamentshuset. Vi fortsätter sedan till Kasubi Tombs; denna plats är ett av Ugandas tre Unesco-världsarv. Tyvärr förstördes större delen av komplexet i en brand 2010 och återuppbyggnaden pågår men går långsamt. Kasubi byggdes 1882 som ett palats för kung Mutesa I, kung över Bugandariket som gett namn åt landet. När han dog två år senare gjordes palatset om till grav och även de tre nästföljande kungarna begravdes här. Runtom finns hus som fungerade som bostäder för deras änkor och familjer. Vi lämnar sedan Kampala och reser mot Entebbe, en resa på cirka en timme. Det är här flygplatsen ligger och vi har några dagrum tillgängliga, vänligen observera att vi inte har egna rum denna eftermiddag, på det trevliga hotellet Lake Heights Hotel. Här finns en inbjudande pool, där vi kan ta ett dopp innan avskedsmiddagen. På kvällen åker vi sedan ut till flygplatsen för att påbörja hemresan.

Lake Heights Hotel (☆☆☆☆). Frukost, middag.
Dag14
Dag 15 Entebbe - Sverige

Vi flyger med KLM vid midnatt till Amsterdam, där vi landar på morgonen. Vi fortsätter sedan med samma flygbolag till Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn där vi landar senare på förmiddagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1-2 Dag3-4 Dag5 Dag6-7 Dag8 Dag9-10 Dag11-12 Dag13 Dag14
Karta
Dag 1-2
Dag 3-4
Dag 5
Dag 6-7
Dag 8
Dag 9-10
Dag 11-12
Dag 13
Dag 14

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

"Jag ser helheten som det bästa: människorna, naturen, väderskiftningarna. Jag gillar verkligen att bara sitta i bussjeepen och spana ut över vyerna, kullarna och bergen. Men skall man peka ut något speciellt får det nog bli gorillorna, helt fantastiskt möte."
Henrik Kill

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "5. En kanonresa med fantastiskt innehåll och jättetrevliga medresenärer."
Johan Henriksson

Vad har varit det bästa med resan? "Bäst var förstås gorillorna, där jag lyckades bli vält baklänges av silverryggen som kom emot mig, en meter, så att gjorde en bokstavlig volt i gruppering baklänges (det låg en smärre stock precis bakom fötterna). Ett minne för livet! Lycka! Båtturen på Kazingakanalen var otippat en riktig höjdare."
Clas Rosvall

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Varierat program, inte bara djur och natur utan även bybesök för att se hur många lever och bor, folkmordet, trots det hemska som hände, museibesöken m m."
Rigmor och Leif Bejerstrand

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "5. Översteg mina förväntningar."
Sonja Andersson

Vad har varit det bästa med resan? "Safariresa i toppklass. Vill man se gorillor och schimpanser är det hit man ska åka."
Per-Olof Persson

"Tack för en oförglömlig resa!"
Anna och Thomas Jansson

"Tack för en underbar resa!"
Birgitta Lind

Vad har varit det bästa med resan? "Att få se "det riktiga" Afrika. Inte bara den tillrättalagda turistversionen."
Fredrik Arnesson

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "
5. Fantastiskt att möta gorillorna, men även intressant att se hur människorna levde och hade det."
Anonym resenär

Vad har varit det bästa med resan? "
Djuren, fantastisk guide och grupp. Upplägget."
Anita Tingström och Dennis Karlsson

"
Det var värt varenda krona. Så välorganiserat men ändå kunde vi vara flexibla och tillsammans ändra någon plan/utflykt utifrån situation. Fick se gorillor, schimpanser, elefanter, flodhästar, lejon med mera. En oförglömlig resa. Mycket duktig och erfaren färdledare (Kerstin Söderberg)"
Camilla och Mikael Hofström

"
Sammantaget mycket trevlig resa, bra med både Rwanda och Uganda."
Susanne och Lars Axelsson

Vad tycker ni om det informationsmaterial som erhölls före avresa? "
5. Alltid en guldgruva." Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Väldigt nöjda, +++ för gorillorna."
Lena och Göran Rydenstam

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "
5. Otroliga naturupplevelser, historia och kultur. Alla förväntningar, egna och dem i programmet, infriades. Dessutom tur med väder och att pricka in alla arter."
Christina och Lennart Kärnhall

"
Winston Churchill har benämnt Uganda som Afrikas pärla. Denna pärla bjöd Kon-Tiki Resor oss nu på, en resa full med oförglömliga upplevelser, underbara vyer, höga berg, djupa dalar, skogar, odlingar, grönska, floder och sjöar. Men mest av allt minns man alla djuren och fåglarna. En resa värd sitt pris trots alla strapatserna i bergen."
Karl-Erik Lindman
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack