Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Rundresa utanför allfarsvägarna i Zambia och Malawi

Två spännande länder i södra Afrika på en och samma resa! Trots att de gränsar till varandra så skiljer de sig mycket åt. Zambia är ett av Afrikas främsta safariresmål, men är relativt bortglömt jämfört med till exempel Kenya och Sydafrika. Just detta gör landet ännu mer attraktivt, här slipper vi trängas med andra safarifordon under våra gamedrives, vilket gör upplevelsen av den rika floran och faunan större. Under våra dagar i Zambia så besöker vi den mycket vackra nationalparken Lower Zambezi och har hela sex dagar i landets mest berömda nationalpark, South Luangwa. Detta är kanske den bästa platsen i Afrika att se leopard och afrikansk vildhund!

MALAWI - AFRIKAS VARMA HJÄRTA

Detta lilla land kan ståta med en vacker, lummig natur och en gästvänlighet hos lokalbefolkningen som är något utöver det vanliga - därav smeknamnet! Den stora sevärdheten här är Malawisjön, som är hem för 30 % av världens ciklidarter. På vår snorklingstur i sjön så är det lätt att tro att man är vid ett korallrev, dessa vackra fiskar går i regnbågens alla färger!Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Lusaka, Zambia - Lower Zambezi: Båtutflykt
Dag 3 Lower Zambezi: Kanotutflykt och fisketur
Dag 4 Lower Zambezi - Lusaka - South Luangwa: Gamedrive
Dag 5-6 South Luangwa: Utflykter
Dag 7 South Luangwa: Gamedrives
Dag 8 South Luangwa: Gamedrives
Dag 9 South Luangwa - Lilongwe, Malawi
Dag 10 Lilongwe: Stadsrundtur - Lake Malawi
Dag 11 Lake Malawi: Båttur med snorkling
Dag 12 Lake Malawi
Dag 13 Lake Malawi - Lilongwe
Dag 14 Lilongwe -
Dag 15 - Sverige
 Pris:  59 900 kr/person
 Enkelrum:  2 900 kronor

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Lusaka / Lilongwe-Stockholm
 • Flyg Lusaka-Mfuwe
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuellt pristillägg för andra avreseorter än Stockholm
 • Visumkostnader (erhålls vid ankomsterna till länderna, kostnad f n 30 USD/person till Zambia, 75 USD/person till Malawi)
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till lokala guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige -

Vi flyger från Stockholm på kvällen med Ethiopian Airlines till Addis Abeba. Anslutningar från andra orter sker med SAS mot ett eventuellt pristillägg.

Måltider ombord på Ethiopian Airlines.
Dag 2 - Lusaka, Zambia - Lower Zambezi: Båtutflykt

Vi landar i Addis Abeba tidigt på morgonen och fortsätter härifrån med Ethiopian Airlines till Lusaka, Zambias huvudstad, där vi landar på eftermiddagen. Lusaka har inga större sevärdheter så vi reser direkt härifrån österut mot nationalparken Lower Zambezi, en resa på cirka tre timmar. Denna nationalpark besöks av få resenärer, vilket är svårt att förstå - den är hela 4.092 km2 stor, men det som verkligen är den stora fördelen är att djuren samlas på slätten vid floden Zambezi. Lower Zambezi är framför allt känt för sina enorma hjordar med elefanter, som ibland kan bli upp till 100 individer, en magnifik syn! Från våra bekväma safaritält, samtliga med egen dusch och WC samt egen terrass, har vi en fantastisk utsikt över Zambezifloden. På kvällen ger vi oss ut med båt på floden för att njuta av den vackra solnedgången och skåda efter nattaktiva djur och fåglar. Kvällarna är den tid som leoparden är mest aktiv på och har vi tur ser vi detta magnifika kattdjur redan idag. Andra djur som vi har chans att se ikväll är hyena, piggsvin och honungsgrävling samt fåglar som olika arter av ugglor och nattskärror.

Kiambi Safari Lodge (☆☆☆). Måltider ombord på planet, lunch, middag.
Dag2
Dag 3 Lower Zambezi: Kanotutflykt och fisketur

På morgonen väntar oss en utflykt på floden. Vi åker först med motorbåt en bit för att sedan byta till kanoter. Härifrån paddlar vi medströms i lugnt tempo längsmed floden och med lite tur kommer vi att komma mycket nära elefanter och flodhästar, bland annat! Ta med kikaren, fågellivet här är mycket rikt. Åter vid lodgen äter vi lunch och har ett par lediga timmar, kanske ett dopp i poolen kan locka? På eftermiddagen ger vi oss ut med båt igen för att prova på vår fiskelycka. I Zambezifloden lever den bland sportfiskare mycket eftertraktade tigerfisken, som kan väga upp till 30 kilo. Med lite tur får någon av oss en sådan på kroken, men annars finns tillfälle att spana efter djur och fåglar medan solen långsamt går ner - en fullmatad dag!

Kiambi Safari Lodge (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag3
Dag 4 Lower Zambezi - Lusaka - South Luangwa: Gamedrive

Efter frukost åker vi tillbaka till Lusaka, varifrån vi flyger till Mfuwe, som ligger nära Zambias mest berömda, och en av Afrikas bästa, nationalparker: South Luangwa. Den är inte lika känd som till exempel Masai Marai eller Serengeti, vilket också bidrar till dess attraktion - här behöver man inte trängas med mängder med andra safarifordon. Här bor vi de första nätterna på en mycket charmig lodge som ligger mycket nära infarten till nationalparken. Redan denna eftermiddag ger vi oss ut på vår första game drive i South Luangwa.

Flatdogs Camp (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5-6 South Luangwa: Utflykter

Under dessa fullmatade dagar så kommer vi att göra utflykter från vår lodge, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Vi äter våra luncher på lodgen och kommer att mitt på dagen ha några timmar lediga för att koppla av vid den inbjudande poolen. Något som är i det närmaste unikt med South Luangwa är möjligheten att göra guidade promenader - det är något speciellt att komma nära ett stort djur som en elefant eller giraff till fots! Vi kommer även att göra gamedrives kvällstid. Det finns mycket annat som gör denna nationalpark speciell, till exempel möjligheten att se den sällsynta afrikanska vildhunden - som här är kanske bättre än i någon annan nationalpark. I South Luangwa lever också den mycket vackra Crawshays zebra, som enligt många har den vackraste teckningen av alla zebraarter. I denna region återfinns även de endemiska underarterna Thornicrofts giraff och Cooksons gnu och möjligheterna att se lejon är mycket stora. Vad gäller fåglar så har hela 378 arter skådats här, från den mycket vackra karminbiätaren till den imponerande skrikhavsörnen!

Flatdogs Camp (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag5-6
Dag 7 South Luangwa: Gamedrives

Efter en tidig gamedrive och frukost på lodgen så byter vi miljö för att se en annan del av nationalparken. Zikomo Safari Camp har endast nio rum, så beroende på hur många enkelrum som önskas så kan ni vara tvungna att dela rum med annan ensamresenär av samma kön. Lodgen ligger i sektorn Nsefu, känt för att vara en av de minst besökta delarna av nationalparken och dessutom ha en av de största koncentrationerna av djurliv. På kvällen ger vi oss ut på en nattsafari för att spana efter nattaktiva djur och fåglar. South Luangwa är en av Afrikas bästa nationalparker för att se leopard, koncentrationen av detta vackra kattdjur är större här än i någon annan nationalpark i Afrika, men även mycket annat finns att se som till exempel sibetdjur och genett (ett mindre kattdjur).

Zikomo Safari Camp (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag7
Dag 8 South Luangwa: Gamedrives

Denna 9 050 km2 stora nationalpark, större än Södermanland, bjuder oss på ännu en fantastisk dag. Det är inte ovanligt att se buffelhjordar på mer än 1 000 individer, speciellt under torrsäsongen vilket är då vi är här! I floden lever även ett stort antal Nilkrokodiler, som kan bli upp till hela sex meter lång och väga över ett ton. Annat vi har stora chanser att se under dagen är vårtsvin, fläckig hyena, älgantilop (som är världens största antilopart), den vackra större kuduantilopen, puku (en art i släktet vattenbockar) och impala, som alla är vanliga i South Luangwa.

Zikomo Safari Camp (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 South Luangwa - Lilongwe, Malawi

På morgonen lämnar vi nationalparken, men passar förstås på att spana efter djur och fåglar på vägen ut. Vi reser sedan genom en vacker landsbygd, där vi passerar flera traditionella byar. Vi stannar vid någon av dessa för att lära oss mer om lokalbefolkningens seder och bruk. Så småningom når vi gränsen till Malawi och fortsätter mot huvudstaden Lilongwe. Malawi har fått smeknamnet Afrikas varma hjärta och detta, med afrikanska mått mätt, lilla land gör verkligen skäl för namnet - överallt där man går får man ett leende tillbaka! Vi kommer fram till Lilongwe på eftermiddagen och har sedan resten av dagen ledig för att koppla av efter den relativt långa resan (cirka sex timmar).

Latitude 13 Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag9
Dag 10 Lilongwe: Stadsrundtur - Lake Malawi

På förmiddagen gör vi en kortare stadsrundtur som vi börjar med Tobacco Auction Floors - en av Malawis främsta inkomstkällor är tobak och i denna marknadshall säljs skördarna, sorterade efter sort och kvalitet. Lukten av tobak hänger tung i magasinet och det är en upplevelse att se hur köparna går runt och bedömer buntarna av torkade tobaksblad! Vi fortsätter sedan in till staden där vi gör ett kort besök på den av liv och färger sprudlande marknaden innan vi fortsätter till mausoleet Kamuzu. Här ligger Malawis "livstidspresident" Hastings Kamuzu begravd. Han regerade över landet från självständigheten 1961 fram till 1994 och införde ett antal mycket kontroversiella och konservativa lagar - bland annat förbjöd han långt hår för män, många var de som tvångsklipptes på plats om håret gick nedanför kragen, och korta kjolar för kvinnor. Vi fortsätter sedan vår resa genom en mycket grön och lummig landsbygd till landets främsta sevärdhet, Malawisjön. Här kommer vi att bo på ett mycket charmigt hotell med en prunkande trädgård, beläget precis vid sjöns södra strand - kanske ett dopp i det klara vattnet lockar efter ankomsten? Här finns också en stor pool och ett spa.

The Makokola Retreat (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag10
Dag 11 Lake Malawi: Båttur med snorkling

Det som Malawisjön framför allt är känt för är cikliderna. Sjön är hem för mer än 30 % av världens arter av dessa färggranna fiskar och de arter som lever här är endemiska (det vill säga de finns bara här) för sjön! Att ge sig ut med mask och snorkel och se dessa fantastiskt färgade fiskar känns som att snorkla vid ett korallrev - det är svårt att förstå att det är sötvatten och att det är en insjö vi befinner oss vid. Sjön är förklarad som nationalpark och är uppsatt på Unescos världsarvslista, vilket vi kommer att förstå efter dagens båttur som tar oss till några av de bästa snorklingsplatserna - en härlig dag!

The Makokola Retreat (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag11
Dag 12 Lake Malawi

Ledig dag för sol och bad, snorkling eller utflykter på egen hand som kan bokas via hotellet. Färdledaren hjälper förstås er mer än gärna att boka dessa.

The Makokola Retreat (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag12
Dag 13 Lake Malawi - Lilongwe

Vi reser idag tillbaka till huvudstaden och passar på att stanna vid någon av de byar vi passerar längs vägen. Väl tillbaka till Lilongwe så har vi eftermiddagen ledig innan vi på kvällen äter en trevlig avskedsmiddag på en restaurang där vi serveras lokala rätter medan vi bjuds på musik och uppträdanden - en trevlig avslutning på en resa full av upplevelser utöver det vanliga!

Latitude 13 Hotel (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag13
Dag 14 Lilongwe -

På förmiddagen åker vi ut till flygplatsen för att påbörja hemresan. Vi flyger med Ethiopian Airlines till Addis Abeba, där vi landar på kvällen. Härifrån fortsätter vi sedan efter några timmars väntan med samma flygbolag till Stockholm.

Frukost, måltider ombord på planen.
Dag14
Dag 15 - Sverige

Vi landar åter på Arlanda på morgonen. Om ni önskar anslutningar från andra orter så fortsätter ni härifrån med SAS (mot eventuellt pristillägg).

Måltider ombord på Ethiopian Airlines.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag2-3 Dag4-6 Dag7-8 Dag9 Dag10-12 Dag13-14
Karta
Dag 2
Dag 2-3
Dag 4-6
Dag 7-8
Dag 9
Dag 10-12
Dag 13-14

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Mycket bra safari på båda camperna. Fint vid Malawisjön."
Anita och Håkan Enquist

Vad har varit det bästa med resan? "Helheten, mycket vilda djur och bra och kunniga naturguider på alla ställen. Ett extra plus för att man följde nationalparkens regler vid kontakter med de vilda djuren för att minimera störningar."
Birgitta och Christer Davidsson
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack