Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Resa i gästvänliga Burma - Kon-Tiki Resor

Äntligen har ett av Sydostasiens mest spännande länder öppnat sina dörrar! På kort tid har Burma (Myanmar) blivit ett av världens hetaste resmål och det finns gott om anledningar till detta; några av de nämner vi nedan, men frågan är om inte det som slår besökaren mest är den fantastiska gästfrihet och vänlighet man möter - burmeserna har alltid nära till ett leende!

PAGODORNAS OCH STUPORNAS FÖRLOVADE LAND

Buddhismen är ständigt närvarande i Burma och landet har några av världens mest imponerande pagodor, kloster, tempel och stupor. Ett par exempel är den mäktiga Shwedagonpagodan i huvudstaden Yangon, som Rudyard Kipling kallade för "ett gyllene mysterium", och Golden Rock, som är en viktig pilgrimsort och sägs balansera på ett av Buddhas hårstrån! Landet har även en mycket rik historia och runt Mandalay besöker vi några av de forna huvudstäderna; Sagaing, Ava och Amarapura - den senare har en mycket vacker teakbro, som är 200 år gammal och världens längsta i sitt slag. Som nämnt tidigare så är människorna en av Burmas främsta tillgångar och vi besöker en myllrande marknad vid den rofyllda Inlesjön, som är en av Sydostasiens vackraste sjöar.


Burmas mest kända sevärdhet är utan tvekan Bagan; en slätt med mer än 2 000 tempel som byggdes när staden var huvudstad från 1000-talet till 1200-talet. Att se solen gå ner över templena här är en oförglömlig upplevelse!Reseöversikt


Dag 1 Stockholm -
Dag 2 - Yangon, Burma: Stadsrundtur
Dag 3 Yangon - Golden Rock
Dag 4 Golden Rock - Bago - Yangon
Dag 5 Yangon - Heho - Pindaya: Matlagningskurs - Inlesjön
Dag 6 Inlesjön: Marknad och In Dein
Dag 7 Inlesjön - Heho - Mandalay: Stadsrundtur
Dag 8 Mandalay: Omgivande huvudstäder
Dag 9 Mandalay - Bagan: Gamla Bagan
Dag 10 Bagan: Marknaden, Myinkaba och Minnanthu
Dag 11 Bagan: Salay och Mount Popa
Dag 12 Bagan - Yangon: Stadsrundtur
Dag 13 Yangon - Stockholm
 Pris:  33 900 kr/person
 Enkelrum:  5 900 kronor

Kommande Resor

 • 21 februari-5 mars 2018

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Yangon t/r med Qatar Airways
 • Flyg Yangon-Heho-Mandalay-Bagan-Yangon med lokala bolag
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Visumkostnad
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial
 • Informationsträff

Vad ingår ej i resans pris?

 • Flygplatsskatt (f n 10 USD per person, betalas kontant vid avresan från Yangon)
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till lokala guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Stockholm -

Vi flyger på förmiddagen från Arlanda med Qatar Airways till Doha, där vi landar sent på eftermiddagen. Vi hjälper er mer än gärna att boka anslutningsflyg från andra orter vilket i så fall tillkommer till nedan angivet pris. Efter ett par timmars väntan fortsätter vi med samma flygbolag direkt till Yangon.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 - Yangon, Burma: Stadsrundtur

Vi landar i Yangon, tidigare kallad Rangoon, Burmas största stad tidigt på morgonen, möts vid ankomsten och körs till hotellet som ligger lugnt beläget. Vi har tillgång till våra rum direkt vid ankomsten. Efter några lediga timmar ger vi oss sedan ut på en stadsrundtur i denna intressanta stad. Vi börjar med att besöka Kyaukhtatgyipagodan, med sin berömda, 70 meter långa, liggande Buddha och fortsätter sedan till ett lokalt café, där vi får prova på något viktigt för burmeserna – att dricka té! Vi bjuds på lite lokala specialiteter till innan vi åker till Kandawgyiparken, som är en populär picknickplats för Yangonborna. Senare på eftermiddagen väntar stadens, och en av landets, främsta sevärdhet; Shwedagonpagodan. Rudyard Kipling kallade detta tempel för ”ett gyllene mysterium” och Shwedagon känns verkligen magisk när solen går ner över dess glittrande fasad. Enligt legenden har det funnits ett tempel här i 2 500 år, men dess nuvarande form går bara tillbaka till 1769. Shwedagon är hela 99 meter hög och är en klassisk stupa, det vill säga helt kompakt. Huvudstupan täcks med 53 ton bladguld och spiran är täckt av guld och silver och dekorerad med mer än 1 100 diamanter på totalt 278 karat samt 1 383 andra ädelstenar. Toppen av spiran är dessutom dekorerad med ytterligare 4 351 diamanter på totalt 1 800 karat och längst upp tronar en 76 karat stor diamant!

Rose Garden Hotel (☆☆☆). Måltid ombord på planet.
Dag2
Dag 3 Yangon - Golden Rock

En lång men spännande dag väntar när vi tidigt på morgonen lämnar Yangon och reser mot baslägret vid Kyaikhtiyo. Vi behöver inte ta med oss hela bagaget denna dag, då vi kommer åter till Yangon imorgon. Efter drygt fem timmars resa kommer vi fram och byter bussen mot en lastbil med öppet flak som tar oss längs en serpentinväg ytterligare en timme till ett vägskäl, varifrån vi går till fots sista sträckan. Stigen är bra och vi har en vacker utsikt över omgivningarna när vi går i ett lugnt tempo upp till Golden Rock, som är ett av Burmas heligaste buddhistmonument. Uppe på en gigantisk, nästan helt rund, sten som är insvept i bladguld, står en sju meter hög stupa (en stupa är en buddhistisk kultbyggnad som i huvudsak är massiv med ett relikskrin i dess mitt). Stenen balanserar på toppen av berget Kyaikhtiyo och det ser ut som den skulle falla ner när som helst; enligt legenden balanserar den på ett av Buddhas hårstrån. Det är en magisk stämning när pilgrimer kommer för att fästa bladguld på stenen, tänder ljus, mediterar och sjunger lågmälda lovsånger – vi törs lova att besöket här kommer att bli en av resans absoluta höjdpunkter! Vi bor på ett hotell i närheten, så vi har gott om tid att njuta av denna gyllene klippa.

Mountain Top Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag3
Dag 4 Golden Rock - Bago - Yangon

Gå gärna upp tidigt på morgonen för att se hur solens första strålar kastar sitt ljus på den gyllene klippan, det är vackert! På förmiddagen börjar vi sedan vår återresa mot Yangon, som vi gör på samma sätt – först en promenad, sedan lastbilsflak och till sist är vi åter vid vår buss. På vägen stannar vi i Bago, som var huvudstad i Monriket, som vid denna tid omfattade hela den södra delen av Burma, mellan 1369-1539. Den erövrades sedan av burmeserna ända till 1634, med ett kortare uppehåll 1599-1613. Här besöker vi marknaden; som alltid är det en njutning för alla sinnen att gå runt bland salustånden som bland annat säljer kryddor och blommor. Vi ser också den liggande Buddhan, 55 meter lång, i Shethalyungtemplet. Denna Buddha sägs ha tillverkats år 994, men försvann 1757. Den återfanns inte förrän 1880, täckt av grönska i djungeln. Bagos Shwemawdawpagoda är en av Burmas mest aktade och dess 114 meter höga spira är faktiskt högre än Shwedagon i Yangon! Utanför staden stannar vi till vid en traditionell Monby, där vi tar en promenad för att se mer av deras sätt att leva. Monstammen var ett av de tidigaste folkslagen i Sydostasien och har behållit en hel del av deras traditionella kultur, trots att trycket från regimen att assimilera dem har varit hårt. Innan vi når Yangon så besöker vi också krigskyrkogården, där mer än 27 000 allierade soldater från andra världskriget ligger begravda.

Rose Garden Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag4
Dag 5 Yangon - Heho - Pindaya: Matlagningskurs - Inlesjön

Efter frukost åker vi ut till flygplatsen för att flyga till staden Heho. Härifrån har vi en vacker resa till Inlesjön, en av Burmas mest berömda sevärdheter. På vägen stannar vi vid de storslagna Pindayagrottorna, med över 8 000 Buddhastatyer, de flesta av dem i guld. Vi hinner även med en lite annorlunda aktivitet, då vi går en bit till en liten by, där vi kommer att kunna bekanta oss närmare med vardagslivet i denna vackra region. I byn kommer vi även att göra en interaktiv matlagningskurs, maten är en del av nöjet med att resa i Burma och nu får vi lära oss mer om vilka kryddor som man använder och hur man tillagar den smakrika traditionella maten. Efter att ha varit med om att ha lagat vår lunch så sätter vi oss tillsammans med familjen och äter - en rolig upplevelse! Vi befinner oss nu i Shan State, ett område i landet dominerat av just Shanfolket, men här runt Inlesjön så är majoriteten Inthas. Denna folkgrupp skiljer sig från sina grannar, både lingvistiskt men också kulturellt. Den underbart vackra sjön omges av 17 byar med hyddor på styltor. Det som Inthas kanske är mest känt för är sitt sätt att ro; stående på ett ben med det andra runt styråran! På vägen till vårt hotell så stannar vi vid klostret Shwe Yan Pyay, som är känt för sina många vackra träsnideridetaljer.

Royal Inlay Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag5
Dag 6 Inlesjön: Marknad och In Dein

Hela dagen är vikt åt denna vackra sjö och börjar med den lokala marknaden; byarna runt sjön turas om att ha denna marknad och den hålls varje dag förutom när månen är i nedan och under fullmåne. Det är ett härligt skådespel när byborna kommer paddlande med sina varor! Vi fortsätter sedan till den södra delen av sjön och byn In Dein, som nås genom en smal kanal. I byn besöker vi skolan och går uppför en lång, vindlande trappa till Alaung Sitthouområdet med sina många, delvis överväxta, pagodor. Härifrån har vi en magnifik utsikt över hela Inlesjön! På eftermiddagen besöker vi Phaung Daw Oo-pagodan, med sina fem heliga Buddhastatyer täckta med bladguld, och byn Inpawkhon, som är känd för sin vävning och tillverkning av de typiska lokala cigaretterna cheroot.

Royal Inlay Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag6
Dag 7 Inlesjön - Heho - Mandalay: Stadsrundtur

På morgonen åker vi till flygplatsen i Heho för att därifrån flyga till Mandalay, som är en av Burmas mest intressanta städer. Mandalay var Burmas sista huvudstad före britterna tog över och staden är fortfarande något av ett kulturellt centrum i landet, vilket vi kommer att få bevis på när vi besöker hantverksdistriktet under eftermiddagens stadsrundtur. Här är gatorna uppdelade; en gata för träsniderier, en för bladguldstillverkning etc! En av Mandalays främsta sevärdheter är Mahamunipagodan strax utanför staden, som är ett av Burmas viktigaste pilgrimsmål. Härifrån fortsätter vi till pagodan Kuthodaw, som är omgett av det som brukar kallas för världens största bok: 729 stora marmorstenar där munkar har ristat in hela det heliga verket Tripitaka. Vi åker sedan till det fantastiska klostret Shwenandaw, som är helt byggt i trä. Här ser man exempel på den burmesiska träsniderikonsten när den är som bäst! Detta kloster är det enda som återstår av det kungliga palatset från 1800-talet. Dagen avslutas uppe på Mandalay Hill, där vi njuter av solnedgången över denna spännande stad.

Triumph Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Mandalay: Omgivande huvudstäder

Området runt Mandalay har alltid varit centrum för makten i Myanmar och under dagen kommer vi att besöka några av landets tidigare huvudstäder.

Triumph Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag8
Dag 9 Mandalay - Bagan: Gamla Bagan

På förmiddagen åker vi ut till flygplatsen för att fortsätta vår resa i detta fascinerande land. Vi flyger till Nyuang U, som ligger vackert vid Irrawaddy-floden. Här väntar oss en av Sydostasiens främsta sevärdheter; fantastiska Bagan, huvudstad på 1000- till 1200-talen. I slutet av 1300-talet räknade man till hela 4 446 tempel på Baganslätten! Idag finns cirka 2 200 identifierbara tempel kvar, men om man skulle räkna även de outgrävda tegelhögarna så hamnar man på runt 4 000. Oavsett hur många de är så är det en fantastisk syn att se denna vidsträckta slätt, helt utan annan bebyggelse än dessa 1000 år gamla tempel! Dagens rundtur här börjar vi med att klättra upp till ett högt beläget tempel för att njuta av utsikten över den magnifika slätten, innan vi fortsätter till den vackra Shwezigon-pagodan som stod färdig år 1102. Vi åker sedan vidare till templet Wetkyi-In Gubyaukgyi som är byggt i typisk indisk stil och som framför allt är känt för sina fantastiskt vackra målningar i som räknas som de äldsta i Bagan. Vi ser även den de vackra relieferna i Htilominlo-templet. På eftermiddagen besöker vi en keramikverkstad; Bagan är känt för sina lackarbeten. Ett av de mest imponerande templen i Bagan är utan tvekan Ananda, där man tydligt ser hur den lokala Mon-arkitekturen blandas med indiska influenser. Ananda är bland annat känt för två Buddha-statyer vars ansiktsuttryck verkar förändras beroende på i vilken vinkel man ser dem. Härifrån åker vi med hästkärror som tar oss genom tempelkomplexet i ett lugnt tempo. Under resan ser vi hur solen går ned och färgar Bagans tempel röda - vackert.

Thazin Garden Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag9
Dag 10 Bagan: Marknaden, Myinkaba och Minnanthu

På morgnarna under våra dagar här så har ni möjlighet att boka en utflykt med varmluftsballong. Denna ingår inte i resans pris, men rekommenderas varmt då det är nästan magiskt att se fälten från ovan med sina tusentals tempel medan solen går upp. Vi börjar dagen med att besöka den färgsprakande marknaden. Efter att ha njutit av det härliga folkvimlet här fortsätter vi till byn Myinkaba, där vi tar en promenad för att se de vackra templen Manuha (som byggdes redan 1067 och är ett av Bagans äldsta tempel) och Nan Paya, som även det är från samma epok. Vi har några lediga timmar mitt på dagen och ger oss sedan ut på eftermiddagen igen, då vi besöker byn Minnanthu som är ett av de minst besökta områdena i Bagan. Här finns några imponerande tempel som vi ser innan vi går ombord på en båt som tar oss på en trevlig utflykt längsmed Irrawaddy-floden. När vi ser livet runt floden så känns det verkligen som om tiden har stått stilla, vardagslivet här har inte förändrats mycket sedan Bagans tempel byggdes.

Thazin Garden Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag10
Dag 11 Bagan: Salay och Mount Popa

Vi börjar dagen med att besöka den den sällan besökta marknaden i byn Chauk, strax utanför Bagan. Härifrån fortsätter vi sedan till Salay, ett viktigt buddhistiskt center känt för sitt vackra kloster, helt byggt i trä och med utsökta snideridetaljer. Vi åker sedan österut mot Mount Popa, en slocknad vulkan som sägs vara hem för nats, gamla animistandar. Sydväst om berget ligger den spektakulära Taung Kalat, ett nästan lodrätt stupande, 700 meter högt, berg med ett kloster på toppen! Vi går uppför de 777 trappstegen till toppen, varifrån vi har en fantastisk utsikt över omgivningarna.

Thazin Garden Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag11
Dag 12 Bagan - Yangon: Stadsrundtur

På morgonen åker vi till flygplatsen för att flyga åter till Yangon. På eftermiddagen passar vi på att se det vi inte hann med första dagen här. Det finns fortfarande en del kvar från kolonialtiden, som till exempel postkontoret, där vi börjar vår promenad. Vi passerar trädgården Mahabandoola, ser självständighetsmonumentet och besöker Little India och Chinatown, med sitt myllrande folkliv och många restauranger. Så småningom kommer vi fram till Bogyokemarknaden, tidigare kallad Scott´s marknad, som är den bästa platsen i Burma för att köpa hantverk! Här har vi tid på egen hand för lite souvenirhandlande så här i sista minuten, innan vi återvänder till hotellet.

Rose Garden Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag12
Dag 13 Yangon - Stockholm

Efter en tidig frukost åker vi ut till flygplatsen för att påbörja hemresan. Vi flyger med Qatar Airways direkt till Doha, där vi landar mitt på dagen. Vi fortsätter sedan till Stockholm, där vi landar åter på Arlanda på kvällen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Frukost, måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3 Dag4 Dag5-6 Dag7-8 Dag9-11 Dag12
Karta
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5-6
Dag 7-8
Dag 9-11
Dag 12

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vad har varit det bästa med resan? "Fått se ett vackert land, mött ett vänligt folk som var nyfikna på oss. Lärt oss mycket om landet, dess kultur. Besökt många kända turistmål."
Margareta och Jan Bengtsson, Burma, 24 februari-7 mars 2016

"En mycket bra resa, där allting fungerade perfekt! Vi är helnöjda och ger högsta betyg på denna resa. Hela upplägget var bra, hotellen var utmärkta, bussarna komfortabla med duktiga chaufförer. Den burmesiska guiden var mycket kunnig och tillmötesgående, Bengt Jacobsson (färdledaren, Kon-Tiki Resors anmärkning) var den bäste guide vi någonsin har haft på våra resor, väldigt trevlig, kunnig och underhållande. Vi vill ge absolut toppbetyg till Bengt och Shine (guiden, Kon-Tiki Resors anmärkning)!"
Ingela Karlsson och Lars-Göran Persson, Burma, 22 februari-8 mars 2014

Vilket betyg vill du ge upplägget av resan?
"5. Hann uppleva otroligt mycket på två veckor. En av de bättre resor jag åkt på."
Dan Östedt, Burma, 22 februari-8 mars 2014

"Ett stort TACK till Kon-Tiki Resor för denna fantastiska resa. Vi återkommer!"
Marianne och Hans Sandberg, Burma, 22 februari-8 mars 2014

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet?
"5. Toppenresa!"
Hans Thulin, Burma, 22 februari-8 mars 2014