Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Rundresa i spännande Indonesien! Svensk färdledning.

Mer än 13 000 öar, varav cirka 6 000 är bebodda, och 300 språk - men endast ett land och med tanke på dessa siffror så är det föga förvånande att Indonesien är ett av världens mest mångskiftande och varierade länder - både vad gäller kultur och natur. Vi ser allt från orangutanger på Borneo, världens största ödlor på öarna Komodo och Rinca samt lysande gröna risterrasser på Bali.

FRÅN ORANGUTANGER TILL DRAKAR

Världens största ödla, Komodovaranen, kallas för Komodo Dragon på engelska och dessa mäktiga djur kan se lite skräckinjagande ut. De blir upp till nästan tre meter långa och är verkligen respektingivande. Vi åker med båt till öarna där de lever och hinner också med att se när tiotusentals flygande rävar lämnar träden i skymningen och snorkla i det kristallklara vattnet här.


På Borneo upplever vi den vackra regnskogen med sin rika flora och fauna. Fågellivet här är fantastiskt, men höjdpunkten är förstås orangutangerna som vi kommer riktigt nära. Under denna spännande resa upplever vi också Java med sina rika kulturlämningar och skiftande natur och avslutar på vackra Bali, med sina berömda stränder och tempelområden.Reseöversikt


Dag 1 Stockholm -
Dag 2 - Jakarta, Indonesien
Dag 3 Jakarta - Borneo: Tanjung Puting nationalpark
Dag 4 Borneo: Camp Leakey
Dag 5 Borneo - Semarang, Java - Magelang
Dag 6 Magelang: Borobudur - Yogyakarta: Stadsrundtur
Dag 7 Yogyakarta: Prambanan - Bali
Dag 8 Bali - Labuan Bajo, Flores - Komodo
Dag 9 Komodo - Rinca - Kalong
Dag 10 Kalong - Labuan Bajo - Bali
Dag 11 Bali: Rundtur på ön
Dag 12 Bali
Dag 13 Bali -
Dag 14 - Stockholm
 Pris:  35 900 kr/person
 Enkelrum:  4 400 kronor

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Jakarta / Denpasar-Stockholm
 • Samtliga beskrivna inrikesflyg med lokala bolag
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuellt pristillägg för resa från annan ort än Stockholm
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Stockholm -

Vi flyger på eftermiddagen från Stockholm med Qatar Airways till Doha. Anslutningsflyg är möjligt från andra orter men det kan bli en merkostnad för detta och det kan då även bli andra tider beroende på avreseort. Vi landar i Doha sent på kvällen och fortsätter på natten med samma flygbolag till Jakarta.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 - Jakarta, Indonesien

Vi landar på eftermiddagen lokal tid i Jakarta, Indonesiens huvudstad. Vi möts vid ankomsten och visas till hotellet som ligger i terminalbyggnaden.

Jakarta Airport Hotel (☆☆☆). Måltider ombord på planet.
Dag2
Dag 3 Jakarta - Borneo: Tanjung Puting nationalpark

Efter frukost checkar vi in för att flyga norrut till Pangkalan Bun på Borneo. Vi möts vid ankomsten och körs till grannstaden Kumai, där vi går ombord på en traditionell flodbåt, klotok, som är cirka tio gånger två meter och har ett övre däck där vi kan sätta oss och se de vackra omgivningarna när vi stävar längs Sekonyerfloden. Vi lämnar snart bebyggelsen bakom oss och har goda möjligheter att se såväl vackra näshornsfåglar som de lustiga näsaporna, som ofta brukar sitta i träden nere vid floden. Vi äter lunch ombord på båten på väg till Tanjung Harapan, ett rehabiliteringscenter för orangutanger. Namnet orangutang kommer från indonesiskans orang hutan, där orang betyder människa och hutan skog; alltså skogsmänniska! Det är inte svårt att förstå varför när vi ser de första komma ut från djungeln. De är nästan kusligt lika oss människor. Efter att ha njutit av dessa fascinerande djur, så stävar vi tillbaka längs floden till den lodge som vi kommer att bo på i natt. Vi äter middag ombord på båten på vägen.

Rimba EcoLodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag3
Dag 4 Borneo: Camp Leakey

Ännu en dag i Tanjung Puting nationalpark, en av Indonesiens många höjdpunkter. Idag åker vi till Camp Leakey, som grundades 1971 av den kanadensiska forskaren Biruté Galdikas. Här får unga orangutanger, som tidigare varit tillfångatagna eller fått sina mödrar dödade, lära sig att leva i frihet. De söker sig längre och längre från forskningscentret, men eftersom de vant sig vid människor så blir de aldrig helt vilda igen utan kommer då och då tillbaka till centret för att få mat – något som vi får vara med om idag när vi går med personalen till matplatsen och ser orangutangerna komma dit för att få dagens ranson av mjölk och frukt. Orangutangernas låga nativitet, en hona får i genomsnitt en unge var åttonde år, gör att de fortfarande är utrotningshotade, trots ansträngningar från institutioner som Camp Leakey. Under båtresan till och från centret har vi goda möjligheter att se vilda orangutanger längs floden. Vi kommer åter till lodgen sent på eftermiddagen efter en spännande dag och äter sedan middag ombord på vår klotok.

Rimba EcoLodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Borneo - Semarang, Java - Magelang

Vi lämnar nationalparken och färdas åter längs floden till Kumai. Har vi inte redan sett näsapor under våra dagar här på Borneo så har vi möjlighet att se dem idag, då de ofta kommer ner till floden på morgontimmarna för att dricka. I Kumai väntar bussen på oss och vi körs till flygplatsen för att flyga till Semarang på norra Java. Härifrån väntar en knappt fyra timmar lång resa genom ett mångskiftande landskap till staden Magelang.

Sarasvati Borobodur Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag5
Dag 6 Magelang: Borobudur - Yogyakarta: Stadsrundtur

Vårt hotell ligger i direkt anslutning till det magnifika templet Borobudur, som är ett av Indonesiens åtta världsarv på Unescos lista. Särskilt bra gör sig tempelkomplexet i sol-uppgången, så vi går upp tidigt för att se hur solens strålar färgar detta enorma tempel i rött - vackert. Borobudur är byggt på en naturlig kulle och i formen av en stor stupa med nio etager. De lägre etagerna är kantade av reliefer och på de högre står 72 stupor med buddhastatyer i omgivande en stor stupa i mitten. Templet, som är hela 55 000 m2 stort, byggdes under 700- och 800-talet e Kr men övergavs successivt och glömdes så småningom bort. Det återupptäcktes 1814 av holländska kolonisatörer och sattes 1991 upp på världsarvslistan. Framför allt de många relieferna, som föreställer både scener ur Buddhas liv och vardagsscener från 800-talets Java, är mycket imponerande. Efter besöket här fortsätter vi till staden Yogyakarta, där vi på eftermiddagen ser denna mångmiljonstads främsta sevärdheter, som kungapalatset från 1700-talet, den vackra före detta kungliga trädgården Taman Sari och gör även ett intressant besök på en batiktillverkning - ett bra tillfälle att köpa souvenirer då Indonesien är känt för just sin vackra batik!

Gallery Prawirotaman Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag6
Dag 7 Yogyakarta: Prambanan - Bali

Även förmiddagens utflyktsmål, det stora tempelkomplexet Prambanan, är uppsatt på Unescos världsarvslista. Detta är det största hinduistiska tempel-området i Indonesien och byggdes på 800-talet e Kr, men övergavs inte långt efter dess färdigställande och började förfalla. Området är stort - Prambanan består av åtta huvudhelgedomar, kallade candi, och fler än 250 omgivande fristående helgedomar. Precis som vid Borobodur igår så finns här många mycket vackra och imponerande reliefer. Vi åker sedan till flygplatsen utanför staden för att flyga österut till ön Bali. Denna natt bor vi vid den berömda stranden Kuta, som ligger bara cirka sex kilometer från flygplatsen. Kanske ett kvällsdopp kan locka i det inbjudande vattnet?

The Vira Hotel Bali (☆☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Bali - Labuan Bajo, Flores - Komodo

Några fantastiska dagar väntar oss! Tidigt på morgonen åker vi till flygplatsen för att härifrån flyga till Labuan Bajo, på den västra sidan av ön Flores. Här möts vi och körs ner till piren, där båten som kommer att bli vårt hem de närmaste dagarna väntar på oss. Vi ber er observera att enkelrumstillägget specificerat nedan inte gäller övernattningarna ombord, då det endast finns sex sovrum med tre sängar i varje. Vi stävar sedan västerut mot ön Komodo, men stannar på vägen vid den vackra ön Bidadari. Här har vi möjlighet att snorkla i det kristallklara vattnet och njuta av korallrevets sprakande färger. Vi befinner oss nu i nationalparken som är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista, framför allt på grund av den endemiska komodovaranen som är världens största ödla. Vi kommer fram till Komodo på eftermiddagen och om tiden tillåter tar vi redan idag en promenad för att få en skymt av dessa mäktiga ödlor, som kan bli mer än 2 ½ meter långa och väga upp till cirka 90 kilo. Forskare uppskattar den totala populationen till cirka 3 000-4 000 individer som lever på fem öar: Komodo, Rinca, den västra delen av Flores samt de små öarna Gili Motang och Gili Dasami.

Övernattning ombord på båten. Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 Komodo - Rinca - Kalong

Tidig morgon och sen eftermiddag är de bästa tiderna för att se varanerna, så efter frukost ombord på båten går vi iland på den vackra stranden och går längs en två kilometer lång stig för att se dessa mäktiga djur. Förr så matades varanerna av parkvakterna, vilket idag är förbjudet, men ännu så söker sig äldre varaner till den forna utfordringsplatsen så vi har mycket goda chanser att se flera stora bjässar under vår promenad. Vi reser sedan från Komodo mot den mindre ön Rinca. Varanerna blir något mindre här än på Komodo, men man ser ofta fler av dem här än på grannön. Men det är inte bara Komodovaranerna som är attraktionen på Rinca, den övriga faunan är också relativt rik. Här finns bland annat krabbmakaker, vilda vattenbufflar, Timorhjortar, vildsvin och ett mycket rikt fågelliv. Efter en promenad här återvänder vi till båten och fortsätter vår resa mot ön Kalong, vilket tar en dryg timme. Namnet på ön betyder "fladdermus" och varför kommer vi snart att förstå då tiotusentals flyghundar lämnar sina viloplatser i jakt på föda i skymningen - det är ett fantastiskt skådespel!

Övernattning ombord på båten. Frukost, lunch, middag.
Dag9
Dag 10 Kalong - Labuan Bajo - Bali

Efter en tidig frukost åker vi åter till Labuan Bajo och flyger härifrån tillbaka till Bali. Här möts vi vid ankomsten och körs till Sanur. Här bor vi precis vid den vackra stranden, som räknas som en av Balis absolut bästa. Sanurstranden är också en av Balis lugnaste stränder, då det utanför kusten här löper ett korallrev som skyddar stranden mot vågor och undervattensströmmar.

Hotel Puri Santrian (☆☆☆☆). Frukost.
Dag10
Dag 11 Bali: Rundtur på ön

Bali är unikt i Indonesien, då majoriteten av balineserna är hinduer (84 %). Det är också en av detta lands vackraste öar med sin kuperade natur och berömda risterrasser. Under denna dag kommer vi att resa runt på ön och se de främsta sevärdheterna. Vi börjar med att se en uppvisning i den lokala barongdansen och fortsätter sedan till Celuk, som är känt för sitt guld- och silverhantverk. Många av Balis byar har sin egen specialitet, vilket vi kommer att se i Mas (känt för sitt träsnideri) och Ubud (känt för sina många konstnärer). Ubud är även känt som något av ett yogacentrum och för att ligga mycket naturskönt, inbäddat i grönska och vackra risfält. Vi hinner också med att se petroglyferna i Bedulu innan vi når Kintamani, där vi äter lunch och njuter av den storslagna utsikten över vulkanen Batur med dess skimrande blå kratersjö. På eftermiddagen besöker vi tempelkomplexet Besakih, som är det största och heligaste på Bali. Komplexet innehåller 23 separata tempel med den typiskt balinesiska arkitekturen. Det är oklart hur gamla dessa tempel är, men de nämns i skrifter från slutet av 1200-talet då erövrare från Java bosatte sig på Bali.

Hotel Puri Santrian (☆☆☆☆). Frukost.
Dag11
Dag 12 Bali

Ledig dag för sol och bad. Om du hellre vill fortsätta utforska denna mycket natursköna ö så kan färdledaren hjälpa dig att boka en utflykt. Att hyra en taxi med chaufför är mycket billigt och kostar bara cirka 400 kronor.

Hotel Puri Santrian (☆☆☆☆). Frukost.
Dag12
Dag 13 Bali -

Efter en ledig dag så åker vi ut till flygplatsen sent på eftermiddagen för att påbörja hemresan. Vi flyger på kvällen med Qatar Airways till Doha, där vi landar vid midnatt. Vi fortsätter sedan på natten till Stockholm.

Frukost, måltider ombord på planen.
Dag 14 - Stockholm

Vi landar åter i Stockholm på morgonen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planet.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3-4 Dag5 Dag6 Dag7 Dag8-9 Dag10 Dag11-13
Karta
Dag 2
Dag 3-4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8-9
Dag 10
Dag 11-13

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Som väntat en välplanerad, intressant resa på kultur och natur."
Christina och Leif Nilsson

"För mig som gillar djur och natur måste jag säga att Borneo och Komodo var bäst på resan. Härligt med klotokfärderna där vi också fick toppenservice ombord och mycket god mat när vi samtidigt upplevde flora och fauna."
Annie Karlsson

Vad har varit det bästa med resan? "Bra blandning av kultur, natur, djur."
Mariann Kronberg och Tommy Hallbäck
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack