Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Rundresa i vackra Oman med svensk färdledning

Trodde du att den arabiska halvön bara bestod av steril sandöken? Följ med oss till Oman och upptäck en sida av denna spännande region som du inte kunde föreställa dig! Vi går längs prunkande gröna wadis, dalgångar, badar i azurblå sjunkhål och upplever färgsprakande och myllrande souqs, marknader. Omanierna är ett mycket gästvänligt och välkomnande folk och det får vi otaliga bevis på under resan, bland annat när vi besöker vår guides systers familj där vi får njuta av en riktigt traditionell middag och även få inblick i hur vardagen ser ut för omanierna. En resa full av upplevelser utöver det vanliga!

SOLNEDGÅNG ÖVER VÄRLDENS STÖRSTA SANDÖKEN

Men visst finns här även sandöken. Och inte vilken sandöken som helst, utan världens största - Rub al Khali. Angränsande till denna så ligger vackra Wahiba Sands, där vi bor en natt på en utmärkt lodge och ser solen gå ned över de mäktiga, gyllene sanddynerna. En närmast magisk upplevelse! Förutom allt detta så utforskar vi även övergivna, cirka 400-500 år, gamla byar byggda i adobe, där vissa av husen är rikt dekorerade både på väggar och i taken, njuter av en rosa sandstrand och gör båtutflykter där vi spanar efter bland annat delfiner.Reseöversikt


Dag 1 Sverige – Muskat, Oman
Dag 2 Muskat: Båtutflykt
Dag 3 Muskat: Stadsrundtur
Dag 4 Muskat – Ras Al Hadd
Dag 5 Ras Al Hadd: Båtutflykt
Dag 6 Ras Al Hadd – Wahiba Sands
Dag 7 Wahiba Sands – Al Jabal Al Akhdar
Dag 8 Al Jabal Al Akhdar – Nizwa
Dag 9 Nizwa – Misfat Al Abriyeen – Al Hamra – Muskat
Dag 10 Muskat – Sverige
 Pris:  29 900 kr/person
 Enkelrum:  5 400 kronor 

Kommande Resor

 • 14-23 mars 2021
 • 13-22 mars 2022

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Muskat t/r
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande guider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Visumkostnad
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuell merkostnad för avresa från andra orter än Stockholm
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till lokala guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige – Muskat, Oman

Vi flyger mitt på dagen från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn med Turkish Airlines till Istanbul. Vi ber er notera att resans pris är baserat på resande från Stockholm, det kan eventuellt bli tillägg vid avresa från annan ort beroende på platstillgång och skatter. Från Istanbul fortsätter vi med samma flygbolag till Muskat, Omans huvudstad, där vi landar på natten. Vi möts vid ankomsten och körs till vårt trevliga hotell som har ett charmigt poolområde och en privat strand!

Crowne Plaza Hotel Muscat (☆☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag1
Dag 2 Muskat: Båtutflykt

Efter en stor och lyxig frukostbuffé startar dagen med en båtutflykt. Vi har möjlighet att se hela tre arter av delfiner: vanlig delfin, flasknosdelfin och spinndelfin! När vi når den vackra bukten Bandar Khiran så tar vi på oss snorklingsutrustningen för att utforska livet under ytan. Vi kommer att se många fiskarter som till exempel snapper, papegojfisk och sjöhäst och med lite tur även havssköldpaddor. Efter lunch kan du njuta av hotellets faciliteter, såsom ett flertal pooler, trädgårdsområden, den egna lilla badviken med sandstrand, restauranger med olika matkultur och den vidsträckta havsutsikten från det högt belägna hotellet. Hotellet har även en gratis shuttle service till Muttrah Souq (den lokala marknaden) inne i Muskat om du vill utforska den och shoppa på egen hand.

Crowne Plaza Hotel Muscat (☆☆☆☆). Frukost.
Dag2
Dag 3 Muskat: Stadsrundtur

Under dagens stadsrundtur kommer vi att besöka Grand Mosque (den stora moskén), färdigställd 2001 i bländande vit sandsten kantad av färgglada blomsterplaneringar. Moskén är en av de få som icke muslimer kan besöka. Titta särskilt på den gigantiska bönemattan och kristallkronan i männens bönesal. Turen fortsätter till stadsdelen Muttrah där vi besöker den lokala fiskmarknaden och strosar längs med ”cornichen” (hamnpromenaden) och skådar Muskats höga berg, gamla handelshus och minaret som omger staden. Promenaden avslutas med ett besök i Muttrah Souq, den lokala inomhusmarknaden vilken är en labyrint av små stånd och butiker. Föremål såsom omani silver, khanjar (en traditionell böjd kniv), keramik och frankincense (kåda som används till rökelse och parfym) är typiska för Oman. Vi testar även de färska fruktjuicerna som serveras på caféerna utanför marknaden. Sedan kör vi vidare till den framlidne sultanen Qaboos palats Al Alam för fotostopp och stannar även vid två portugisiska fort; Al Jalali och Al-Mirani med vacker utsikt över Muskat. Turen avslutas med ett stopp vid det moderna operahuset. Resten av dagen spenderas på härliga Crowne Plaza.

Crowne Plaza Hotel Muscat (☆☆☆☆). Frukost.
Dag3
Dag 4 Muskat – Ras Al Hadd

Idag lämnar vi Muskat och reser söderut längs kusten. Dagens första stopp är Bimmah sjunkhål där vi kan bada och få en fotmassage av de små fiskarna som lever i det smaragdgröna vattnet. Ett sjunkhål är en naturlig kollaps av jordytan. Vattnet skimrar i olika färger beroende av djupet, vilket mäter 20 meter som högst. Här finns toalett/omklädningsrum men inget café. Efter badet fortsätter vi till lummiga Wadi Tiwi och går igenom en traditionell by med fruktträd, gröna plantager och klara vattendrag. En wadi är en dalgång/ravin med naturliga pooler och bäckar, vilket ger möjlighet till odling och oaser för trekking och bad. Vi kör sedan vidare till kuststaden Sur för att besöka en båtfabrik där man fortfarande tillverkar traditionella dhow-fartyg i trä och stannar även till i närliggande fiskebyn Alajah. Från fyren har vi fin utsikt över Surs omgivningarna. Dagens slutdestination är Turtle Beach Resort i Ras Al Hadd.

Turtle Beach Resort (☆☆☆☆). Frukost.
Dag4
Dag 5 Ras Al Hadd: Båtutflykt

Vår resort ligger vid en lång sandstrand med fin sand som bitvis är täckt med små rosa snäckor. Vi bor i små bungalows längs klipporna med egen uteplats. Efter frukost ger vi oss iväg på en 2-3 timmar lång båttur med ett traditionellt dhow-skepp. Vi åker nära land och har fina vyer över laguner och berg. Det finns möjlighet att simma och snorkla om man tar med egen utrustning. Dryck och snacks ingår. På eftermiddagen finns det tid till att koppla av i en solstol och att bada vid den fina sandstranden. I närheten av hotellet ligger stranden Raz Al Jinz där havssköldpaddor lägger ägg mellan maj och september.

Turtle Beach Resort (☆☆☆☆). Frukost.
Dag5
Dag 6 Ras Al Hadd – Wahiba Sands

Efter frukost fortsätter vi resan mot Wahiba Sands, ett ökenområde i östra Oman som mäter 180 gånger 80 kilometer. På vägen stannar vi vid den populära och lättillgängliga oasen Wadi Bani Khalid. Wadin består av ett antal större pooler och mindre klippbad kantade av berg och palmer. Vattnet är svalkande med en härlig turkos färg. Omklädningsrum och café finns. Här har vi möjlighet att ta oss ett uppfriskande dopp, men vi ber er observera att här, liksom på de flesta andra platser, råder klädkod. Män måste ha längre badshorts och t-shirt och kvinnor måste ha långbyxor (till exempel längre cykelbyxor) och t-shirt eller liknande. Vi kör vidare till Wahiba Sands där vi äter lunch hos en lokal beduinfamilj. Det bjuds även på dadlar och omanskt kaffe med kardemumma. Vi sitter på golvet och äter och familjen visar hur en traditionell måltid och samkväm kan se ut. Det finns endast ett fåtal uppkörda spår i öknen att följa och här krävs fyrhjulsdrivna fordon. På vägen till vårt lyxiga ökencamp Desert Nights kör vi ”dunebashing”, berg och dalbana upp och ner längs de mäktiga sanddynerna. Väl framme checkar vi in i våra smakfulla och traditionellt inredda bungalows med egen uteplats. Inför solnedgången åker vi upp till sanddynerna och får springa upp och ner, klättra och känna på den härliga kopparfärgade sanden. Vi njuter av utsikten över dynerna, dryck och snacks ingår. På kvällen får vi avnjuta en stor vällagad buffé.

Desert Nights Camp (☆☆☆☆☆). Frukost, middag.
Dag6
Dag 7 Wahiba Sands – Al Jabal Al Akhdar

På morgonen har vi möjlighet att göra en kortare tur på kamelryggen. Därefter lämnar vi Wahiba Sands och åker mot bergsområdet Al Jabal Al Akhdar, vilket betyder de gröna bergen. Innan vi kör den slingrande vägen upp för bergen besöker vi staden Birket Almouz. Staden är känd för sitt bevattningssystem (falaj) som är uppsatt på Unescos världsarvslista. Stenrännorna tros vara från 500 e kr men arkeologiska undersökningar visar att de kan vara så gamla som från 2 500 år f kr. Källvattnet som leds ut i byarna används till dryck, tvätt och bevattning. Vi följer vattenrännan och tittar närmare på systemet. Staden kantas av ett stort område med gröna dadelpalmslundar. Vi tar en kort promenad i denna gröna oas innan vi fortsätter till en övergiven del av staden. I Oman lämnas ofta äldre byar att förfalla medan nya byggs. Väl uppe i bergen så går vi en trevlig och vacker promenad mellan bergsbyarna Alagar, Alain och Alshir. Härifrån har du vackra bergsvyer, klar luft och får se rosplanteringar, granatäpple- och valnötsträd. I mars och april blommar rosorna och rosvatten och parfym tillverkas i området. Stigen går längs en bergsplatå genom gamla traditionella byar. Vi avslutar denna innehållsrika dag med en promenad ner i Wadi Bani Habib. En stentrappa leder ner i wadin, vilken omges av valnöts- och fruktträd. I närheten ligger den övergivna stenbyn Bani Habib, som kan besökas om tid finns.

Al Jabal Al Akhdar Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Al Jabal Al Akhdar – Nizwa

Vi lämnar bergen och åker mot Nizwa, beläget i centrala Oman strax nedanför bergsområdet. Staden var landets huvudstad på 500- och 600-talen e Kr och centrum för handel, religion och vetenskap. På vägen dit besöker vi staden Bahla som är centrum för Omans keramiktillverkning och en liten keramikfabrik där lergodset fortfarande tillverkas på traditionellt vis. Du får se hur tillverkningen går till och kan köpa med dig souvenirer hem. I Bahla ligger även Bahla fort som är uppsatt på Unescos världsarvslista. Vi vandrar runt i fortet som började byggas på 1200-talet i adobe (lera uppblandat med halm). Fortet restaurerades på 1990-talet. Från fortets torn, murar och borggårdar har du fin utsikt över bergen och staden. I närheten ligger palatset Jabreen från 1600-talet. Inuti får du en bättre bild över hur Omans äldre byggnader var konstruerade och inredda. Här finns en labyrint av rum, rikt målade/dekorerade trätak, vackra glasfönster och innergårdar. På eftermiddagen anländer vi till Nizwa där vi besöker souqen som är en av Omans äldsta. Marknaden är uppdelat i olika områden som täcker in kryddor, silver, kött och fisk, frukt och grönt och keramik med mera. Nizwa är centrum för Omans dadelodling och här finns en stor avdelning där du kan prova och köpa olika dadelsorter. Utanför souqen finns en affär där du kan prova och köpa Omans speciella efterrätt halwa, smaksatt av olika kryddor såsom saffran och kardemumma och små stånd där du kan prova teer från bergen och lokal gatumat. Vi ser också naturligtvis det magnifika fortet som byggdes på 1600-talet. Denna natt bor vi på Antique Inn vilket är en renoverad historisk byggnad med traditionell inredning som ligger centralt i den gamla stadsdelen.

Antique Inn (☆☆☆). Frukost.
Dag8
Dag 9 Nizwa – Misfat Al Abriyeen – Al Hamra – Muskat

Idag lämnar vi Nizwa och åker mot Muskat. På vägen besöker vi den bebodda och historiska bergsbyn Misfat Al Abriyeen. Här strosar vi bland gamla stenhus och ner till gröna terrasser med olika fruktträd. Vi kan följa en falaj, ett gammalt bevattningssystem, som går längs odlingarna och upp i byn. I byn tar vi ett dryckesstopp på det mysiga Hospitality Inn med stor terrass och vidsträckt utsikt. Turen går sedan vidare till spännande Al Hamra, en övergiven stadsdel med några av Omans äldsta hus. Adobehusen (lera/halm) är upp till 400 år gamla och kan ha två-tre våningsplan. Om man vågar kan man gå in och upptäcka vackert målade tak och väggar samt gammal inredning och utrustning som bara lämnats. Vi stannar även vid Wadi Ghoul nedanför Jebel Shams, där vi på håll kan se en annan övergiven stenby och köpa handgjorda traditionella mattor. På kvällen övernattar vi närmare flygplatsen i Muskat och kommer att få uppleva en traditionell omansk måltid hos vår guide Suleimans syster.

City Park Apartments (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag9
Dag 10 Muskat – Sverige

Vid midnatt åker vi ut till flygplatsen för att påbörja hemresan. Vi flyger med Turkish Airlines till Istanbul, där vi landar på morgonen. Härifrån fortsätter vi sedan med samma flygbolag till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, där vi landar åter på förmiddagen – många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1-3 Dag4-5 Dag6 Dag7 Dag8 Dag9-10
Karta
Dag 1-3
Dag 4-5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9-10

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Inga kommentarer.
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack