Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Rundresa i Sri Lanka - Kon-Tiki Resor

Sri Lanka är ett av världens hetaste resmål och det är lätt att förstå varför. Landet är bara cirka 15 % av Sveriges yta, men här finns en spektakulär och mångskiftande natur, en mångtusenårig historia, vackra stränder och god mat! Denna resa tar dig till Sri Lankas största sevärdheter, men även till mer undanskymda platser som till exempel bergsbyn Haputale och platser längs den sällan besökta östkusten. Vi passar även på att lära oss att laga lankesisk mat, får vara med om en buddhistisk välsignelseceremoni och besöker en skola för att lära oss mer om vardagslivet.

INDISKA OCEANENS SMARAGD

Det är så Sri Lanka brukar kallas på grund av sin lummiga och kuperade natur. Vi tar dig till några av Asiens främsta nationalparker för att upptäcka denna. Faktiskt har vi chans att se såväl elefant som leopard! Resan omfattar även teplantager, kryddträdgårdar, imponerande tempel, ett par dagar vid stranden, snorkling vid levande korallrev - bland mycket annat!Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Colombo, Sri Lanka - Negombo: Båttur
Dag 3 Negombo - Dambulla: Grottemplen - Sigiriya: Välsignelseceremoni
Dag 4 Sigiriya: Lejonets berg och Minneriya nationalpark
Dag 5 Sigiriya: Anuradhapura och Mihintale
Dag 6 Sigiriya: Skolbesök - Nilaveli
Dag 7 Nilaveli: Pigeon Island och Trincomalee
Dag 8 Nilaveli - Matale: Kryddträdgård och matlagningskurs - Kandy
Dag 9 Kandy: Stadsrundtur
Dag 10 Kandy - Haputale
Dag 11 Haputale: Horton Plains och teplantage
Dag 12 Haputale - Tissamaharama: Yala nationalpark
Dag 13 Tissamaharama - Galle - Negombo
Dag 14 Negombo
Dag 15 Negombo - Colombo -
Dag 16 - Sverige
 Pris:  27 900 kr/person
 Enkelrum:  4 900 kronor 

Kommande Resor

 • 9-24 februari 2019
 • 8-23 februari 2020

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Colombo t/r med Turkish Airlines
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Visumkostnad
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige -

Vi flyger med Turkish Airlines från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Istanbul. Härifrån fortsätter vi vid tvåtiden på natten till Colombo, Sri Lankas huvudstad. Flyget går via en mellanlandning på Maldiverna, men vi fortsätter därifrån med samma plan.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 - Colombo, Sri Lanka - Negombo: Båttur

Vi landar i Colombo på eftermiddagen och åker direkt till Negombo, en kort sträcka norr om huvudstaden. Här bor vi precis vid den vackra stranden och har möjlighet att ta ett dopp i Indiska Oceanen för att skölja av oss resdammet! Senare tar vi en båttur längsmed Hamiltonkanalen som förbinder Colombo och Negombo. Denna konstruerades 1802 av britterna och ger oss ett utmärkt tillfälle att se vardagslivet längsmed kanalen. På kvällen väntar sedan en trevlig välkomstmiddag på hotellet.

Suriya Resort (☆☆☆☆). Måltider ombord på planet, middag.
Dag2
Dag 3 Negombo - Dambulla: Grottemplen - Sigiriya: Välsignelseceremoni

Efter frukost lämnar vi Negombo och reser åt nordost mot Dambulla och resans första världsarv, de berömda grottemplen. Klippan som templen ligger i sträcker sig 160 meter över den omgivande slätten och i området finns mer än 80 grottor. Av dessa är det dock bara i fem som det finns heliga buddhistiska föremål och det är tre som utmärker sig lite extra, främst Den gudomlige kungens grotta. Denna grotta domineras av den drygt 14 meter långa liggande statyn av Buddha, en av de figurer som skulpterats fram direkt ur berget. Även De stora kungarnas grotta är spektakulär med sina vackra temperamålningar i taket som föreställer scener ur Buddhas liv. Historien om grottemplen börjar med kung Walagamba som drevs på flykt från sitt kungadöme Anuradapura av indiska inkräktare under 100-talet f Kr. I femton år levde kungen i exil och fick en fristad i grottorna i Dambulla, där han gömdes av de buddhistiska munkar som då använde grottorna att meditera i. När kungen sedan återvände och återtog makten över sitt kungadöme lät han bygga upp grottemplen för att visa sin tacksamhet. Sedan dess har även andra kungar låtit bygga till eller restaurera templen. Kung Nissanka Malla lät till exempel förgylla grottorna och förde dit ytterligare omkring 70 statyer av Buddha år 1190. Vi fortsätter sedan till vårt hotell i Sigiriya, där en unik upplevelse väntar oss på kvällen då vi besöker ett lokalt buddhisttempel. Här kommer vi att få klä oss i vita saronger och genomgå en ceremoni där munkarna kommer att välsigna oss. Ceremonin avslutas med att vi får armband knutna runt handleden som ska ge oss bra karma under vår resa!

Amaara Forest Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag3
Dag 4 Sigiriya: Lejonets berg och Minneriya nationalpark

På förmiddagen besöker vi det så kallade Lejonets berg som reser sig brant från det flacka landskapet. Berget är känt för ruinkomplexet på toppen, byggt av Kung Kashyapa på 400-talet. Kung Kashyapa flyttade år 477 från Anuradhapura till Sigiriya och gjorde platsen till huvudstad på grund av dess strategiska läge. Staden är ett fantastiskt exempel på tidig stadsplanering: kungen byggde ett enormt palats med omkringliggande trädgårdar, badbassänger och skulpturer på toppen av den ca 200 meter höga klippan, alltsamman utifrån geometriska system. Efter bara 20 år som kungasäte och huvudstad omvandlades Sigiriya till ett buddhistiskt kloster. På vägen upp till komplexet kan man se fantastiskt vackra, 1 500 år gamla, välbevarade väggmålningar som gestaltar kvinnor och på toppen av klippan har ni en imponerande utsikt över det vackra landskapet med djungel och berg. Även Sigiriya är naturligtvis uppsatt på Unescos världsarvslista. På eftermiddagen kommer vi att göra en game drive i nationalparken Minneriya, som framför allt är känt för sin stora population av lankesisk elefant. Denna är en underart till den asiatiska elefanten och är den största av de asiatiska elefanterna. Speciellt är även att mindre än var tionde hanne har betar. Faktiskt så har Minneriya den största koncentrationen av elefanter av världens samtliga nationalparker, så vi har mycket goda möjligheter att se dessa bjässar. Dessutom finns här ett mycket rikt fågelliv, hela 160 arter har påträffats, och det finns chanser att se andra endemiska djur som aporna lankesisk langur och Ceylonmakak samt hjortarterna lankesisk sambarhjort och lankesisk axishjort.

Amaara Forest Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag4
Dag 5 Sigiriya: Anuradhapura och Mihintale

Vi börjar dagen med att besöka Anuradhapura. Denna gamla kungastad var Sri Lankas första huvudstad. Staden grundlades på 400-talet f Kr men de första arkeologiska fynden kan dateras så långt bak som till 1000 år f Kr. Anuradhapura var en av de viktigaste platserna i den buddhistiska världen, ända tills staden i början av 1000-talet erövrades av den sydindiska Chola-dynastin och sedan började förfalla. Från 1200-talet låg staden dold under den täta skogen. Anuradhapuras många palats, kloster, stupor och stenskulpturer återupptäcktes först i början av 1800-talet av engelsmän. Efter utgrävningar och restaureringar blev staden igen en vallfärdsort för buddhister som ville besöka de många stuporna, som enligt sägnen skulle innehålla reliker av Buddha själv. Staden är i dag känd för sina ruiner från det antika Sri Lanka, som är anledningen till att staden är med på Unescos världsarvslista. En av Anuradhapuras främsta sevärdheter är det heliga trädet Sri Maha Bodhi, som är världens äldsta träd planterat av människor. Krönikor visar att detta träd planterades 288 f Kr! Vi åker sedan till Mihintale som anses vara buddhismens vagga i Sri Lanka. Mihintale-komplexet ligger på en 300 meter hög bergstopp, där en trappa med 1 840 trappsteg leder upp till toppen av komplexet. Vid foten av berget finns ruinerna från ett gammalt sjukhus, byggt på 100-talet f Kr. Promenaden uppför de många stegen belönas med en fantastisk utsikt och buddhistiska monument av stor betydelse.

Amaara Forest Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag5
Dag 6 Sigiriya: Skolbesök - Nilaveli

På förmiddagen besöker vi en lokal skola, där vi kommer att få möta eleverna och få en inblick i hur utbildningen fungerar i Sri Lanka. Under resan stödjer vi även denna skola och vi kommer att ha med oss skolmaterial och annat för att lämna över detta under besöket. Om du vill hjälpa till, så kontakta oss så berättar vi gärna hur! Vi fortsätter sedan vår resa österut och når efter drygt tre timmars resa den trevliga strandorten Nilaveli. Här bor vi precis vid den flera kilometer långa stranden med sin vackra gyllengula sand. Vi kommer fram på eftermiddagen så det finns tid att ta ett dopp redan denna dag!

Nilaveli Beach Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag6
Dag 7 Nilaveli: Pigeon Island och Trincomalee

Vi tar idag en båttur ut till en av Sri Lankas två marina nationalparker, Pigeon Island. Namnet kommer från de klippduvor som häckar här, men den stora attraktionen är det kristallklara vattnet och de levande, färgsprakande korallreven! Vi har med oss snorkelutrustning så att ni kan utforska det närmare. Här finns mer än 100 korallarter och dryga 300 fiskarter har setts runt de två små öarna. Vi har goda möjligheter att se svartfenad revhaj och någon av de tre havssköldpaddsarter som finns i dessa vatten under vår snorkling, bland mycket annat. Under utflykten så har vi också möjlighet att slappna av på stranden. På eftermiddagen utforskar vi staden Trincomalee. Denna stad är känt för att ha en av världens bästa naturliga hamnar, vilket har gjort den viktig i århundraden. Under rundturen här ser vi bland annat Fort Fredrick, byggd under portugiserna 1623, och det viktiga hinduiska templet Koneswaram. Naturligtvis ägnar vi också tid åt marknaden, få andra platser berättar så mycket om ett land eller en region som en marknad!

Nilaveli Beach Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Nilaveli - Matale: Kryddträdgård och matlagningskurs - Kandy

Idag reser vi vidare söderut mot en av resans höjdpunkter, staden Kandy. På vägen stannar vi i Matale, där vi besöker en kryddträdgård. Här får vi en guidad rundvisning och ser de många olika kryddor som Sri Lanka är känt för, som till exempel kanel, muskotnöt, kardemumma, kryddnejlika med flera. Här får ni se hur de växer, odlas och skördas och naturligtvis ha möjlighet att köpa med er en påse eller två. Efter rundturen väntar något speciellt - vi ska få lära oss hur man lagar typisk lankesisk mat! Det lankesiska köket är nära besläktat med det indiska, men bär även spår av kolonialtiden. Ett exempel är den holländskinfluerade rätten lamprais, som är ris kokt i köttspad med en speciell curry tillsammans med köttbullar och som senare lindas in i bananblad och ugnsbakas. Basen är just ris och curry, men Sri Lanka är känt för att blanda många olika kryddor. Vi får naturligtvis möjlighet att prova det vi har tillagat och mer vid lunch, innan vi fortsätter vår resa mot Kandy.

Hotel Ozo Kandy (☆☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag8
Dag 9 Kandy: Stadsrundtur

Kandy grundades redan på 1300-talet och blev huvudstaden för ett rike med samma namn 1592. Denna tid präglades av oroligheter på ön och många flydde till de inre bergsområdena bort från kustområdena som de europeiska stormakterna koloniserade. Trots att staden intogs flera gånger under de följande seklen så lyckades Kandy vidmakthålla sin självständighet fram till dess att den slutligen intogs av britterna 1815. Kandy förblev dock ett viktigt religiöst centrum och ses idag som en helig stad för buddhister. Staden är också känd för att ha bevarat många gamla seder och bruk och är verkligen en höjdpunkt på en resa till Sri Lanka, mycket också beroende på sitt vackra läge omgivet av berg och teplantager. Kandy sattes upp på Unescos världsarvslista 1988 och vi kommer att förstå varför efter dagens stadsrundtur. På kvällen kommer vi att njuta en kulturell föreställning, där vi får en uppvisning i traditionella danser och musik. Därefter går vi till stadens främsta sevärdhet, Sri Dalada Maligawa, tandtemplet. Detta är Sri Lankas heligaste tempel och sägs vara byggt omkring en av Buddhas tänder.

Hotel Ozo Kandy (☆☆☆☆). Frukost.
Dag9
Dag 10 Kandy - Haputale

En resa i Sri Lanka är inte komplett utan en tågresa, ett utmärkt sätt att komma i kontakt med lokalbefolkningen samtidigt som vi njuter av det mycket vackra och kuperade landskapet! Vi reser med tåg mot Haputale, en resa på cirka sex timmar, och på vägen ser vi många teplantager och kryddodlingar. Haputale har en i huvudsak tamilsk befolkning på cirka 5 000 och ligger spektakulärt på en lång och smal bergskam. En klar dag kan man se hela vägen till sydkusten härifrån medan det på en molnig dag råder en trolsk stämning, då omgivningarna sveps in i tät dimma - det är inte svårt att förstå att den amerikanska TV-kanalen CNN år 2010 satte Haputale som nummer 14 på sin lista över Asiens 24 mest undanskymda och spektakulära platser. Vi bor på ett trevligt hotell, där samtliga rum har en privat veranda med utsikt över det fantastiska bergslandskapet.

Melheim Resort (☆☆☆). Frukost.
Dag10
Dag 11 Haputale: Horton Plains och teplantage

På förmiddagen gör vi en utflykt till nationalparken Horton Plains, som tillsammans med Peak Wilderness Protected Area och Knuckles Conservation Forest utgör världsarvet The Central Highlands of Sri Lanka. De montana regnskogarna här anses som en så kallad superhotspot för biologisk mångfald - mer än hälften av Sri Lankas endemiska (det vill säga att de endast finns här) ryggradsdjur, hälften av landets endemiska blommande växter och mer än en tredjedel av dess endemiska träd, buskar och örter är begränsade till detta område! Vi gör här en vandring på cirka tio kilometer i en stundtals besvärlig terräng, men får vår belöning när vi når det spektakulära World´s End - en i det närmaste vertikal sluttning på nästan 900 meter. Utsikten härifrån över omgivningarna är magnifik! På eftermiddagen kommer vi att besöka en teplantage, även det ett måste i Sri Lanka. Fortfarande anses Ceylonteet vara ett av världens främsta och på plantagen kommer vi att få se hur tebuskarna odlas, hur bladen skördas och sedan processas fram till det färdiga teet. Naturligtvis får vi också tillfälle att prova på de utsökta teerna.

Melheim Resort (☆☆☆). Frukost.
Dag11
Dag 12 Haputale - Tissamaharama: Yala nationalpark

Vår resa går vidare söderut och efter cirka tre timmars resa så når vi Tissamaharama. Tissa, som staden populärt kallas, ligger vackert vid sjön Tissa Wewa, men är mest känt som en inkörsport till en av Sri Lankas främsta nationalparker, Yala. Det är också hit vi gör en utflykt sent på eftermiddagen. Nationalparken har en yta på 979 km2 och är viktig för bevarandet av den lankesiska elefanten och många arter av sjöfågel. Mest känd är Yala dock för att vara en av de bästa platserna i världen för att se leoparder. Vissa hävdar att Yala har den största leopardtätheten av alla nationalparker i världen, men detta är föremål för diskussion. Vad som dock gör Yala ovanligt är att här är leoparderna relativt lätta att se, även om det förstås aldrig finns några garantier. Förutom leoparder, den lankesiska leoparden är en egen underart (Panthera pardus kotiya), så finns här hela 44 däggdjursarter som till exempel läppbjörn, vattenbuffel, vildsvin, axishjort, sambarhjort och guldschakal. Yala har även ett mycket rikt fågelliv med 215 konstaterade arter av vilka kan nämnas indisk tofsörn, vitbukad havsörn, mindre flamingo, skedstorkar, svarthalsad stork och ormhalsfåglar. Sex fågelarter endemiska för Sri Lanka kan ses i nationalparken: Ceylontoko, Singalesisk bankivahöna, Ceylonduva, Karmosinstrupig barbett (finns dock även i sydvästra Indien) och Sri Lankatrasttimalia. I parken finns också sumpkrokodil och saltvattenkrokodil. En spännande eftermiddag!

Hotel Chandrika (☆☆☆). Frukost.
Dag12
Dag 13 Tissamaharama - Galle - Negombo

Efter frukost reser vi västerut mot ännu ett av Sri Lankas världsarv, staden Galle. På vägen ser vi de berömda styltfiskarna i Weligama. Denna fiskemetod, där de för ner en smal påle i botten några meter ut från stranden och därifrån kastar ut sitt bete, har mycket gamla anor. Vi fortsätter sedan till Galle, som ligger vackert på en halvö. Holländarna gjorde staden till sin administrativa huvudstad på mitten av 1600-talet och anses idag vara en av de finast bevarade städer som byggts av européer i Syd- och Sydostasien. Särskilt fortet är mycket imponerande, det började byggas av portugiserna på slutet av 1500-talet, men utökades och förbättrades avsevärt under den holländska perioden. Cirkeln sluts när vi kommer fram till Negombo. Här bor vi precis vid stranden, en härlig plats att avsluta denna innehållsrika resa på!

Suriya Resort (☆☆☆☆). Frukost.
Dag13
Dag 14 Negombo

Ledig dag för att njuta av den vackra stranden eller för att göra utflykter på egen hand i omgivningarna. På kvällen väntar en gemensam avskedsmiddag, under vilken vi också bjuds på traditionell musik och dans.

Suriya Resort (☆☆☆☆). Frukost, middag.
Dag14
Dag 15 Negombo - Colombo -

Vi måste checka ut från våra rum klockan 11.00, men har möjlighet att lämna in väskorna i receptionen fram till transfern ut till flygplatsen sent på eftermiddagen. Vi flyger på kvällen med Turkish Airlines till Istanbul, via en mellanlandning på Maldiverna. Vi tar gärna fram ett förslag till eventuell förlängning av resan med några dagar i denna önation.

Frukost, måltider ombord på planet.
Dag 16 - Sverige

Vi landar i Istanbul tidigt på morgonen och fortsätter sedan med Turkish Airlines till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, där vi landar åter på förmiddagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3 Dag4 Dag5 Dag6 Dag7 Dag8-9 Dag10 Dag11 Dag12 Dag13-14 Dag15
Karta
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8-9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13-14
Dag 15

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Bra blandning av upplevelser!"
Marie Bjerkö och Thomas Wickberg

"Kombinationen av en utmärkt lokal guide och färdledaren gav oss en synnerligen lyckad resa. Chauffören och hans medhjälpare hjälpte till att skapa en positiv stämning. Vi rekommenderar det aktuella upplägget för kommande resor till Sri Lanka."
Christina och Leif Nilsson

Vad har varit det bästa med resan? "Omväxlande med natur, djur- och fågelliv, historia, kultur."
My Jakobsson och Lars-Åke Sundelin

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "5. Allt var bra, vi fick se mycket."
Monica Jakobsson

Vad har varit det bästa med resan? "Upplevelser och få se så mycket av Sri Lanka."
Bo Pryssander