Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Rundresa i vackra och gröna Sri Lanka! Svensk färdledning.

Sri Lanka är ett av världens hetaste resmål och det är lätt att förstå varför. Landet är bara cirka 15 % av Sveriges yta, men här finns en spektakulär och mångskiftande natur, en mångtusenårig historia, vackra stränder och god mat! Denna resa tar dig till Sri Lankas största sevärdheter, men även till mer undanskymda platser som till exempel bergsbyn Haputale och platser längs den sällan besökta östkusten. Vi passar även på att lära oss att laga lankesisk mat, får vara med om en buddhistisk välsignelseceremoni och besöker en skola för att lära oss mer om vardagslivet.

INDISKA OCEANENS SMARAGD

Det är så Sri Lanka brukar kallas på grund av sin lummiga och kuperade natur. Vi tar dig till några av Asiens främsta nationalparker för att upptäcka denna. Faktiskt har vi chans att se såväl elefant som leopard! Resan omfattar även teplantager, kryddträdgårdar, imponerande tempel, ett par dagar vid stranden, snorkling vid levande korallrev - bland mycket annat!Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Colombo, Sri Lanka - Negombo: Båttur
Dag 3 Negombo - Dambulla: Grottemplen - Sigiriya: Välsignelseceremoni
Dag 4 Sigiriya: Lejonets berg och Minneriya nationalpark
Dag 5 Sigiriya: Anuradhapura och Mihintale
Dag 6 Sigiriya: Skolbesök - Nilaveli
Dag 7 Nilaveli: Båtutflykt och Trincomalee
Dag 8 Nilaveli - Matale: Kryddträdgård och matlagningskurs - Kandy
Dag 9 Kandy: Stadsrundtur
Dag 10 Kandy - Nuwara Eliya
Dag 11 Nuwara Eliya: Horton Plains och teplantage
Dag 12 Nuwara Eliya - Tissamaharama: Yala nationalpark
Dag 13 Tissamaharama - Galle - Negombo
Dag 14 Negombo
Dag 15 Negombo: Avskedsmiddag - Colombo -
Dag 16 - Sverige
 Pris:  29 900 kr/person
 Enkelrum:  5 400 kronor 

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Colombo t/r
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Visumkostnad
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuell merkostnad för resa från Köpenhamn
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige -

Vi flyger på eftermiddagen från antingen Stockholm eller Köpenhamn med Emirates till Dubai. Vi ber er observera att priset är baserat på resa från Stockholm och det kan eventuellt bli ett tillägg för resa från Köpenhamn beroende på skatter och platstillgång på planet till Dubai. Från Dubai fortsätter vi med samma flygbolag till Colombo, Sri Lankas huvudstad.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 - Colombo, Sri Lanka - Negombo: Båttur

Vi landar i Colombo på morgonen och åker direkt till Negombo, en kort sträcka norr om huvudstaden. Här bor vi precis vid den vackra stranden och har möjlighet att ta ett dopp i Indiska Oceanen för att skölja av oss resdammet! På eftermiddagen tar vi en båttur längsmed Hamiltonkanalen som förbinder Colombo och Negombo. Denna konstruerades 1802 av britterna och ger oss ett utmärkt tillfälle att se vardagslivet längsmed kanalen. På kvällen väntar sedan en trevlig välkomstmiddag på hotellet.

Suriya Resort (☆☆☆☆). Måltider ombord på planet, middag.
Dag2
Dag 3 Negombo - Dambulla: Grottemplen - Sigiriya: Välsignelseceremoni

Efter frukost lämnar vi Negombo och reser åt nordost mot Dambulla och resans första världsarv, de berömda grottemplen. Klippan som templen ligger i sträcker sig 160 meter över den omgivande slätten och i området finns mer än 80 grottor. Av dessa är det dock bara i fem som det finns heliga buddhistiska föremål och det är tre som utmärker sig lite extra, främst Den gudomlige kungens grotta. Denna grotta domineras av den drygt 14 meter långa liggande statyn av Buddha, en av de figurer som skulpterats fram direkt ur berget. Även De stora kungarnas grotta är spektakulär med sina vackra temperamålningar i taket som föreställer scener ur Buddhas liv. Historien om grottemplen börjar med kung Walagamba som drevs på flykt från sitt kungadöme Anuradapura av indiska inkräktare under 100-talet f Kr. I femton år levde kungen i exil och fick en fristad i grottorna i Dambulla, där han gömdes av de buddhistiska munkar som då använde grottorna att meditera i. När kungen sedan återvände och återtog makten över sitt kungadöme lät han bygga upp grottemplen för att visa sin tacksamhet. Sedan dess har även andra kungar låtit bygga till eller restaurera templen. Kung Nissanka Malla lät till exempel förgylla grottorna och förde dit ytterligare omkring 70 statyer av Buddha år 1190. Vi fortsätter sedan till vårt hotell i Sigiriya, där en unik upplevelse väntar oss på kvällen då vi besöker ett lokalt buddhisttempel. Här kommer vi att få klä oss i vita saronger och genomgå en ceremoni där munkarna kommer att välsigna oss. Ceremonin avslutas med att vi får armband knutna runt handleden som ska ge oss bra karma under vår resa!

Amaara Forest Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag3
Dag 4 Sigiriya: Lejonets berg och Minneriya nationalpark

På förmiddagen besöker vi det så kallade Lejonets berg som reser sig brant från det flacka landskapet. Berget är känt för ruinkomplexet på toppen, byggt av Kung Kashyapa på 400-talet. Kung Kashyapa flyttade år 477 från Anuradhapura till Sigiriya och gjorde platsen till huvudstad på grund av dess strategiska läge. Staden är ett fantastiskt exempel på tidig stadsplanering: kungen byggde ett enormt palats med omkringliggande trädgårdar, badbassänger och skulpturer på toppen av den ca 200 meter höga klippan, alltsamman utifrån geometriska system. Efter bara 20 år som kungasäte och huvudstad omvandlades Sigiriya till ett buddhistiskt kloster. På vägen upp till komplexet kan man se fantastiskt vackra, 1 500 år gamla, välbevarade väggmålningar som gestaltar kvinnor och på toppen av klippan har ni en imponerande utsikt över det vackra landskapet med djungel och berg. Även Sigiriya är naturligtvis uppsatt på Unescos världsarvslista. På eftermiddagen kommer vi att göra en game drive i nationalparken Minneriya, som framför allt är känt för sin stora population av lankesisk elefant. Denna är en underart till den asiatiska elefanten och är den största av de asiatiska elefanterna. Speciellt är även att mindre än var tionde hanne har betar. Faktiskt så har Minneriya den största koncentrationen av elefanter av världens samtliga nationalparker, så vi har mycket goda möjligheter att se dessa bjässar. Dessutom finns här ett mycket rikt fågelliv, hela 160 arter har påträffats, och det finns chanser att se andra endemiska djur som aporna lankesisk langur och Ceylonmakak samt hjortarterna lankesisk sambarhjort och lankesisk axishjort.

Amaara Forest Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag4
Dag 5 Sigiriya: Anuradhapura och Mihintale

Vi börjar dagen med att besöka Anuradhapura. Denna gamla kungastad var Sri Lankas första huvudstad. Staden grundlades på 400-talet f Kr men de första arkeologiska fynden kan dateras så långt bak som till 1000 år f Kr. Anuradhapura var en av de viktigaste platserna i den buddhistiska världen, ända tills staden i början av 1000-talet erövrades av den sydindiska Chola-dynastin och sedan började förfalla. Från 1200-talet låg staden dold under den täta skogen. Anuradhapuras många palats, kloster, stupor och stenskulpturer återupptäcktes först i början av 1800-talet av engelsmän. Efter utgrävningar och restaureringar blev staden igen en vallfärdsort för buddhister som ville besöka de många stuporna, som enligt sägnen skulle innehålla reliker av Buddha själv. Staden är i dag känd för sina ruiner från det antika Sri Lanka, som är anledningen till att staden är med på Unescos världsarvslista. En av Anuradhapuras främsta sevärdheter är det heliga trädet Sri Maha Bodhi, som är världens äldsta träd planterat av människor. Krönikor visar att detta träd planterades 288 f Kr! Vi åker sedan till Mihintale som anses vara buddhismens vagga i Sri Lanka. Mihintale-komplexet ligger på en 300 meter hög bergstopp, där en trappa med 1 840 trappsteg leder upp till toppen av komplexet. Vid foten av berget finns ruinerna från ett gammalt sjukhus, byggt på 100-talet f Kr. Promenaden uppför de många stegen belönas med en fantastisk utsikt och buddhistiska monument av stor betydelse.

Amaara Forest Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag5
Dag 6 Sigiriya: Skolbesök - Nilaveli

På förmiddagen besöker vi en lokal skola, där vi kommer att få möta eleverna och få en inblick i hur utbildningen fungerar i Sri Lanka. Under resan stödjer vi även denna skola och vi kommer att ha med oss skolmaterial och annat för att lämna över detta under besöket. Om du vill hjälpa till, så kontakta oss så berättar vi gärna hur! Vi fortsätter sedan vår resa österut och når efter drygt tre timmars resa den trevliga strandorten Nilaveli. Här bor vi precis vid den flera kilometer långa stranden med sin vackra gyllengula sand. Vi kommer fram på eftermiddagen så det finns tid att ta ett dopp redan denna dag!

Nilaveli Beach Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag6
Dag 7 Nilaveli: Båtutflykt och Trincomalee

Efter frukost beger vi oss till de laguner som finns i närheten och som kantas av omfattande mangroveområden. Här gör vi en utflykt med båt för att njuta av den fantastiskt rika floran och faunan, framför allt är fågellivet mycket rikt och vi har möjlighet att bland mycket annat se pelikaner, flamingor och flera arter av kungsfiskare, skarvar, ägretter och hägrar under denna tur. Detta är den kanske bästa platsen i Sri Lanka att se den hotade svarthalsade storken. På eftermiddagen utforskar vi staden Trincomalee. Denna stad är känt för att ha en av världens bästa naturliga hamnar, vilket har gjort den viktig i århundraden. Under rundturen här ser vi bland annat Fort Fredrick, byggd under portugiserna 1623, och det viktiga hinduiska templet Koneswaram. Naturligtvis ägnar vi också tid åt marknaden, få andra platser berättar så mycket om ett land eller en region som en marknad!

Nilaveli Beach Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Nilaveli - Matale: Kryddträdgård och matlagningskurs - Kandy

Idag reser vi vidare söderut mot en av resans höjdpunkter, staden Kandy. På vägen stannar vi i Matale, där vi besöker en kryddträdgård. Här får vi en guidad rundvisning och ser de många olika kryddor som Sri Lanka är känt för, som till exempel kanel, muskotnöt, kardemumma, kryddnejlika med flera. Här får ni se hur de växer, odlas och skördas och naturligtvis ha möjlighet att köpa med er en påse eller två. Efter rundturen väntar något speciellt - vi ska få lära oss hur man lagar typisk lankesisk mat! Det lankesiska köket är nära besläktat med det indiska, men bär även spår av kolonialtiden. Ett exempel är den holländskinfluerade rätten lamprais, som är ris kokt i köttspad med en speciell curry tillsammans med köttbullar och som senare lindas in i bananblad och ugnsbakas. Basen är just ris och curry, men Sri Lanka är känt för att blanda många olika kryddor. Vi får naturligtvis möjlighet att prova det vi har tillagat och mer vid lunch, innan vi fortsätter vår resa mot Kandy.

Hotel Ozo Kandy (☆☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag8
Dag 9 Kandy: Stadsrundtur

Kandy grundades redan på 1300-talet och blev huvudstaden för ett rike med samma namn 1592. Denna tid präglades av oroligheter på ön och många flydde till de inre bergsområdena bort från kustområdena som de europeiska stormakterna koloniserade. Trots att staden intogs flera gånger under de följande seklen så lyckades Kandy vidmakthålla sin självständighet fram till dess att den slutligen intogs av britterna 1815. Kandy förblev dock ett viktigt religiöst centrum och ses idag som en helig stad för buddhister. Staden är också känd för att ha bevarat många gamla seder och bruk och är verkligen en höjdpunkt på en resa till Sri Lanka, mycket också beroende på sitt vackra läge omgivet av berg och teplantager. Kandy sattes upp på Unescos världsarvslista 1988 och vi kommer att förstå varför efter dagens stadsrundtur. På kvällen kommer vi att njuta en kulturell föreställning, där vi får en uppvisning i traditionella danser och musik. Därefter går vi till stadens främsta sevärdhet, Sri Dalada Maligawa, tandtemplet. Detta är Sri Lankas heligaste tempel och sägs vara byggt omkring en av Buddhas tänder.

Hotel Ozo Kandy (☆☆☆☆). Frukost.
Dag9
Dag 10 Kandy - Nuwara Eliya

En resa i Sri Lanka är inte komplett utan en tågresa, ett utmärkt sätt att komma i kontakt med lokalbefolkningen samtidigt som vi njuter av det mycket vackra och kuperade landskapet! Vi kommer fram till Nuwara Eliya på eftermiddagen. Denna stad kallas ibland för "Lilla England" och lite ligger det i det, då här finns många gamla hus från den brittiska kolonialtiden. Detta då här råder ett mycket behagligt klimat, då staden ligger på 1 990 meters höjd, så under kolonialtiden var Nuwara Eliya en populär tillflyktsort för de brittiska kolonisatörerna. Trakten kring staden präglas av teodlingar, men på grund av klimatet är området också det enda i landet där "europeiska" grönsaker, frukter och blommor kan odlas.

Araliya Green Hills Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag10
Dag 11 Nuwara Eliya: Horton Plains och teplantage

På förmiddagen gör vi en utflykt till nationalparken Horton Plains, som tillsammans med Peak Wilderness Protected Area och Knuckles Conservation Forest utgör världsarvet The Central Highlands of Sri Lanka. De montana regnskogarna här anses som en så kallad superhotspot för biologisk mångfald - mer än hälften av Sri Lankas endemiska (det vill säga att de endast finns här) ryggradsdjur, hälften av landets endemiska blommande växter och mer än en tredjedel av dess endemiska träd, buskar och örter är begränsade till detta område! Vi gör här en vandring på cirka tio kilometer i en stundtals besvärlig terräng, men får vår belöning när vi når det spektakulära World´s End - en i det närmaste vertikal sluttning på nästan 900 meter. Utsikten härifrån över omgivningarna är magnifik! På eftermiddagen kommer vi att besöka en teplantage, även det ett måste i Sri Lanka. Fortfarande anses Ceylonteet vara ett av världens främsta och på plantagen kommer vi att få se hur tebuskarna odlas, hur bladen skördas och sedan processas fram till det färdiga teet. Naturligtvis får vi också tillfälle att prova på de utsökta teerna.

Araliya Green Hills Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag11
Dag 12 Nuwara Eliya - Tissamaharama: Yala nationalpark

Vår resa går vidare söderut och efter cirka tre timmars resa så når vi Tissamaharama. Tissa, som staden populärt kallas, ligger vackert vid sjön Tissa Wewa, men är mest känt som en inkörsport till en av Sri Lankas främsta nationalparker, Yala. Det är också hit vi gör en utflykt sent på eftermiddagen. Nationalparken har en yta på 979 km2 och är viktig för bevarandet av den lankesiska elefanten och många arter av sjöfågel. Mest känd är Yala dock för att vara en av de bästa platserna i världen för att se leoparder. Vissa hävdar att Yala har den största leopardtätheten av alla nationalparker i världen, men detta är föremål för diskussion. Vad som dock gör Yala ovanligt är att här är leoparderna relativt lätta att se, även om det förstås aldrig finns några garantier. Förutom leoparder, den lankesiska leoparden är en egen underart (Panthera pardus kotiya), så finns här hela 44 däggdjursarter som till exempel läppbjörn, vattenbuffel, vildsvin, axishjort, sambarhjort och guldschakal. Yala har även ett mycket rikt fågelliv med 215 konstaterade arter av vilka kan nämnas indisk tofsörn, vitbukad havsörn, mindre flamingo, skedstorkar, svarthalsad stork och ormhalsfåglar. Sex fågelarter endemiska för Sri Lanka kan ses i nationalparken: Ceylontoko, Singalesisk bankivahöna, Ceylonduva, Karmosinstrupig barbett (finns dock även i sydvästra Indien) och Sri Lankatrasttimalia. I parken finns också sumpkrokodil och saltvattenkrokodil. En spännande eftermiddag!

Hotel Chandrika (☆☆☆). Frukost.
Dag12
Dag 13 Tissamaharama - Galle - Negombo

Efter frukost reser vi västerut mot ännu ett av Sri Lankas världsarv, staden Galle. På vägen ser vi de berömda styltfiskarna i Weligama. Denna fiskemetod, där de för ner en smal påle i botten några meter ut från stranden och därifrån kastar ut sitt bete, har mycket gamla anor. Vi fortsätter sedan till Galle, som ligger vackert på en halvö. Holländarna gjorde staden till sin administrativa huvudstad på mitten av 1600-talet och anses idag vara en av de finast bevarade städer som byggts av européer i Syd- och Sydostasien. Särskilt fortet är mycket imponerande, det började byggas av portugiserna på slutet av 1500-talet, men utökades och förbättrades avsevärt under den holländska perioden. Cirkeln sluts när vi kommer fram till Negombo. Här bor vi precis vid stranden, en härlig plats att avsluta denna innehållsrika resa på!

Goldi Sands Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag13
Dag 14 Negombo

Ledig dag för att njuta av den vackra stranden eller för att göra utflykter på egen hand i omgivningarna.

Goldi Sands Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag14
Dag 15 Negombo: Avskedsmiddag - Colombo -

Vi har tillgång till våra rum hela dagen fram till kvällens sena transfer till flygplatsen utanför Colombo. Dessförinnan väntar en trevlig avskedsmiddag, under vilken vi också bjuds på traditionell musik och dans! Vi flyger med Emirates till Dubai, flyget går vid tretiden på natten.

Goldi Sands Hotel (☆☆☆☆). Frukost, middag.
Dag 16 - Sverige

Vi landar i Dubai tidigt på morgonen och fortsätter härifrån med Emirates till Stockholm eller Köpenhamn, där vi landar åter mitt på dagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3 Dag4 Dag5 Dag6 Dag7 Dag8-9 Dag10 Dag11 Dag12 Dag13-14 Dag15
Karta
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8-9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13-14
Dag 15

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vad har varit det bästa med resan? "Alltid svårt att säga en sak som var den bästa, men tycker nog att upplevelsen av så många olika kulturer på en och samma gång var oerhört spännande. Blev väldigt positivt överraskad av hur trevliga invånarna var, alla mötte en med ett leende och man kände sig inte som en jobbig turist som var i vägen. Människor på gatan kunde stoppa en och börja berätta om något som de såg att man tittade på. Lejonets berg var väldigt intressant och en kul upplevelse och Yala var också en höjdpunkt."
Carolina Hofman

Vad har varit det bästa med resan? "Att få se så mycket av ön. Den är ju så vacker. Komma upp på Horton Plains var häftigt."
Ewa och Lars Sandström

"Fantastisk resa med minne för livet. Bra gjort!!"
Sandra Alexandersson

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Allt har fungerat klanderfritt, varierat program."
Ingela Karlsson och Lars-Göran Persson

Vad har varit det bästa med resan? "Variationen i programmet, fantastiska världsarv."
Lena och Göran Rydenstam

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Bra blandning av upplevelser!"
Marie Bjerkö och Thomas Wickberg

"Kombinationen av en utmärkt lokal guide och färdledaren gav oss en synnerligen lyckad resa. Chauffören och hans medhjälpare hjälpte till att skapa en positiv stämning. Vi rekommenderar det aktuella upplägget för kommande resor till Sri Lanka."
Christina och Leif Nilsson

Vad har varit det bästa med resan? "Omväxlande med natur, djur- och fågelliv, historia, kultur."
My Jakobsson och Lars-Åke Sundelin

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "5. Allt var bra, vi fick se mycket."
Monica Jakobsson

Vad har varit det bästa med resan? "Upplevelser och få se så mycket av Sri Lanka."
Bo Pryssander
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack