Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Vingårdar och världsarv i Chile och festival på Påskön

Påskön är världens mest isolerade plats och det känns verkligen när man kommer dit. Efter att ha flugit i nästan fem timmar från Chiles huvudstad, Santiago, över Stilla Havet, så går vi in för landning på denna lilla ö som ligger nästan 400 mil från närmaste granne. Det är svårt att beskriva stämningen på Påskön, den är i det närmaste magisk. Så många gåtor, så få svar - det är inte att undra på att öns stenstoder har fängslat forskare i sekler! Kanske är det just det faktum att man ännu inte har svar på varför man gjorde dessa upp till 25 meter höga stenstatyer, som gör denna ö så fantastisk. Under vår resa hit har vi gott om tid att verkligen njuta av stämningen och se öns sevärdheter - som är många! Vi känner oss verkligen välkomna här, påsköborna är fantastiskt gästvänliga i sann söderhavsanda. När vår resa kommer hit så pågår även den årliga festivalen, Tapati Rapa Nui, med tävlingar, uppträdanden och karnevalståg - en riktig upplevelse!

CENTRALA CHILE - VINGÅRDAR OCH VÄRLDSARV

Innan vi reser ut till Påskön så ser vi huvudstaden Santiago, besöker ett par av landets mest berömda vingårdar och Valparaiso vid kusten, som är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Vi besöker även det mycket vackert belägna Isla Negra, nobelpristagaren Pablo Nerudas forna hem, som idag är museum över denna författare och poet.Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Santiago: Stadsrundtur
Dag 3 Santiago: Valparaiso och Viña del Mar
Dag 4 Santiago: Vingårdar
Dag 5 Santiago: Isla Negra
Dag 6 Santiago - Påskön
Dag 7 Påskön: Ahu Tahai och Orongo
Dag 8 Påskön: Rano Raraku, Ahu Tongariki och Anakena
Dag 9 Påskön: Ahu Akivi och Puna Pau
Dag 10-11 Påskön: Lediga dagar
Dag 12 Påskön - Santiago
Dag 13 Santiago -
Dag 14 - Sverige
 Pris:  45 900 kr/person
 Enkelrum:  7 900 kronor

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Santiago t/r
 • Flyg Santiago-Påskön t/r
 • Svensk färdledare
 • Lokala engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna medelklasshotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuellt tillägg för flyg från andra orter än Stockholm
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till lokala guider och chaufförerFilmer

 ▶
Stranden Anakena, Påskön
 ▶
Inför karnevalen, Påskön
 ▶
Tapati Rapa Nui, Påskön


Färdplan

Dag 1 Sverige -

Vi flyger på eftermiddagen från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn med SAS till Frankfurt. Vi ber er observera att priset är baserat på resa från Stockholm och att det kan bli ett tillägg för avresa från andra orter, beroende på skatter och platstillgång. Från Frankfurt fortsätter vi med LATAM till Sao Paulo.

Måltider ombord på LATAM.
Dag 2 - Santiago: Stadsrundtur

Vi landar i Sao Paulo tidigt på morgonen och fortsätter sedan härifrån med LATAM till Santiago, där vi landar på förmiddagen. Efter ett par lediga timmar för att ta igen oss efter den långa resan, åker vi ut på en kort stadsrundtur i centrala Santiago. Vi kommer att besöka det centrala torget, Plaza de Armas, den vackra katedralen och naturligtvis Palacio Moneda, presidentpalatset där kuppen mot Allende ägde rum 1973. Vi kommer även att åka upp till Cerro San Cristobal för att njuta av den vackra utsikten över staden.

Hotel Torremayor Lyon (☆☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag2
Dag 3 Santiago: Valparaiso och Viña del Mar

Vi åker ut till kusten och besöker Chiles viktigaste hamnstad, Valparaiso, som också är landets näst största stad. Valparaiso är berömt för sina vackra trähus, som klättrar på de branta sluttningarna och är därför också uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv. Staden är också känd för sina ascensores, rälshissar som byggdes mellan 1883 och 1916 och som fortfarande tar stadens invånare från ett område till ett annat. Efter besöket i Chiles mest spektakulära stad, så fortsätter vi till närbelägna Viña del Mar, en populär semesterort för Santiagoborna och känt för sina utmärkta restauranger, som naturligtvis är specialiserade på fisk och skaldjur! Vi äter lunch på en av dessa innan vi reser tillbaka till Santiago.

Hotel Torremayor Lyon (☆☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag3
Dag 4 Santiago: Vingårdar

Efter frukost åker vi söderut från Santiago och når snart den centrala dalen, Valle Central. Det är i detta distrikts många dalar som det mesta av Chiles viner produceras. Varje dal har sitt eget specifika mikroklimat som lämpar sig olika väl för olika druvsorter. Vi kommer idag att besöka ett par av landets mest berömda vingårdar, Concha y Toro och Undurraga. Concha y Toro är i Sverige mest känt för sitt utmärkta rödvin Casillero del Diablo. Vi går guidade rundvisningar på vingårdarna och får naturligtvis möjlighet att prova på de olika vinerna. Undurraga är en mindre, och i mångas tycke charmigare, vingård, där vi under vår rundtur får se skillnaderna mellan de olika druvsorterna. Denna vingård utsågs 2012 till årets vingård i Chile. Vi kommer åter till hotellet sent på eftermiddagen efter en trevlig dag!

Hotel Torremayor Lyon (☆☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag4
Dag 5 Santiago: Isla Negra

Ännu en trevlig dag väntar när vi reser ner mot kusten och Isla Negra, ett av Pablo Nerudas tre hus i Chile. Denne författare, nobelpristagare i litteratur 1971, var även poet, Chiles ambassadör i Paris en tid samt nära vän till Salvador Allende. Han var också i det närmaste besatt av allt som rörde hav och sjöfart och en stor samlare. Sina hus smyckade han med allt möjligt marint: galjonsfigurer, snäckor, kompasser, segelfartygsmodeller, skepp i glasflaskor och mycket annat. Han lät bygga husen så att de skulle likna gamla segelfartyg, med smala gångar, vindlande trappor och välvda tak. Isla Negra ligger också vackert, alldeles intill stranden och med en fantastisk utsikt över kusten och dyningarna som rullar in från Stilla havet. Idag är huset ett museum över Pablo Nerudas liv. På vägen tillbaka till Santiago stannar vi i den lilla byn Pomaire, som är känd för sitt lergods.

Hotel Torremayor Lyon (☆☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag5
Dag 6 Santiago - Påskön

Tidigt på morgonen åker vi ut till flygplatsen för att resa till en av världens mest isolerade platser – Påskön. Flygresan tar drygt fem timmar och den enda landmassa vi passerar på vägen är Juan Fernandezöarna, också de tillhörande Chile, men annars är det bara öppet hav innan Påskön skymtar! Vi kommer fram till ön på eftermiddagen, möts på flygplatsen och körs till vårt trevliga hotell som ligger mitt i den mycket charmiga lilla staden Hanga Roa. På hela denna ö bor endast cirka 5 500 mycket vänliga invånare, som alltid returnerar ett leende eller ett iorana, som hej heter på Rapa Nui, Påsköns eget språk. När vi kommer hit så har festivalen Tapati Rapa Nui startat och på dagarna tävlar öborna i olika grenar som stenhuggning, ridning med mera. På kvällarna är det uppträdanden och många små, enkla matstånd slås upp, där man kan äta ett grillspett eller något annat gott. Det är en fantastisk upplevelse att vara med om denna festival som inte sätts upp för de få turisterna, utan är till för att bevara öns traditioner. Passa gärna på att gå den korta sträckan ner till Ahu Tahai, som består av tre olika ahus (plattformar) redan idag för att njuta av den storslagna solnedgången!

Hotel O´tai (☆☆☆). Frukost, måltid ombord på planet.
Dag6
Dag 7 Påskön: Ahu Tahai och Orongo

Idag börjar vi att utforska denna magiska ö, som ursprungligen kallades för Te Pito o Te Henua (världens navel). Vi kommer först till Ahu Tahai, som ligger nära Hanga Roa. Ahu betyder helig plats och betecknar de rektangulära plattformarna av sten varpå statyerna, som kallas för moai, står. Här får vi en första glimt av det som Påskön är världsberömt för - sina gåtfulla stenstatyer. Vi fortsätter till vulkanen Rano Kau, som är den största på ön. Dess enorma krater är numera vattenfylld med flytande gröna fält av totoravass. Från toppen av vulkanen har vi en mäktig utsikt över tre mycket små karga öar, Nui, Iti och Kau Kau. Här hölls varje år den underliga fågelmannaritualen; de olika klanerna på ön utsåg en tävlande, som skulle klättra nerför klippan, paddla på en smal, cigarrformad vassflotte ut till den största av öarna, hämta ett ägg från sottärnan som häckar här och sen ta sig tillbaka med ägget fortfarande helt. Den klan vars representant vann härskade över ön det kommande året. Här finner vi också ruinerna efter den ceremoniella byn Orongo med 48 ovala byggnader av sten och fantastiska reliefer av fågelmannen. Här bodde man före tävlingen och byggnaderna är uppförda endast för denna. Vi kommer åter till hotellet vid lunchtid och har resten av dagen ledig för egna strövtåg i Hanga Roa eller för att koppla av på hotellets trevliga poolområde.

Hotel O´tai (☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Påskön: Rano Raraku, Ahu Tongariki och Anakena

Dagens heldagsutflykt börjar med den mest imponerande platsen på hela Påskön - vulkankratern Rano Raraku. På den södra sluttningen av denna vulkan står 70 stenstatyer täckta upp till axlarna av det gulnade gräset. Dessa moaier är enorma! Det var här de höggs ut ur klippan och transporterades sedan till de platser där de skulle stå. I klippan finns 150 mer eller mindre färdiga moaier, ett bevis på hur plötsligt de upphörde med tillverkningen - ännu ett mysterium, det finns det många av på denna mytomspunna ö. Påsköns största moai finns här; den ligger nästan helt färdig och är cirka 21 meter lång. Efter att ha tillbringat gott om tid här fortsätter vi till Ahu Tongariki, med sina 15 fortfarande stående moaier. Denna ahu är den största på ön och mycket imponerande. Påsköns historia är intressant och omtvistad. Enligt muntlig tradition fanns två stammar; långöron och kortöron. Det var långöronen som högg ut stenstoderna vilket man ser på dessas öron. Orsaken till att de kallades för långöron var att de hade som sed att tänja ut örsnibbarna med olika stora träbitar vilket till slut ledde till att de hängde ner på axlarna. Kortöronen bestod av en grupp människor som kom hit betydligt senare och ansågs stå under långöronen i rang. När träden tog slut kunde man inte längre tillverka båtar för fiske, vilket i sin tur ledde till att havet närmast ön blev utfiskat och svält uppstod. Krig mellan de två stammarna bröt ut, folk tog sin tillflykt till grottor och svälten ledde till och med till kannibalism. Det är oklart vad som egentligen hände under detta krig men de flesta är ense om att kortöronen vann och dödade alla långöron utom en. Efter lunch besöker vi Te Pito Kura på den norra sidan av ön, där vi ser den största moaien som någonsin restes på en ahu. Den är hela 10 meter hög och väger uppskattningsvis 86 ton! Vi fortsätter sedan till öns bästa strand, Anakena. Enligt traditionen var det här som öns första bosättare, Hotu Matua, steg iland med sin besättning. Vid denna strand finns en ahu som är berömd, Ahu Nau Nau. Det var här de första ögonen hittades - faktum är att alla moaier ursprungligen hade ögon som gjordes av vit korall och basalt. Här finns också den moai som Heyerdahls första expedition till ön reste. Heldagsutflykten idag inkluderar även öns andra strand, Ovahe, med sin underbart vackra rosa sand. Glöm inte badkläderna denna dag!

Hotel O´tai (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag8
Dag 9 Påskön: Ahu Akivi och Puna Pau

Under dagens halvdagsutflykt besöker vi Vinapu som spelade en avgörande roll för Thor Heyerdahls teori att öborna ursprungligen kom från den Sydamerika. Här hittar vi nämligen en mur av perfekt tillhuggna stenblock som är mycket lik de murar man kan hitta i t.ex. Cuzco i Peru. Faktiskt har statyetter som föreställer fågelmannen hittats i norra Peru vilket ytterligare talar för Heyerdahls teori. Numera är dock arkeologer eniga om att Påsköns första invånare kom västerifrån, men att något slags inflytande kommit från Sydamerika är svårt att komma ifrån. Här finner man även en helt unik tvåhövdad moai som mellan huvudena hade en plattform av trä där öborna placerade skeletten av döda kroppar. Vi fortsätter sedan till Ahu Akivi som har sju moaier, vilka sägs representera de första sju människorna som kom till denna avlägset belägna ö. Vi ser också platsen där de röda hårknytena som klär varje moai höggs ut. Denna typ av sten finns endast vid Puna Pau, så de tillverkades här och rullades sedan till platsen där de skulle användas.

Hotel O´tai (☆☆☆). Frukost.
Dag9
Dag 10-11 Påskön: Lediga dagar

Det är svårt att beskriva den stämning som råder här, men det är något väldigt speciellt med Påskön. Det är kanske just denna stämning som kommer att bli ditt bestående minne av ön; inte stenstoderna utan den känsla av mystik som finns överallt här. Vi har här två dagar på egen hand att bara njuta och återbesöka din speciella favoritplats. Naturligtvis finns möjlighet till sol och bad ute vid stränderna på norra delen av ön eller nere vid hamnen i Hanga Roa. Varje dag under denna festival hålls tävlingar, färdledaren kommer att ordna frivilliga utflykter om spektakulära tävlingar hålls utanför Hanga Roa, och på kvällarna är det uppträdanden med traditionell musik och dans. Vi går ner och sätter oss vid festplatsen, tar ett grillspett och något att dricka och njuter av den magiska atmosfären, den härliga musiken, uppträdandena och känslan av att befinna sig på världens mest isolerade plats. En sak är säker; du kommer aldrig att glömma dagarna på Påskön!

Hotel O´tai (☆☆☆). Frukost.
Dag10-11
Dag 12 Påskön - Santiago

Det är dags att ta farväl av denna underbara ö! Mitt på dagen åker vi ut till flygplatsen för att flyga åter till Santiago, där vi landar på kvällen. Vi möts vid ankomsten och körs till vårt hotell.

Hotel Torremayor Lyon (☆☆☆☆). Frukost, måltid ombord på planet.
Dag 13 Santiago -

Mitt på dagen hämtas vi på hotellet och körs till flygplatsen. Vi flyger på eftermiddagen med LATAM till Sao Paulo, där vi landar på kvällen. Härifrån fortsätter vi med samma flygbolag till Frankfurt.

Frukost, måltider ombord på planet.
Dag 14 - Sverige

Vi landar i Frankfurt på eftermiddagen och fortsätter sedan med SAS till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, där vi landar åter på kvällen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på LATAM.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2-5 Dag6-11 Dag12
Karta
Dag 2-5
Dag 6-11
Dag 12

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vad har varit det bästa med resan? En långvarig dröm om att få uppleva Påskön! Dessutom med så bra researrangör."
Ulla och Folke Sjöqvist

Vilket betyg vill du ge resan sin helhet? "
5. Absolut toppen, sammantaget från bokning till avslut!"
Unni Trolle

"
Vi hade en väldigt trevlig och intressant resa."
Lotta Jarlsdotter och Leif Hedqvist

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "
5. Resan var lång men att få se och uppleva Påskön var stort. Kändes overkligt att få se alla dessa moaier. Att få se Santiago och Valparaíso med en toppenguide var hellyckat. Vi är så nöjda!"
Marianne och Hans Sandberg

"
Stort tack för en oförglömlig resa! Min dröm om Påskön blev uppfylld och resans hela upplägg kunde inte ha varit bättre."
Lisel Winreus

"
Det här var min andra resa med Kon-Tiki. Det blir säkert flera!"
Bodil Robertsson

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "
5+. Kan inte vara bättre."
Ellen Hansen

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "
5. Allt har fungerat så bra."
Gunilla och Nils Eriksson

"
Miljoner av varma tack för att ni arrangerade denna minnesrika resa! Den kommer jag aldrig att glömma."
Rita Fjeldbo

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "
5. Intressant resa."
Marjut och Ewald Popp

"
Chile och Påskön var ett trevligt resmål!! Vi trivdes alldeles utmärkt och vi njöt så mycket vi orkade."
Elisabeth och Per-Gunnar Isaksson

"
Ett stort plus var att vi åkte i februari och var med om festivalens sista del. En festival som inte kan beskrivas i ord och som jag aldrig hört något om. Nu har jag varit på PÅSKÖN och skall smälta detta."
Inger Jacklin

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "
5. En 5a säger väl det mesta." ... "Tack Peter. Ser fram emot mer resor med Kon-Tiki."
Inge Karlqvist

Vad har varit det bästa med resan? "Målen för resan ... alla delmål tillsammans!"
Ola Löfgren

Vad har varit det bästa med resan? "Kombination - fantastiska naturupplevelser i Atacama, Påskön helt magisk och festivalen var en mycket trevlig tillställning."
Britt-Marie Linnarsson

Vad var varit det sämsta med resan? "Att tiden gick så fort till hemresan."
Mariann Kronberg och Tommy Hallbäck

"En mycket bra resa som jag kommer bära med mig länge."
Christian Nilsson, Påskön och Chile

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Mycket intressanta, vackra och upplevelserika resmål."
Ann-Charlotte och Bengt-Göran Clarborn

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Genomtänkt omväxlande program!"
Siv och Bertil Stenberg

"Har rest mycket men detta var en av de bästa resor jag gjort! Vi hade: En toppenguide - social - närvarande - kunnig. En bra grupp - ingen som kom försent eller krångla till det! Men det största är ändå den känslan jag fick vid moaierna - nästa något heligt! Tack för en otrolig upplevelse!"
Sibylla Pihl, Påskön och Chile
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack