Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Spännande resa i Peru och Bolivia med svensk färdledare

Peru och Bolivia har enormt mycket att erbjuda, här finns både en imponerande historia och en mångskiftande natur. Från Perus kustremsa, där vi hittar en av världens torraste öknar, till de vackra högländerna med sin levande kultur, storslagna vyer och färgstarka marknader. Under Perudelen av denna omfattande rundresa så åker vi båt till världens tätaste fågelkolonier, flyger över Nazcalinjerna, ser kondorer i Colca Canyon, bor hos indianfamiljer på ön Amantani i Titicacasjön och häpnar över storslagna Machu Picchu - bland mycket annat!

BOLIVIA - LANDET SOM GLÖMDES BORT

Varför är svårt att förstå när man ser de snöklädda bergen på den bolivianska sidan av Titicacasjön, den traditionella kulturen, de mäktiga templen i Tiwanaku och den vackert belägna huvudstaden La Paz! Vi gör dock inte det misstaget, utan ser Bolivia som en självklar del i denna resa. Vi törs lova att du kommer att bli överraskad över detta spännande land!Reseöversikt


Dag 2 Lima: Matlagningskurs och stadsrundtur
Dag 3 Lima - Paracas: Ballestasöarna - Ica
Dag 4 Ica: Stadsrundtur och piscodestilleri - Nazca
Dag 5 Nazca: Nazcalinjerna och Chauchilla -
Dag 6 - Arequipa: Stadsrundtur
Dag 7 Arequipa - Colca Canyon
Dag 8 Colca Canyon: Cruz del Condor - Puno
Dag 9 Puno - Uros - Taquile - Amantani
Dag 10 Amantani - Copacabana, Bolivia
Dag 11 Copacabana: Isla de la Luna och Isla del Sol
Dag 12 Copacabana: Stadsrundtur - La Paz
Dag 13 La Paz: Stadsrundtur och Måndalen
Dag 14 La Paz: Tiwanaku
Dag 15 La Paz - Cuzco, Peru: Stadsrundtur och omgivande ruiner
Dag 16 Cuzco: Urubamba - Aguas Calientes
Dag 17 Aguas Calientes: Machu Picchu - Cuzco
Dag 18 Cuzco
Dag 19 Cuzco -
Dag 20 - Sverige
 Pris:  46 900 kr/person
 Enkelrum:  7 400 kronor

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Lima t/r med KLM
 • Flyg La Paz-Cuzco med lokalt flygbolag
 • Flyg Cuzco-Lima med lokalt flygbolag
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Eventuellt pristillägg för flyg från andra orter än Stockholm
 • Flygplatsskatt i Nazca (f n 10 USD per person)
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till lokala guider och chaufförerFilmer

 ▶
Urosöarna, Peru
 ▶
Urosöarna, Peru
 ▶
Taquile, Peru


Färdplan

Dag1 Sverige - Lima, Peru

På morgonen flyger vi med KLM från antingen Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn till Amsterdam. Vi ber er observera att priset är baserat på resa från Stockholm. Vid avresa från annan ort kan det bli ett pristillägg beroende på skatter och platstillgång. Härifrån fortsätter vi med samma flygbolag efter en kort väntan direkt till Lima, Perus huvudstad, där vi landar på kvällen. Vi möts vid ankomsten och körs till hotellet, som ligger i det trevliga distriktet Miraflores, känt för sina många restauranger, affärer och barer.

Best Western Plus Urban Larco Hotel (☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag 2 Lima: Matlagningskurs och stadsrundtur

Förmiddagen är ledig för att vila ut efter gårdagens långa resa. Mitt på dagen åker vi sedan till den trevliga restaurangen Rosa Nautica, vackert belägen på en pir vid Stilla havet. Här får vi lära oss att göra ett par av det peruanska kökets mest berömda specialiteter, nationaldrinken pisco sour och den fräscha fisk- och skaldjursrätten ceviche. Vi äter sedan lunch här innan vi ger oss ut på en stadsrundtur. Lima grundades av spanjorerna 1535, då de ansåg det alltför komplicerat att ha sin huvudstad i Cuzco uppe i bergen. Det var härifrån allt guld och silver från de erövrade områdena skeppades ut till Spanien. Den gamla stadsdelen är uppsatt på Unescos lista över världsarv och här besöker vi bland annat katedralen, där inkarikets baneman Francisco Pizarro ligger begravd, samt det magnifika ärkebiskopens palats bredvid.

Best Western Plus Urban Larco Hotel (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag2
Dag 3 Lima - Paracas: Ballestasöarna - Ica

En dag full med upplevelser som börjar redan vid fyratiden på morgonen, då vi lämnar huvudstaden och reser söderut längs den fascinerande och karga kustöknen. Detta område är ett av världens torraste - i trakterna runt Lima regnar det i genomsnitt cirka 3-4 millimeter per år! Efter knappt fyra timmars resa kommer vi fram till Paracas, där en båt väntar på oss för att ta oss ut till Ballestasöarna. Denna lilla ögrupp, också känd som "Lilla Galápagos", hyser faktiskt världens tätaste fågelkolonier! Vi ser bland annat Humboldtpingviner, den vackra inkatärnan och Perupelikaner - förutom mängder med sjölejon, som ofta kommer mycket nära båten. Efter båtturen åker vi den korta sträckan till staden Ica, där vi bor på ett hotell vid lagunen Huacachina som är en oas i den omgivande öknen. Läget är minst sagt spektakulärt, här är vi omgivna av mäktiga sanddyner som är upp till ett par hundra meter höga. På eftermiddagen har vi möjlighet att göra en utflykt med så kallade dune buggies, omgjorda fordon som är särskilt anpassade för äventyrlig körning på sanddynerna. Denna utflykt ingår inte i resans pris och bokas på plats. Ungefärlig kostnad är motsvarande cirka 200 kronor per person.

Hotel Mossone (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag3
Dag 4 Ica: Stadsrundtur och piscodestilleri - Nazca

På förmiddagen gör vi en stadsrundtur i Ica. Staden grundades redan 1563 och det finns en hel del byggnader kvar från kolonialtiden, även om mycket har förstörts av jordbävningar under åren. Den stora sevärdheten här är dock det utmärkta museet med många lämningar efter de gamla kustkulturerna, framför allt från Paracas- och Nazcakulturerna. Bland annat finns här fantastiskt väl bevarade textilier, vilket var något av en specialitet för dessa kulturer och flera kranier, som visar på deras bruk att platta till och förlänga sina huvuden. Ica är också centrum för tillverkningen av pisco, en spritdryck som tillverkas av destillerat vin. Vi besöker en vingård utanför staden och får lära oss mer om tillverkningen. Naturligtvis får vi möjlighet att provsmaka denna dryck, som är basen i drinken pisco sour som vi fick lära oss att göra i Lima! Vi fortsätter sedan vår resa söderut och kommer fram till Nazca sent på eftermiddagen.

Hotel Nazca Lines (☆☆☆). Frukost.
Dag4
Dag 5 Nazca: Nazcalinjerna och Chauchilla -

Idag väntar oss en av Perus främsta sevärdheter - Nazcalinjerna. För att kunna se dem ordentligt krävs att man flyger över dem, vilket vi också kommer att göra på förmiddagen idag. Vi går ombord på små Cessnaplan för en timmeslång flygtur över dessa enorma figurer och linjer. Här finns en kondor med ett vingspann på 130 meter, en 180 meter lång ödla, en 90 meter lång apa med en fantastiskt inristad svans mm. Lika imponerande är de spikraka linjer som löper flera kilometer genom öknen. Vem som konstruerade Nazcalinjerna och varför är fortfarande en gåta. Den mest kända teorin är kanske Erich von Dänickens, att de skulle utgöra landningsplatser för UFO:s! Betydligt mer trolig är Maria Reiches att de skulle utgöra någon slags astronomisk kalender ur vilken man skulle kunna utläsa när det var dags att så och skörda. Troligen så tillverkades de av Paracas- och Nazcakulturerna mellan 900 f Kr och 600 e Kr. Just det faktum att de bara kan ses till fullo från luften har fått arkeologer att spekulera i att dessa kulturer kände till varmluftsballongen. Vi återvänder sedan till hotellet, där vi checkar ut. Vi kan dock förvara våra väskor i receptionen fram tills vi lämnar Nazca på kvällen. På eftermiddagen besöker vi den säregna platsen Chauchilla, en urgammal begravningsplats för Paracas- och Nazcafolken. Här kan vi se ett antal mumifierade kroppar som sänkts ned i sina gravar med tillbehör såsom lergods och inlindade i de vävda textilier som speciellt utmärker denna civilisation. På kvällen går vi sedan ombord på den reguljära förstaklassbuss som tar oss över natten till Arequipa.

Övernattning ombord på bussen. Frukost.
Dag5
Dag 6 - Arequipa: Stadsrundtur

Vi kommer fram till Arequipa på morgonen, möts vid ankomsten och körs till hotellet. Vi har tillgång till våra rum direkt vid ankomsten. Efter några timmars vila ger vi oss ut på en stadsrundtur i Arequipa, som är Perus näst största stad med knappt en miljon invånare. Staden är känd för att ha den bäst bevarade koloniala arkitekturen i hela Peru och många av husen är byggda av en ljust färgad vulkanisk sten kallad sillar, därför har den fått smeknamnet "Den vita staden". Staden ligger också vackert med vulkanen Misti i bakgrunden. Vi kommer att besöka de mest intressanta delarna av staden, bland annat klostret Santa Catalina som stod färdigt år 1579 och fortfarande fungerar som ett nunnekloster. Detta stora komplex är som en "stad i staden". Sedan 2000 är Arequipas gamla stadskärna uppsatt på Unescos världsarvslista.

Tierra Viva Arequipa Plaza Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag6
Dag 7 Arequipa - Colca Canyon

Dagens resa tar oss genom ett flackt, men mycket vackert, landskap där Andernas snöklädda berg ständigt är närvarande. Vi gör flera stopp längs vägen för att beundra de vackra vyerna och hinner säkerligen med att prova på resans första kopp koka-te. Kokablad har i århundraden tuggats av ursprungsbefolkningen för att underlätta tungt arbete på höga höjder. De har också en mättande effekt och ökar syreupptagningsförmågan. På vägen reser vi genom en nationalpark, där vi har goda möjligheter att se den vilt levande vikunjan, som ger världens finaste ull. Detta är en av fyra arter av lamadjur, som faktiskt är närmast besläktade med kamelen! Vi kommer också säkert se flockar av lamor och alpackor. Vid lunchtid kommer vi fram till Colca Canyon, som är en av världens djupaste raviner, dubbelt så djup som Grand Canyon i USA! På eftermiddagen kommer vi att ta en promenad i byn Chivay, som är det största samhället i Colca. Här ser vi kvinnor klädda i de vackra traditionella kläderna och besöker den lokala marknaden med sitt härliga folkvimmel. På vägen tillbaka har vi möjlighet att besöka de varma källorna och ta ett dopp i det behagliga, cirka 35-38 gradiga vattnet. Inträde ingår inte i resans pris och ligger på cirka 30 kronor per person. Kanske får du se världens största kolibriart här, jättekolibrin, som är relativt vanlig i denna region.

Hotel Casa Andina Colca (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag7
Dag 8 Colca Canyon: Cruz del Condor - Puno

Tidigt på morgonen åker vi till Cruz del Condor, den bästa platsen i världen för att se den fågel som förknippas så intimt med Sydamerika – kondoren. De magnifika fåglarna, med ett vingspann på upp till tre meter, ligger i denna gryta för att vänta på de varma uppvindar som tar dem till högre höjder. En fantastisk upplevelse! Vi har gott om tid för att njuta av detta naturens skådespel och förhoppningsvis komma riktigt nära dessa majestätiska fåglar. I närheten kan man även se gravar hängande på sluttningarna, dessa härstammar från före inkatiden. Vi reser sedan vidare och passerar bergspasset Patapampa, som är resans högsta punkt på hela 4 890 meters höjd. Här gör vi förstås ett stopp för att fotografera och beundra de mäktiga vyerna. På vägen passerar vi också flera små laguner, där vi har möjlighet att se flamingos med sin vackra, rosa fjäderdräkt som de får av de räkdjur som utgör större delen av födan. På kvällen kommer vi fram till Puno, den största staden vid Titicacasjöns strand.

Hotel Eco Inn (☆☆☆). Frukost.
Dag8
Dag 9 Puno - Uros - Taquile - Amantani

En hel dag på Titicacasjöns klarblå vatten! Efter frukost går vi ombord på vår båt och börjar dagen med att besöka de berömda vassöarna. Urosindianerna bygger sina öar helt av totora-vassen, när man går på dem så fjädrar de och står man stilla för länge sipprar vattnet igenom! De ankrar öarna med stora pålar som de sticker genom vasslagren och ner i botten. Fukten från sjön tränger genom öns vasslager och Urosindianerna har därför ofta problem med reumatism och andra ledsjukdomar. För att råda bot på det så lyfter de med jämna mellanrum på sina hyddor och fyller på med vass, så att de hela tiden sover ett par decimeter ovanför öns nivå. Vi fortsätter sedan till ön Taquile, en båtresa på ett par timmar. Här håller man väldigt hårt på sina traditioner. Indianerna bär fortfarande sina traditionella kläder och enligt traditionen stickar alla män och kvinnorna spinner – hela tiden, även när de går! Detta för att man och kvinna lever tillsammans under en prövotid innan de gifter sig och under denna tid måste mannen sticka en gåva till kvinnan som ska godkännas av hennes föräldrar innan det blir tal om giftermål. Här äter vi lunch och har sedan lite ledig tid för att gå runt i den charmiga byn. Sedan väntar en kort promenad ner till piren där båten tar oss vidare till den vackra grannön Amantani. Det finns inga hotell på ön, men ett antal indianfamiljer har rum som de hyr ut. En unik och annorlunda upplevelse, där man kommer värdfamiljen och det lugna vardagslivet i byn mycket nära!

Lokalt boende (enkel logi). Frukost, lunch, middag.
Dag9
Dag 10 Amantani - Copacabana, Bolivia

Vi lämnar Amantani på morgonen och åker båt tillbaka till Puno. Här väntar vår buss på oss och vi hämtar vårt bagage på hotellet innan vi åker vidare längs Titicacasjöns södra strand, en vacker resa. Efter ett par timmars färd kommer vi fram till gränsen till Bolivia, där vi går genom passkontrollen och byter buss för dagens sista sträcka till Copacabana. Denna charmiga stad har gett namn åt Rio de Janeiros berömda strand, stadens helgon är nämligen ett av de mest vördade i Latinamerika och på vägen mot La Paz kan man se många som till fots vallfärdar hit. Efter att vi kommer fram till vårt hotell på eftermiddagen har vi resten av dagen ledig för egna promenader; gå gärna ner till någon av de trevliga, små restaurangerna nere vid sjön för att se solnedgången, som brukar vara mycket vacker här!

Hotel Rosario del Lago (☆☆☆). Frukost.
Dag10
Dag 11 Copacabana: Isla de la Luna och Isla del Sol

En spännande och mycket vacker dag väntar då vi ger oss ut med båt på Titicacasjön. Vi börjar med att besöka den lilla ön Isla de la Luna (Månön). Här lever bara sex familjer och vi kommer att få tillfälle att se hur deras vardagsliv ser ut. Enligt legenden så var det här som Viracocha, inkas skapargud, sade åt månen att stiga upp, därav namnet. Här finns även några imponerande ruiner, bland annat Iñaq Uyu som byggdes mellan 1000 och 1500 e Kr. Detta tempel kan ha varit en begravningsplats för inkakvinnor av hög börd, men detta är inte säkert. Vi fortsätter sedan till Isla del Sol (Solön), som är en mytomspunnen plats som ansågs som helig av inkafolket. Enligt inkafolkets tro så var det på denna ö som Viracocha skapade de första människorna, Manco Capac och Mama Ocllo, som senare vandrade upp till Cuzco och blev de första inkahärskarna. Mer än 80 inkaruiner finns utspridda på ön och det är inte bara för dessa vi besöker den - även naturen på denna karga ö fascinerar. De cirka 4 000 människorna som lever här livnär sig framför allt på jordbruk och vi kommer här få många tillfällen till intressanta möten. Här börjar vi med att besöka palatset Pilkokaina, som byggdes under inkan Tupac Yupanqui, som härskade mellan 1471 och 1493. Vi promenerar sedan upp till byn Yumani, varifrån vi har en sagolik utsikt över ön, den omkringliggande Titicacasjön samt de mäktiga och snöklädda topparna i bergskedjan Cordillera Real i bakgrunden. Så småningom kommer vi fram till den imponerande Escalera del Inca, en trappa med 205 steg som börjar vid Fuente del Inca, en helig vattenkälla vars vatten leds ner bredvid trappan. Innan vi åker båt tillbaka till Copacabana så ser vi resterna av den trädgård som inkafolket lät anlägga här för att odla såväl nyttoväxter som blommor och träd. Man byggde den i terrasser för att skapa olika mikroklimat.

Hotel Rosario del Lago (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag11
Dag 12 Copacabana: Stadsrundtur - La Paz

Efter frukost ger vi oss ut på en liten promenad i staden, där vi naturligtvis besöker Copacabanas främsta sevärdhet, den vackra kyrkan som är byggd i morisk stil. Utanför säljs olika amuletter; i Bolivia samsas gammal folktro med katolicismen på ett unikt sätt. Vi åker sedan till Tiquinasundet, som skiljer Titicacasjöns två delar åt. Här åker vi färja över det smala sundet och fortsätter sedan vår resa med buss till Bolivias administrativa huvudstad, La Paz, som är världens högst belägna huvudstad på 3 600 meters höjd. Utsikten över staden när vi kommer på altiplanon är oförglömlig; La Paz ligger i en gryta nedanför högplatån och i bakgrunden ligger det 6 400 meter höga, snöklädda berget Illimani! Vi åker linbana från högplatån ner till staden. De senaste åren har ett system av linbanor byggts i La Paz och de har blivit en succé - i frånvaron av tunnelbana har dessa lett till en markant minskning av trafik och utsläpp!

Hotel Rosario (☆☆☆). Frukost.
Dag12
Dag 13 La Paz: Stadsrundtur och Måndalen

Både i och utanför La Paz finns oerhört mycket att se. Vi börjar dagens utflykt med att besöka Valle de la Luna, Måndalen, som ligger strax utanför staden. Som namnet antyder känns det verkligen som att vara på en annan planet – det är ett underligt landskap! Vi åker sedan tillbaka till staden där vi bland annat besöker den berömda häxmarknaden, där alla möjliga ingredienser för diverse häxbrygder säljs, bl.a. torkade lamafoster. Denna marknad visar verkligen hur de gamla traditionerna och religionerna har kunnat leva kvar trots att spanjorerna gjorde sitt bästa för att få folk att glömma dem. Häxmarknaden ligger precis vid den berömda hantverksgatan Calle Sagarnaga, som vi går längsmed för att beundra det imponerande hantverk som säljs här.

Hotel Rosario (☆☆☆). Frukost.
Dag13
Dag 14 La Paz: Tiwanaku

En av Bolivias största sevärdheter väntar idag när vi reser västerut till Tiwanaku. Denna stad, som var huvudstad för en civilisation med samma namn, tros ha grundats som en liten by 1500 f Kr och växte till stad mellan 1400 till 1300 f Kr. Mycket är dock höljt i dunkel vad gäller den tidiga historien. De ruiner vi kan se här idag är dock senare, de är byggda mellan 800-1000 e Kr. Den civilisation som levde här gick plötsligt under, man spekulerar i om det kan ha berott på översvämningar av Titicacasjön som ledde till att fälten förstördes. Tiwanaku var huvudstaden för ett rike som omfattade halva Bolivia, södra Peru, norra Chile och nordvästra Argentina; faktum är att denna civilisation lärde inkafolket mycket om konsten att bygga i sten. Naturligtvis är Tiwanaku uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv. Vi har gott om tid för dessa imponerande ruiner, där de mest iögonfallande byggnadsverken är Akapanapyramiden, Ansiktenas tempel och den berömda solporten.

Hotel Rosario (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag14
Dag 15 La Paz - Cuzco, Peru: Stadsrundtur och omgivande ruiner

Efter en tidig frukost åker vi till flygplatsen, som ligger i förstaden El Alto på högplatån ovanför La Paz. Denna flygplats är världens högst belägna kommersiella flygplats, den ligger på cirka 4 100 meters höjd, och det låga luftmotståndet gör att man har fått bygga landningsbanan extra lång. Piloterna som flyger på La Paz har dessutom en särskild utbildning och planen förstärkta däck för att klara de tuffa förhållandena! Vi flyger härifrån till Cuzco, inkarikets gamla huvudstad. Denna stad är en av Latinamerikas, om inte världens, charmigaste städer med en fantastisk historia. Spanjorerna erövrade Cuzco 1533 och rev då mycket för att göra plats för sina egna hus och kyrkor, men man behöll de otroligt välkonstruerade grunderna som de insåg att de omöjligt kunde göra lika bra. Så var man än går i Cuzco har man inkafolkets berömda murar runtom sig, gjorda helt utan murbruk men uthuggna som tredimensionella pussel så att de passar perfekt ihop. Det är faktiskt sant att man inte kan få in en knivsegg i skarven! Då Cuzco ofta drabbas av jordbävningar lutar alla murar exakt sju grader, den perfekta vinkeln för att motstå jordbävningar. På eftermiddagen kommer vi att besöka några av ruinerna i och omkring Cuzco. Vi börjar med det viktigaste templet under inkatiden, Korikancha. I trädgården utanför templet stod en gång lamor och andra djur av guld och betade av majs och säd – också de i guld. Det måste ha varit en fantastisk syn! Murarna här var täckta med plattor av gediget guld. Allt detta lät spanjorerna smälta ner, en enorm förlust för såväl inkafolket som eftervärlden. Innan vi lämnar staden så besöker vi den imponerande katedralen vid huvudtorget Plaza de Armas. Vi fortsätter sedan till Sacsayhuaman, strax utanför Cuzco. Denna enorma befästning, den största stenen här väger hela 130 ton och forslades i kilometer hit, fungerade också som en ceremoniell plats under Inkatid. Vi besöker också några mindre kända, men mycket sevärda ruiner som Puka Pukara, Qenqo och vattentemplet Tambomachay innan vi kommer tillbaka till hotellet.

Hotel Rumi Punku (☆☆☆). Frukost.
Dag15
Dag 16 Cuzco: Urubamba - Aguas Calientes

Denna dag kommer vi att resa runt i Urubamba-dalen. Namnet betyder "helig dal" och den ansågs som sådan då det var härifrån Cuzco fick sin mat. Dalen ligger nästan 1 000 meter lägre och längsmed dess sluttningar kan vi se de gamla terrasseringarna från inkatid. Vi lämnar Cuzco på morgonen och åker de 32 kilometrarna till Pisac. Här hålls Perus mest berömda marknad och hela byn fylls av marknadsstånd när indianerna från de kringliggande byarna kommer hit för att sälja sitt hantverk. På marknaden kan du hitta allt, från ponchos och tröjor i lamaull till grönsaker, plasthinkar, kycklingar osv. Färgprakten är enorm – det är ett härligt skådespel! På bakgatorna kan du leta upp någon av de lokala "barerna", håll utkik efter träskaften med en tygbit virat runt toppen. Det indikerar att det finns färsk chicha, ett majsbrännvin, till salu. Här får du sitta på det stampade jordgolvet hemma hos en familj med ditt glas, medan marsvinen springer omkring på golvet! Vi fortsätter sedan till Ollantaytambo som är en av de mest imponerande inkaruinerna. Ollantaytambo var ett stort religiöst centrum och här ser man verkligen bevis på hur skickliga konstruktörer inkafolket var. Vi har gott om tid här innan tåget går härifrån på kvällen. Passa på att utforska den traditionella byn, som är den enda byn från inkatid som fortfarande är bebodd. Arkeologerna ser Ollantaybambo som det enda välbevarade exemplet på förcolumbiansk stadsplanering. Resan till Aguas Calientes, som ligger i dalgången nedanför Machu Picchu, tar knappt två timmar.

Hotel Casa Andina Classic Machu Picchu (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag16
Dag 17 Aguas Calientes: Machu Picchu - Cuzco

Tidigt på morgonen åker vi buss uppför den slingrande serpentinvägen till ett av världens sju nya underverk: Machu Picchu! Denna stad byggdes under inkan Pachacutec omkring 1440 och arkeologiska fynd har visat att detta inte var någon vanlig stad utan snarare ett slags sommarresidens för inkan och hovet, med ett stort palats och tempel. Man uppskattar att det maximalt bara kan ha bott cirka 750 personer i staden. Spanjorerna hittade aldrig hit då den troligtvis redan var övergiven när de kom till Peru, så byggnaderna är mycket väl bevarade - detta är verkligen en av världens största sevärdheter och gör ingen besviken! Läget är även det spektakulärt, då ruinerna ligger på en bergskam med nästan lodräta, drygt 400 meter höga, sluttningar vid sidorna. Efter en guidad rundvisning så har vi lite ledig tid för att gå runt på egen hand. Vi äter sedan lunch på hotellet vid ruinerna, innan vi åker buss tillbaka till Aguas Calientes. Vi åker tillbaka till Cuzco sent på eftermiddagen.

Hotel Rumi Punku (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag17
Dag 18 Cuzco

Ledig dag för att njuta av denna fantastiska stad. I närheten av vårt hotell ligger den vackra gränden Hatun Rumiyoc, där vi ser den berömda 12-kantiga stenen som verkligen är ett under av ingenjörskonst. Det är svårt att förstå att inkafolket aldrig upptäckte järnet! Om man följer gränden uppåt så kommer man till de mycket charmiga hantverkskvarteren i stadsdelen San Blas. Vi rekommenderar varmt ett besök här, då det dessutom finns många trevliga mindre restauranger och barer, en del med en fantastisk utsikt över staden. På kvällen går vi ut tillsammans och äter en avskedsmiddag på en traditionell restaurang. Medan vi äter får vi njuta av typisk andinsk musik och dans.

Hotel Rumi Punku (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag18
Dag 19 Cuzco -

På förmiddagen åker vi ut till flygplatsen för att påbörja hemresan. Vi flyger tillbaka till Lima, där vi hämtar ut vårt bagage och checkar in på nytt. Vi flyger sedan på kvällen med KLM till Amsterdam.

Frukost, måltider ombord på KLM.
Dag19
Dag 20 - Sverige

Vi landar i Amsterdam på eftermiddagen och fortsätter sedan med KLM till Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn, där vi landar åter på kvällen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1-2 Dag3 Dag4-5 Dag6 Dag7 Dag8-9 Dag10-11 Dag12-14 Dag15-16 Dag17 Dag18
Karta
Dag 1-2
Dag 3
Dag 4-5
Dag 6
Dag 7
Dag 8-9
Dag 10-11
Dag 12-14
Dag 15-16
Dag 17
Dag 18

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

"Tack Kon-Tiki Resor för att ni fixade en fantastisk resa för oss, kommer aldrig att glömma denna resa."
Gun och Oddbjörn Hunnes

"Tack för en fin resa!"
Lill-Ann Thordén Sondal och Kjell Olof Sondal

"En mångsidig och fantastisk upplevelse."
Berit och Christer Wimmerstedt

"En helt fantastisk resa med oslagbara vyer och kulturella upplevelser. Upplevelserna förstärktes av en otroligt kunnig och engagerad reseledare. Gruppens storlek var jättebra, 15 st. Det gjorde att man faktiskt lärde känna varandra och åkte runt som en "familj"."
Gabriella Karp och Mats Lindgren

Vilket betyg vill du ge upplägget av resan? "
5. Väl planerat, en underbar resa."
Eva Gummesson

Vad tycker du om det informationsmaterial som erhölls före avresa? "
5. Mycket bra infom om länderna!!! Aldrig tidigare sett så bra!"
Inger Svanberg

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "
5. Levde upp till alla förväntningar och lite till!"
Anna-Karin och Bengt-Olof Nilsson

Vilket betyg vill ni ge upplägget av resan? "
5. Bra upplägg och innehållsrikt program."
Ulla och Johnny Persson

"
Programmet var otroligt fint, tänker på häftet vi fick inför resan med all fakta om länderna. Intensivt program, men ändå chans att smälta och få några timmar för sig själv."
Monica Emmertz och Jan Jönsson

Vad har varit det bästa med resan? "
Omväxlande, varierat program, mycket upplevelser."
Sune Berg

Vilket betyg vill du ge upplägget av resan? "
5. Mycket omväxlande, innehållsrikt och intressant."
Caroline och Bo Malmkvist

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "
5. Motsvarade våra förväntningar."
Gunilla och Nils Eriksson

Vad har varit det bästa med resan? "
Hela uppläggningen! Machu Picchu var höjdpunkten och motsvarade helt förväntningarna. Landet Bolivia som helhet och de peruanska och bolivianska öarna på Titicacasjön överträffade våra förväntningar."
Marianne och Rune Nilsson

"
En mycket bra resa."
Iréne Lindmark och Peder Nilsson

"
Summering: en väl genomförd resa med många upplevelser, minnaen för livet. Svårt att sätta på vilket som var bäst då intrycken är många och varierande. Bosse, vår färdledare, oerhört kompetent, flexibel och alltid positiv. Vi vill varmt rekommendera Kon-Tiki Resor"
Kristina och Peter Dahlbeck, Peru och Bolivia

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "
10. Den bästa resan jag gjort." ... "Välorganiserad resa. Mycket intressanta besök. Duktiga guider. Överlag bra hotell med god service."
Gunnel Lundgren

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Överträffade våra högt ställda förväntningar!"
Ingegerd och Henry Johansson

Vad har varit det bästa med resan? "Helheten, så många fina upplevelser i samma resa i andinska kulturernas spår."
Britta och Bengt Stribén

Vad har varit det bästa med resan? "Allt."
Marie-Louise och Dan Hegewald

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "
5. Kan inte komma på något svagt..."
Barbro och Lennart Arlinger

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "
5. Allt klaffade."
Kerstin Dahlbäck och Thomas Heibert

Vilket betyg vill ni ge upplägget av resan? "
5. Vad kan man mer begära?" ... "Tack för en fantastisk resa!"
Inger och Håkan Sandqvist

"Resan var en fantastisk upplevelse. Alla var nöjda med guider (vår Sven - resans färdledare, Kon-Tiki Resors anmärkning - var påläst, proffsig, skratt, humor), transporter, hotell, mat."
Sune Augustsson, Peru och Bolivia

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "5. Ännu en fantastisk resa med Kon-Tiki!"
Eva Byberg, Peru och Bolivia

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Motsvarade mer än förväntningarna. Det blir högsta betyg med +."
Elisabeth och Tommie Fagerberg

"Bra blandning av historia, nutid och kultur. Givande, upplevelserik och informativ resa."
Margareta och Jan Ceder

"Ett intressant land (Peru) o Bolivia en positiv överraskning. Upplevelser var dag, som blivit starka minnen. Vår kunnige reseledare + trevliga reskamrater gjorde resan till en av de bästa vi upplevt."
Birgitta och Bengt Halldin

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Utnyttjade verkligen tiden."
Birgitta och Christer Sundström

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Häftig upplevelse, mycket på relativt kort tid."
Ingrid och Yngve Lörup

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Den bästa resan vi har gjort."
Eva-Lotta Vänglund och Kjell Ericsson

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "5. Överträffade mina förväntningar."
Åke Holmberg

"Vi är otroligt nöjda med resan och tycker att vi fått mycket för pengarna. Tusen tack!"
Pia och Anders Redborg

Vad har varit det bästa med resan? "ALLT! Bra grupp, kunnig reseledare, omväxlande program."
Anita Söfting
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack