Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Resa i Surinam och Guyana - Kon-Tiki Resor

Denna resa är för dig som har djur och natur som främsta intresse och kan ha överseende med enkel logi och stundtals mycket dåliga vägar! Dessa två relativt okända länder i norra Sydamerika består till cirka 90 % av regnskog, varav en stor del är primär, det vill säga den har aldrig varit avverkad. Detta gör att här finns fantastiska möjligheter att se djur som sällan eller aldrig ses i andra länder, som till exempel jättemyrslok, jätteutter, jaguar och ozelot bland mycket annat. Vissa lodger är små, till exempel har Karanambu endast sex rum, och planen som tar oss in till inlandet har få platser, så vi kan ta endast 13 resenärer på denna resa. Karanambu förresten är värd ett kapitel för sig - här bor den berömda Diane McTurk, som har varit värdinna för bland annat David Attenborough. Hon är känd för sitt arbete med jätteuttrarna, världens största utterart. Diane är gammal och sjuk idag så arbetet med uttrarna har upphört, men vi har fortfarade chans att få se dessa graciösa djur med lite tur.

KAIETEUR - VACKERT VATTENFALL OCH ENDEMISKA DJUR

En av många intressanta platser som besöks under resan är det mäktiga vattenfallet Kaieteur, som med sina 226 meter är ett av världens högsta fall. Hit går inga vägar utan vi flyger in och landar på ett litet flygfält i närheten, mitt i regnskogen. Det är inte bara fallet som är spektakulärt - området runtomkring har en av världens högsta andelar av endemiska arter(det vill säga att de lever endast i ett begränsat område). Till exempel finns här en liten gul groda som lever hela sitt liv i en bromeliaväxt - naturen är fantastisk!Reseöversikt


Dag 1 Sverige - Paramaribo, Surinam
Dag 2 Paramaribo: Stadsrundtur
Dag 3 Paramaribo - Georgetown, Guyana: Stadsrundtur
Dag 4 Georgetown - Iwokrama: Kvällspromenad
Dag 5 Iwokrama: Båtutflykt - Atta: Hängbroarna
Dag 6 Atta: Regnskogen
Dag 7 Atta: Morgonutflykt - Surama: Guldklippfågelleden och harpyja-bo
Dag 8 Surama: Berget Surama och Burro Burro-floden
Dag 9 Surama: Morgonutflykt - Rupununi Savannah: Indianby
Dag 10 Rupununi Savannah: Panoramaleden - Karanambu
Dag 11 Karanambu: Omgivningar
Dag 12 Karanambu: Morgonutflykt - Yupukari: Forskningsprojektet
Dag 13 Yupukari: Båtutflykt - Lethem - Georgetown
Dag 14 Georgetown: Abaryfloden
Dag 15 Georgetown: Kaieteur och Orinduik - Paramaribo, Surinam
Dag 16 Paramaribo
Dag 17 Paramaribo: Commewijnefloden
Dag 18 Paramaribo: Brownsberg nationalpark
Dag 19 Paramaribo -
Dag 20 - Sverige
 Pris:  59 900 kr/person
 Enkelrum:  7 900  kronor

Kommande Resor

 • 31 oktober-19 november 2017
 • 28 november-17 december 2017
 • 30 oktober-18 november 2018

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Paramaribo t/r med KLM
 • Flyg Paramaribo-Georgetown t/r med Surinam Airways
 • Flyg Lethem-Georgetown med Air Guyana
 • Flyg Georgetown-Kaieteur-Orinduik-Georgetown med Air Guyana
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande specialistguider
 • Logi på beskrivna hotell/lodger eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Visumkostnad till Surinam (visum behövs inte till Guyana)
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial
 • Informationsträff

Vad ingår ej i resans pris?

 • Flygplatsskatt i Guyana (f n cirka 150 kr/person, betalas vid utresa på flygplatsen)
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförerFärdplan

Dag 1 Sverige - Paramaribo, Surinam

Vi flyger tidigt på morgonen från Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn med KLM till Amsterdam, där ni landar på förmiddagen. Efter några timmars väntan fortsätter vi med samma flygbolag direkt till Paramaribo, Surinams huvudstad, där vi landar på kvällen. Att Surinam består av cirka 90 % regnskog känns redan vid ankomsten, det är som man möts av doften av klorofyll! Här möts vi vid ankomsten och körs till vårt charmiga hotell, som är ett ombyggt hus från kolonialtiden och bär många spår efter Surinams spännande historia.

Eco Resort Inn (☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag1
Dag 2 Paramaribo: Stadsrundtur

Efter en ledig förmiddag så ger vi oss ut på en stadsrundtur i denna intressanta stad. Det var britterna som grundade staden 1630 och 1650 blev Paramaribo huvudstad för Brittiska Guyana. Området skiftade sedan styre många gånger mellan britterna och holländarna, men från 1815 och fram till självständigheten 1975 styrdes Surinam från Holland. Trots ett par stora eldsvådor under 1800-talet så finns många vackra trähus i typisk holländsk och brittisk kolonialstil kvar och 2002 sattes Paramaribos stadskärna upp på UNESCO:s lista över världsarv. Vi utforskar staden både med bil och till fots och ser de främsta sevärdheterna, som Fort Zeelandia, presidentpalatset, självständighetstorget med mera.

Eco Resort Inn (☆☆☆). Frukost.
Dag2
Dag 3 Paramaribo - Georgetown, Guyana: Stadsrundtur

Vi åker ut till flygplatsen efter en tidig frukost för att flyga västerut till Georgetown, huvudstad i grannlandet Guyana. Här möts vi och körs till vårt mycket centralt belägna hotell, som är stadens mest anrika då det byggdes redan på 1840-talet. Georgetown har idag cirka 240 000 invånare, inklusive förorter, och är Guyanas enda större stad. Namnet Guyana kommer från ett indianskt ord som betyder ”vattnens land”, vilket stämmer alldeles förträffligt då Guyana är ett av världens tio vattenrikaste länder. Under eftermiddagen kommer vi sedan att göra en stadsrundtur i denna gröna och charmiga stad. Georgetown är känt för sina många vackra träbyggnader och den mest imponerande av dessa är St Georges katedral, byggd 1892. Vi besöker även nationalmuseet, den botaniska trädgården, som har en av Karibiens rikaste samlingar av tropisk flora, ett litet zoo med mer än 100 arter av den guyanska faunan, samt den livfulla marknaden Stabroek.

Cara Lodge (☆☆☆). Frukost.
Dag3
Dag 4 Georgetown - Iwokrama: Kvällspromenad

Tidigt på morgonen lämnar vi Georgetown och reser söderut. Vägen är relativt bra ner till staden Linden, som är ett viktigt centrum för utvinning av bauxit. Här korsar vi Essequibofloden på en pontonbro och söder om denna blir vägen allt sämre och vid Mabura Hill blir det mer som ett spår i regnskogen - ett äventyr i sig! Vi är nu i Iwokramaområdet, en enorm yta med primär regnskog, och vi har goda möjligheter att se djur längs vägen som agouti (en av världens största gnagararter), tayra (en mårdart), fågelarten svart hocko samt spindel- och vrålapa. Efter lite ledig tid på lodgen så ger vi oss ut på en kvällsutflykt för att söka efter nattaktiva arter som några av de fyra arterna av kajmaner som lever här, trädgrodor, boaorm samt fåglar som till exempel långstjärtad tandnattskärra, glasögonuggla och zebrahäger.

Iwokrama River Lodge (☆☆). Frukost, middag.
Dag4
Dag 5 Iwokrama: Båtutflykt - Atta: Hängbroarna

Vi går upp tidigt på morgonen för att ta en båtutflykt längs floden när djur och fåglar är som mest aktiva. Vi spanar efter jätteuttrar, svarta kajmaner och färgglada tukaner bland mycket annat! Vi kommer sedan åter till lodgen för frukost. Sedan lämnar vi Iwokrama och fortsätter resan mot Atta - håll ögonen öppna under resan då denna sträcka är känd för att vara en av de bästa i Guyana för att se jaguar. Naturligtvis krävs det dock mycket tur för att se detta magnifika kattdjur då de är skygga och huvudsakligen nattaktiva. Området runt Atta Rainforest lodge är en av de bästa platserna i Guyana för att se en av ornitologer mycket eftertraktad art, den röda fruktkråkan, så vi går en kort promenad efter ankomst för att se om vi kan se denna vackra fågel. På eftermiddagen åker vi till Iwokrama Canopy Walkway, där vi går längs hängbroar 35 meter upp i trädkronorna. Några av de fågelarter vi har möjlighet att se är vithalsad trögfågel, guldvingad parakit, caicapapegoja, orangenackad spett och dvärgkotinga och har vi tur kan vi även få se röd vrålapa och svart spindelapa. Vi kommer åter till vår lodge sent på eftermiddagen och har vi inte sett dem förut så kanske vi ser dem nu - runt lodgen finns en familj av svart hocko, en ståtlig hönsfågel, som har blivit nästan tama och helt orädda för besökare!

Atta Rainforest Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Atta: Regnskogen

Hela dagen är vikt för promenader med lodgens kunniga guider. Fågellivet här är fantastiskt och vi har möjlighet att se flera vackra och intressanta arter, som till exempel karmosintopas, guyanatukanett, svart hocko, rostbukad markgök och både grön och svarthalsad aracari - för att bara nämna några! Vi börjar dagen i gryningen vid hängbroarna för att se djungeln vakna till liv. Detta är också den bästa tiden på dagen för att se fåglar. Vi kommer sedan åter till lodgen och har tid för att med någon av lodgens utmärkta guider gå längs någon av de många väl utmärkta leder som omger Atta. För den som är intresserad av floran finns plaketter med förklaring av de arter som ni ser, mångfalden i regnskogen är imponerande. Längs dessa leder har vi möjlighet att bland annat se aguti, som är en av världens största gnagare. För dig som är ornitolog så rekommenderar vi att se noga i snårskogen där det finns chans att se den hett eftertraktade rostvingade markgöken. På kvällen har vi möjlighet att ta en promenad för att bland annat spana efter den fantastiskt välkamouflerade vitvingade poton.

Atta Rainforest Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag6
Dag 7 Atta: Morgonutflykt - Surama: Guldklippfågelleden och harpyja-bo

På morgonen kan vi välja mellan att besöka hängbroarna eller en guidad promenad längs någon av lederna runt lodge. Efter frukost på lodgen fortsätter vi till byn Surama, som ligger på ett litet savannområde omgivet av tät regnskog. 1812 passerade den brittiske forskaren Charles Waterton genom Surama i jakt efter hemligheten runt curare, det gift som indianerna använder till sina pilar. Han skrev senare i en bok att ”inte ens den finaste parken i England kan tävla med detta områdes skönhet”. Suramas invånare tillhör Macushistammen och har behållit många av sina gamla seder och bruk. Vid ankomsten möts vi av byborna och visas till er enkla, men charmiga, logi. På vägen till Surama så stannar vi för att gå längs den så kallade guldklippfågelleden. Under promenaden så kommer vår guide att förklara närmare för oss om de många medicinska växter som växer längs leden. Namnet på leden kommer från att detta är den av de bästa platserna för att se den underbart vackra guldklippfågeln som är en av endast två arter i släktet klippfåglar. Den känns lätt igen på sin skinande orangea fjäderdräkt och hanens mycket karaktäristiska halvmåneformade kam. Nära Surama Eco Lodge finns flera harpyjabon och om dessa mäktiga fåglar finns på plats så gör vi en promenad till boet på eftermiddagen. Harpyjan är en av världens största örnar och är den enda fågel, tillsammans med den filippinska apörnen, som huvudsakligen lever på däggdjur. Favoritfödan är sengångare. Honan, som blir större än hannen, kan väga upp emot nio kilo och harpyjan har ett vingspann på cirka två meter. På kvällen går vi en promenad med en duktig guide för att leta efter nattaktiva djur och insekter.

Surama EcoLodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag7
Dag 8 Surama: Berget Surama och Burro Burro-floden

Vi går upp i gryningen då fåglar och djur är som mest aktiva. Vi tar en promenad över savannen och uppför berget Surama. Berget är inte särskilt högt, men vandringen kan upplevas som ansträngande. Från toppen har vi en fantastisk utsikt över byn Surama och savannen nedanför!På eftermiddagen går vi en cirka fem kilometer lång promenad över savannen och genom regnskogen ner till Burro Burro-floden. Vår guide kommer sedan att paddla oss längs floden. Under kanotturen har vi möjligheter att se jätteutter, spindelapor, sengångare och mycket mer. Efter denna trevliga utflykt kommer vi åter till lodgen sent på eftermiddagen.

Surama EcoLodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 Surama: Morgonutflykt - Rupununi Savannah: Indianby

På morgonen kan vi välja mellan att bara ta det lugnt på lodgen eller ge oss ut på en tidig morgonpromenad. Efter denna kommer vi åter till lodgen för frukost, innan vi lämnar Surama bakom oss. Resan går genom den vackra Rupununi-savannen, med många termitstackar och skogsdungar. Vår lodge ligger där savannen möter de skogsklädda Pakaraimabergen och med dess tropiska trädgård och blomstrande träd känns Rock View som en oas på savannen. Lodgen är känd för sitt rika fågelliv, framför allt för sina många kolibriarter. På eftermiddagen besöker vi en av de indianbyar som ligger i närheten och får där en lektion i hur cashewnötter skördas och rostas.

Rock View Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag9
Dag 10 Rupununi Savannah: Panoramaleden - Karanambu

I gryningen tar vi en promenad vid foten av Pakaraimabergen längs den så kallade Panoramaleden. Stigen gör skäl för sitt namn, utsikten över savannen och byarna nedanför när solen går upp är oförglömlig! Vi har goda möjligheter att se många fågelarter, som till exempel Finchs euphonia, rosteremit, gulnäbbad jakamar och rostbukig myrsmyg, samt höra vrålapornas kraftiga rop. Vi åker sedan med bilar ner till Ginep Landing, där vi går ombord på en båt som tar oss till den berömda Karanambu Lodge. Denna ranch är hem för Diane McTurk, vida känd för sitt arbete med att rehabilitera jätteuttrar tillbaka till ett liv i frihet. National Geographic har filmat här och David Attenborough besökte Dianes far, Tiny McTurk. Tyvärr är Diane gammal och sjuklig idag och arbetet med rehabilitering har upphört, vilket har gjort det svårare att se uttrarna på senare år. Utflykterna från Karanambu kommer att styras efter väder, vattenstånd och vad som har setts under dagen. Login är enkel, liksom på alla lodger i södra Guyana, men vi har tillgång till alla bekvämligheter som egen dusch och WC (förutom på Caiman House, där inte alla rum har egen dusch/WC). Enkelrum kan inte garanteras här, då det endast finns sex rum med plats för två eller tre personer, och det kan bli nödvändigt att dela rum med andra resenärer av samma kön. Myggnät finns på samtliga lodger, men elektricitet drivs normalt med solenergi, uppbackad med generatorer som endast används i nödfall, så ta med ficklampa och extra batterier till denna. Sent på eftermiddagen ger vi oss ut med båt på floden för att spana efter jätteuttrar, svarta kajmaner, som är mycket talrika här, och världens största näckros, jättenäckrosen (Victoria amazonica) som blommar i skymningen. Dess blomma är Guyanas nationalblomma och bladen är så stora, upp till tre meter i diameter, att de bär ett litet barn. Vi har också mycket goda möjligheter att flera av ornitologer eftertraktade fågelarter som till exempel amerikansk simrall och solrall. Vi åker båt tillbaka efter att det har blivit mörkt och spanar efter nattaktiva djur och lyser efter kajmaner, vars ögon lyser röda i våra ficklampors sken och därför är lätta att lokalisera.

Karanambu Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag10
Dag 11 Karanambu: Omgivningar

Som tidigare nämnt så är dagens aktiviteter flexibla, beroende på väder, vattenstånd eller vad som har setts de tidigare dagarna. På morgonen är dock en utflykt planerad ut på de böljande gräsmarkerna i närheten av lodgen för att skåda efter jättemyrslok - som namnet antyder är detta den största arten av de fyra arterna av myrslokar och kan väga upp emot 40 kilo. Området runt Karanambu är en av de bästa platserna att se detta säregna djur, som lever helt och hållet på myror och termiter. De gräver hål i termitstackarna där de sedan stoppar in sin långa och klibbiga tunga som termiterna fastnar på. Hanarna kan faktiskt bli mer än två meter långa. Vi kommer sedan tillbaka till lodgen för några lediga timmar mitt på dagen när det är som varmast och ger oss ut igen sent på eftermiddagen till en närbelägen damm för att fågelskåda. Vi har möjlighet att under utflykten bland annat se amerikansk ormhalsfågel, rosenskedstork, grön ibis, jabirustork, som är den största flygande fågelarten i Sydamerika, grön ibis och flikjacana, som med sina långa tår kan gå på näckrosbladen. Vi kan också här i närheten gå en promenad i den omgivande skogen för att se andra arter, som bland annat fläckig trögfågel, strimmig trädklättrare, paljettdvärgspett och skäggtachuri. Detta område är särskilt bra för att se den vackra agamihägern, med sin typiska blåa, långa plym. På kvällen har vi möjlighet att göra en promenad nära flygfältet, där vi kan se hela sju arter nattskärror och i gräsfälten bredvid bland annat amerikansk tjockfot.

Karanambu Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag11
Dag 12 Karanambu: Morgonutflykt - Yupukari: Forskningsprojektet

Om vi inte såg någon jättemyrslok igår så ger vi oss ut igen på savannen på morgonen för att se om vi kan göra det idag istället. Annars tar vi en båttur på Rupununi-floden för att spana efter vattensvin, som är världens största gnagare, jätteutter, svart kajman och arapaima. Den sistnämnda är en av de största sötvattenfiskarna i världen och kan bli upp emot tre meter lång och väga upp till 200 kilo. Vi kommer åter till lodgen för frukost och fortsätter sedan vår resa längs en dålig väg mot byn Yupukari. Här bor vi enkelt, alla rum har inte egen dusch och WC, men upplevelsen här kommer säkerligen uppväga den enkla standarden. Caiman House är nämligen hem för ett forskningsprojekt där man studerar svarta kajmaner och deras sätt att leva. Projektet har gett forskare mycket ny information om dessa imponerande djur. På eftermiddagen följer vi med forskarna för att fånga kajmaner som mäts, vägs, könsbestäms och märks innan de släpps tillbaka igen. En spektakulär upplevelse då dessa bjässar kan bli upp till sex meter långa!

Caiman House (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag12
Dag 13 Yupukari: Båtutflykt - Lethem - Georgetown

På morgonen ger vi oss ut på sjön Awariku med våra guider som paddlar eller kör oss med elektrisk motor över denna stora sjö tills vi kommer ut på floden Rupununi. Här driver vi sedan längsmed floden tillbaka till Caiman House. Detta område är utmärkt för fågelskådning och vi har goda chanser att se olika arter av ägretter, ibisar och kungsfiskare. Med lite tur så ser vi även däggdjur som jätteutter, sötvattensköldpaddor och, förstås, svarta kajmaner! Vi lämnar sedan Yupukari och åker med fyrhjulsdrivna fordon till Lethem, varifrån vi flyger tillbaka till Georgetown. Flygresan är spektakulär i sig då vi flyger över den till synes oändliga regnskogen!

Cara Lodge (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag13
Dag 14 Georgetown: Abaryfloden

Efter frukost lämnar vi huvudstaden och reser österut till Abaryfloden, känt för sitt rika fågelliv. Detta är ett av de bästa områdena att se blodspetten, en hackspettsart som endast lever i en smal remsa längsmed Sydamerikas norra kust. Vi har även möjligheter att se andra eftertraktade arter, som till exempel krabbvråk och den vitbukade dvärgspetten. På vägen tillbaka till Georgetown så stannar vid ett område med några lerpölar för att se flera arter av vadarfåglar, bland annat den mycket vackra röda ibisen, amerikansk saxnäbb, brun pelikan och praktfregattfågel. Vi kommer åter till Georgetown mitt på dagen och har sedan eftermiddagen och kvällen lediga. Som alltid under resan så kommer dock färdledaren att ta initiativ till en gemensam middag även om denna inte ingår i resans pris.

Cara Lodge (☆☆☆). Frukost.
Dag14
Dag 15 Georgetown: Kaieteur och Orinduik - Paramaribo, Surinam

En fantastisk utflykt väntar oss idag! Vi hämtas efter frukost på hotellet och körs till flygplatsen för att flyga söderut. Resan går över Guyanas mäktiga regnskog så ha kameran redo, det finns gott om tillfällen till vackra fotografier. När vi kommer fram till Kaieteur så tar piloten en extra runda för att ge oss en oförglömlig utsikt över detta mäktiga vattenfall, som med sina 226 obrutna meter är ett av världens högsta - till exempel fem gånger högre än Niagarafallen och mer än dubbelt så högt som Victoriafallen. Minst lika imponerande är naturen runt omkring fallet, som består av primär regnskog (primär innebär att den aldrig har varit nedhuggen, sekundär att den är återuppvuxen efter att en gång ha huggits ner). Kaieteur ligger i en nationalpark med samma namn och denna har en av världens högsta koncentrationer av endemiska arter, det vill säga de finns endast här. Vi kommer bland annat med största sannolikhet se den endemiska gula pilgiftsgrodan, som lever hela sitt liv i en speciell art av bromelia. Här har vi även mycket goda möjligheter att se den underbart vackra guldklippfågeln med sin skinande orangea fjäderdräkt, håll utkik i buskagen. Med mycket tur har vi även chans att se den sällsynta skogshunden, som är den enda arten i sitt släkte Speothos. Efter att ha gått runt uppe på högplatån och beundrat fallen så fortsätter vi med planet till Orinduik, som ligger vid gränsen till Brasilien. Dessa vattenfall är egentligen en serie av mindre fall som är idealiska för ett dopp! Vi flyger sedan tillbaka till Georgetown efter en händelserik dag. Vid ankomsten körs vi till den internationella flygplatsen för att flyga tillbaka till Paramaribo, där vi landar strax efter midnatt. Vi möts vid ankomsten och körs till vårt hotell.

Eco Resort Inn (☆☆☆). Frukost, lunch (picknick).
Dag15
Dag 16 Paramaribo

Ledig dag för att på egen hand promenera runt i denna charmiga stad och fascineras över de många vackra trähusen från den holländska kolonialtiden eller för att bara ta det lugnt vid hotellets trevliga poolområde. Hotellet ligger mycket nära stadens historiska centrum.

Eco Resort Inn (☆☆☆). Frukost.
Dag16
Dag 17 Paramaribo: Commewijnefloden

Under dagen kommer vi att utforska Paramaribos vackra omgivningar. På morgonen åker vi ner till piren för att gå ombord på den bekväma båten "The Bosrokoman Nouvelle". Under dagens båttur ingår snacks och vår kunnige guide kommer att ge oss beskrivningar om vad vi passerar och även mer allmänt om flora och fauna och Surinams historia. Dagens första stopp är där floderna Surinam och Commewijne möts, vid Nieuw Amsterdam, där vi besöker ett litet fiskecenter. Vid byn Magrita, vars invånare framför allt lever av fiske i det närliggande träskområdet, går vi iland och går till den närbelägna plantagen Frederiksdorp. Denna vackra plantage byggdes redan 1747 och har på senare tid restaurerats till ursprungsskick. Här odlades en gång kakao, vilket fortfarande är en av Surinams viktigaste grödor. Besöket här ger en fascinerande inblick i hur livet såg ut på 1700- och 1800-talen, då stora mängder slavar fördes från Afrika hit för att arbeta under hemska förhållanden på plantagerna. När slaveriet avskaffades på senare hälften av 1800-talet, kom istället många arbetare från andra holländska kolonier, framför allt Indonesien, vilket ledde till att Surinam idag har en världens mest mångkulturella befolkningar. På vägen tillbaka stannar vi vid Nieuw Amsterdam igen där vi besöker det imponerande fortet. Vi kommer åter till hotellet sent på eftermiddagen efter en härlig dag.

Eco Resort Inn (☆☆☆). Frukost, drycker och snacks ombord på båten.
Dag17
Dag 18 Paramaribo: Brownsberg nationalpark

Idag väntar en dagsutflykt till Brownsberg nationalpark, som ligger 130 km söder om Paramaribo. Denna cirka 2 500 hektar stora park domineras av berget med samma namn som ligger på 500 meters höjd, så resan hit ger oss fantastiska vyer över omgivningarna. Väl framme kommer vi att gå en guidad rundvandring längs någon av de olika leder som går genom regnskogen. Mångfalden av både flora och fauna är enorm och vi har goda möjligheter att se många fågelarter, här finns hela 350 arter bland annat flera arter av tukaner och den vackra gråvingade trumpetarfågeln, apor och sengångare. Brownsberg är också känt för sina många vattenfall - ta med badkläder, då vi har möjlighet att bada i de pooler som finns nedanför dessa om vattenståndet tillåter.

Eco Resort Inn (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag18
Dag 19 Paramaribo -

Förmiddagen är ledig för egna promenader i Paramaribo eller för att bara ta det lugnt vid poolen. På eftermiddagen åker vi sedan till flygplatsen för att påbörja hemresan. Vi flyger på kvällen med KLM direkt till Amsterdam.

Frukost, måltider ombord på planet.
Dag 20 - Sverige

Vi landar i Amsterdam på morgonen och fortsätter till Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn med KLM efter ett par timmars väntan och landar åter mitt på dagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1-2 Dag3 Dag4 Dag5-6 Dag7-8 Dag9 Dag10-11 Dag12 Dag13 Dag14 Dag15 Dag16 Dag17 Dag18 Dag19
Karta
Dag 1-2
Dag 3
Dag 4
Dag 5-6
Dag 7-8
Dag 9
Dag 10-11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18
Dag 19

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vad har varit det bästa med resan? "Att få uppleva så mycket orörd regnskog."
Christina och Lennart Kärnhall, Surinam och Guyana, 1-20 november 2016

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "5. Högintressant - jag fick se allt."
Gunnar Hillerdal, Surinam och Guyana, 1-20 november 2016

Vad har varit det bästa med resan? "Naturupplevelserna, båtturerna, Brownsberg var fantastiskt!"
Mariann Kristiansson, Surinam och Guyana, 1-20 november 2016

"Kon Tiki-resebyrån, upplevelsemakaren. Återigen en fullträff av Kon-Tiki, resan till Surinam och Guyana förblir en oförglömlig upplevelse för mig. Vandringarna i regnskogen och på savannerna, båtturerna längs floderna med dessas rikedom av flora och fauna, det mäktiga Kaieteur-vattenfallet, de charmiga trähusstäderna Georgetown och Paramaribo. Men mest av allt gladde lodgernas personal, de till ursprungsbefolkningen tillhörande guiderna med sin kunskap om naturen omkring oss, sin hjälpsamhet och vänlighet."
Karl Erik Lindman, Surinam och Guyana, 3-22 november 2015

Vad har varit det bästa med resan? "Upplevelsen av en orörd regnskog med dess rikedom på fåglar! De intressanta båtturerna inte att förglömma!"
Gunvor och Rolf Sävman, Surinam och Guyana, 3-22 november 2015