Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Skräddarsydd resa i spännande Ghana, Västafrikas pärla

En spännande resa i ett av Västafrikas absolut mest intressanta och välkomnande länder! Vi utforskar detta lands stundtals våldsamma historia med besök på slavfort längs kusten, som under en kort period på 1600-talet var svensk koloni, men ser även den levande historien i Ashantirikets huvudstad Kumasi och den rika floran och faunan i nationalparkerna Kakum, Tati Afome och Shai Hills.
Reseöversikt


Dag 1 Sverige - Accra, Ghana
Dag 2 Accra: Stadsrundtur
Dag 3 Accra - Elmina: Cape Coast Castle
Dag 4 Elmina: Kakum nationalpark
Dag 5 Elmina - Kumasi: Hantverksbyar
Dag 6 Kumasi: Stadsrundtur
Dag 7 Kumasi - Lake Bosumtwi - Ho
Dag 8 Ho: Wlifallen och Tafi Atome
Dag 9 Ho: Shai Hills - Accra
Dag 10 Accra -
Dag 11 - Sverige
 Pris: från  41 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Accra t/r
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Samtliga transfers och transporter med egen bil och engelsktalande guide/chaufför
 • Logi på beskrivna hotell, del i dubbelrum, eller alternativ med likvärdig standard
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Visumkostnad
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufför


Färdplan

Dag 1 Sverige - Accra, Ghana

Ni flyger med KLM på förmiddagen från antingen Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn till Amsterdam, där ni byter plan. Härifrån fortsätter ni med samma flygbolag till Accra, Ghanas huvudstad, där ni landar på kvällen. Ni möts vid ankomsten och körs till ert hotell. Här väntar er guide på er för att ge er en genomgång av resan och vad som väntar.

Best Western Plus Accra Beach Hotel (☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag 2 Accra: Stadsrundtur

Idag väntar en stadsrundtur i Accra, en stad som vuxit mycket på senare år och idag har cirka två miljoner invånare. Ni besöker bland annat Duboiscentret för panafrikansk kultur, Självständighetstorget och Kwame Nkrumah Memorial Park. På eftermiddagen väntar ett besök på hantverksmarknaden, ett första smakprov på vad som komma skall; Ghana – liksom grannländerna Togo och Benin – är med rätta känt för sitt vackra hantverk!

Best Western Plus Accra Beach Hotel (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag2
Dag 3 Accra - Elmina: Cape Coast Castle

Ni lämnar Accra på morgonen och körs västerut längs kusten för att se en bit av svensk historia; fortet Cape Coast byggdes 1637 av holländarna, men byggdes ut och till 1652; under den korta tid som Sverige höll denna kust. Cape Coast har en blodig historia, detta var den största utskeppningshamnen för slavar på senare delen av 1600-talet och efter besöket här kommer ni bättre att förstå under vilka fruktansvärda förhållanden dessa människor levde medan de väntade på att bli skeppade över Atlanten. Detta fort är en av Ghanas, och Västafrikas, största sevärdheter. UNESCO satte upp Cape Coast Castle, tillsammans med några andra fort längs kusten, på sin lista över världsarv redan 1979. På kvällen ger ni er ut på en guidad tur i Elminas gamla stad, där ni bland annat kommer att se hur fiskarna gör i ordning sina kanoter för nattens fiske. Det är ett härligt folkliv nere vid hamnen och ni har fantastiska möjligheter att få bra kort medan solen går ner över havet.

Coconut Grove Beach Resort (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag3
Dag 4 Elmina: Kakum nationalpark

Efter frukost åker ni norrut till en av landets främsta nationalparker, Kakum. Detta är en av de få platser i Västafrika där det fortfarande finns bestånd med primär regnskog. Här kan ni välja mellan att gå en cirka två kilometer lång promenad eller att gå längs de hängbroar som är uppsatta mellan trädtopparna; ett utmärkt sätt att se regnskogen på! På Kakums 357 km2 lever hela 40 större däggdjursarter, bland annat elefanter, bongoantiloper och colubusapor, och mer än 300 fågelarter. Väl tillbaka i Elmina har ni eftermiddagen ledig.

Coconut Grove Beach Resort (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag4
Dag 5 Elmina - Kumasi: Hantverksbyar

Efter frukost åker ni norrut genom ett vackert och kuperat landskap till Kumasi, Ashantirikets huvudstad. Staden grundades 1695, ett par decennier efter det att Osei Tutu lade grunden för kungadömet Ashanti. Riket växte under 1700-talet till att omfatta hela det nuvarande Ghana och Ashanti var en av de få afrikanska stater som kunde bjuda kolonisatörerna något motstånd. Mellan 1826 och 1896 utkämpade Ashanti fyra krig mot britterna och Ghana blev inte en brittisk koloni förrän efter det fjärde och sista kriget. Än idag så har Ashantikungen en mycket stark ställning i det ghananska samhället och, förstås, framför allt i denna provins. På eftermiddagen kommer ni att besöka ett par hantverksbyar utanför Kumasi; ni börjar med Ntonso varifrån adinkratyget kommer ifrån. Tyget har fått sitt namn efter kung Adinkra, som härskade över Gyamanriket i början av 1800-talet, och används framför allt vid begravningar. De dominerande färgerna är svart, som står för sorg, och rött, som symboliserar ilskan över en orättfärdig död. Mönstret görs med stämplar av trä som doppas i färg och sedan trycks på tyget – det finns mer än 60 olika symboler! Adinkrasymboler används även i det mer berömda kentetyget, vilket ni kommer att se i byn Bonwire som är specialiserade på just denna typ av tyg. Ursprungligen var det endast Ashantikungarna som bar kläder av kentetyg och än idag så bär man det endast vid mycket viktiga tillfällen. Ni kommer att få se hur man väver de smala tygerna som går i mycket vackra färger och med intrikata mönster. Endast män får väva kente och det tar decennier att bli en riktigt duktig kentevävare.

Miklin Hotel (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag5
Dag 6 Kumasi: Stadsrundtur

Under dagen kommer ni att utforska Ashantirikets huvudstad. Ni besöker Manhyia Palace-museet för att få en inblick i Ashantis historia. Ni fortsätter genom staden, vars centrum är den färgsprakande marknaden som ni naturligtvis besöker. Det är en labyrint av gångar med ett härligt folkliv! Ni fortsätter sedan till Asenemaso Shrine utanför Kumasi, som är en samling byggnader som tillsammans med andra så kallade fetischhus i närheten är uppsatta på UNESCO:s världsarvslista. Detta är en av de sista bevarade lämningarna efter det mäktiga Ashantiriket, men är sårbart då husen är byggda av adobe, det vill säga lera förstärkt med halm. Stadsrundturen avslutas vid National Cultural Centre, där man har byggt upp en modell av en traditionell Ashantiby.

Miklin Hotel (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag6
Dag 7 Kumasi - Lake Bosumtwi - Ho

Resan går vidare österut mot Ho, huvudstad för Voltaregionen och belägen nära gränsen till Togo. Dagens första stopp blir vid den vackra sjön Bosumtwi, en av Ghanas mest legendomspunna sjöar. Den skapades av ett meteoritnedslag men var och en av de cirka 30 byarna som omger sjön har sin egen berättelse om hur sjön blev till. För Ashantifolket är sjön helig och enligt deras tradition så kommer de dödas själar hit för att säga farväl till guden Twi. På grund av detta är det endast tillåtet att fiska här stående på plankor av trä. Under dagen hinner ni också med ytterligare en av de tio fetischhusen på UNESCO-listan, det vackert dekorerade och utsmyckade huset i Ejisu som är byggt runt 1850. Strax före ni når Ho så stannar vi i Odumasi Krobo, där ni besöker en marknad för smycken och hantverk av färgade glaspärlor – en specialitet för denna region. Ho ligger nära Voltasjön, som till ytan sett är världens största konstgjorda sjö. Den bildades efter byggandet av Akosombodammen som förser stora delar av Ghana med elektricitet.

Volta Serene Hotel (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag7
Dag 8 Ho: Wlifallen och Tafi Atome

På få andra platser i Västafrika känns naturen så nära som vid Wlifallen! Vi går en lätt, knapp timmes promenad längs den vackra Agumatsefloden och kommer sedan fram till de mäktiga vattenfallen, som är hela 40 meter höga. Nedanför fallen finns en naturlig pool där den som vill, och har överseende med det iskalla vattnet, kan ta ett svalkande dopp! Vid fallens topp lever närmare en halv miljon fladdermöss, av vilka en del även är aktiva dagtid. På eftermiddagen besöker ni Tafi Atome, ett fredat område för Lowes markatta. Dessa charmiga apor anses heliga här och är därför helt orädda för människor. Lowes markatta är en underart till Campbells markatta och lever endast i Ghana och i grannlandet Elfenbenskusten. På vägen tillbaka till Ho stannar ni kort i byn Atimpoku, vars hus är gjorda av lera som byborna tar från termitstackar.

Volta Serene Hotel (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag8
Dag 9 Ho: Shai Hills - Accra

Västafrika är inte så känt för sitt djurliv, men det finns riktigt bra nationalparker där man kan se lite av den flora och fauna som är så typisk för Afrika. Nära Accra ligger Shai Hills, ett 52 km2 stort reservat som vi ägnar förmiddagen åt. Trots den begränsade ytan finns hela 150 fågelarter här, bland annat pärlhöns och några arter av de vackra hornkorparna. De däggdjur ni har störst chans att se är babianer, buskbock och grå duikerantilop. På eftermiddagen besöker ni den lilla staden Teshie Nungua, som är känd för sina fantasifulla och mycket skickliga kisttillverkare. De har bland annat porträtterats i National Geographic och deras kistor är verkliga konstverk; vad sägs om att begravas i en Cadillac, en rymdraket, en bibel eller kanske inuti en leopard? Ni kommer åter till Accra på kvällen efter en händelserik och intressant dag.

Best Western Plus Accra Beach Hotel (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag9
Dag 10 Accra -

Dagen är ledig för att ta det lugnt vid hotellets pool eller ge er ut på egna promenader i Accra. Ni måste checka ut vid 12.00, men kan lämna in era väskor i receptionen fram till kvällens transfer ut till flygplatsen. Ni flyger med KLM till Amsterdam.

Frukost, måltider ombord på planet.
Dag 11 - Sverige

Ni landar i Amsterdam på morgonen och fortsätter härifrån med KLM till Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn där ni landar åter på förmiddagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1-2 Dag3-4 Dag5-6 Dag7-8 Dag9-10
Karta
Dag 1-2
Dag 3-4
Dag 5-6
Dag 7-8
Dag 9-10

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Inga kommentarer.
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack