Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Gorillor och schimpanser i Uganda - skräddarsytt exempel

Ett möte med bergsgorillorna glömmer man aldrig. Uganda är ett av tre länder i världen där dessa världens största primater lever och att se dessa magnifika djur är fantastiskt. Förutom gorillorna så ser ni på denna resa även våra närmaste släktingar, schimpanserna, den vackra svartvita guereza-apan och många djur som är speciellt för Uganda, som till exempel Uganda kob och jätteskogssvin - förutom allt det andra som hör till en safariresa förstås; lejon, gaseller, elefanter, giraffer och mycket, mycket mer!
Reseöversikt


Dag 1 Sverige - Entebbe, Uganda
Dag 2 Entebbe: Stadsrundtur i Kampala
Dag 3 Entebbe - Kibale
Dag 4 Kibale: Schimpanser och våtmarker
Dag 5 Kibale - Queen Elizabeth: Game drive
Dag 6 Queen Elizabeth: Game drive och båttur
Dag 7 Queen Elizabeth - Ishasha
Dag 8 Ishasha: Game drive - Bwindi
Dag 9 Bwindi: Gorillorna
Dag 10 Bwindi
Dag 11 Bwindi - Lake Bunyonyi
Dag 12 Lake Bunyonyi - Lake Mburo: Båttur
Dag 13 Lake Mburo: Game drive - Entebbe
Dag 14 Entebbe - Sverige
 Pris: från  53 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Entebbe t/r
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Engelsktalande guider under utflykter
 • Logi på beskrivna hotell/lodger, del i dubbelrum, eller alternativ med likvärdig standard
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter (inklusive tillstånd för schimpanserna i Kibale Forest och ett gorillatillstånd per person i Bwindi Impenetrable)
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Visumkostnad (erhålls vid ankomsten, kostnad f n 50 USD per person)
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförer


Färdplan

Dag 1 Sverige - Entebbe, Uganda

Ni flyger från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn med Turkish Airlines till Istanbul. Härifrån fortsätter ni efter ett par timmars väntan med samma flygbolag till Entebbe, via en kort mellanlandning i Kigali. Ni möts vid ankomsten och körs den korta sträckan till ert hotell.

Lake Heights Hotel (☆☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag 2 Entebbe: Stadsrundtur i Kampala

Efter en ledig förmiddag så hämtas ni på hotellet mitt på dagen för en stadsrundtur i huvudstaden Kampala, som ligger en knapp timmes resa från Entebbe. Kampala har cirka 1,6 miljoner invånare och är sedan 1962 Ugandas huvudstad. En stor del av staden förstördes efter störtandet av Idi Amins diktatur 1979 och det inbördeskrig som följde, men har byggts upp igen sedan denna kaotiska tid. En självklar höjdpunkt är förstås marknaden - som i så många andra afrikanska städer är marknaden en labyrint med ett härligt folkliv där allt mellan himmel och jord säljs. Under stadsrundturen besöker ni också det intressanta nationalmuseet och ser stadens viktigaste byggnader som president- och parlamentspalatsen.

Lake Heights Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag2
Dag 3 Entebbe - Kibale

Efter frukost hämtas ni på hotellet och körs västerut till en av Ugandas, och Afrikas, främsta nationalparker: Kibale Forest. Resan är på totalt 358 km och tar cirka sex timmar, men ni gör stopp längs vägen. Denna 766 km2 stora nationalpark är mest känd för sina primater; faktiskt är detta den nationalpark i världen som har störst antal primater per km2! Här finns 12 arter, men det är chimpanserna som är den största attraktionen. Utöver detta finns ett rikt fågelliv; på dessa 766 km2 finns minst 340 arter, vilket är mer än i hela Sverige. På eftermiddagen har ni möjlighet att göra en promenad längs någon av lodgens leder för att skåda efter fågel och apor – för att inte tala om alla vackra fjärilar som nationalparken också är känd för!

Kibale Guest Cottages (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag3
Dag 4 Kibale: Schimpanser och våtmarker

På förmiddagen väntar en av resans höjdpunkter; ni ger er av med en erfaren guide för att leta efter någon av nationalparkens schimpansgrupper. Totalt finns mer än 500 schimpanser i Kibale, men det kan ändå ta ett tag innan ni hittar dem. Men det är mödan värt; när man sitter vid dessa fascinerande djur, våra närmaste släktingar, förundras man över deras intelligens, lekfullhet och sociala förmåga. På eftermiddagen gör ni en utflykt till de närbelägna våtmarkerna vid Bigodi som har ett fantastiskt fågelliv; glöm inte kikaren! Ni letar också efter flera primatarter, som den vackra östliga svartvita guerezan och den sällsynta L´Hoests apa. Om ni har tur ser ni också den endemiska, det vill säga den finns bara här, fågelarten Prirogrine´s trast.

Kibale Guest Cottages (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Kibale - Queen Elizabeth: Game drive

Från norra halvklotet till södra – när ni körs från Kibale Forest till Queen Elizabeth idag så passerar ni ekvatorn! Ni kommer fram mitt på dagen och efter lunch ger ni er ut i nationalparken. Queen Elizabeth innehåller många olika vegetationstyper och både flora och fauna är därför mycket rik; här finns till exempel nästan 100 däggdjursarter och över 600 fågelarter. På eftermiddagens game drive har ni därför goda möjligheter att se många av de djur som man förknippar så intimt med Afrika; elefant, buffel, flodhäst och, med tur, leopard, men även mer sällsynta arter som sumpbock, Ugandakob och skogssvin, som är världens största svinart.

Kasenyi Safari Camp (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Queen Elizabeth: Game drive och båttur

Hela dagen är vikt åt denna 1 995 km2 stora nationalpark. På förmiddagen ger ni er ut på en game drive och ni kommer åter till er lodge för lunch. De bästa timmarna för att se djuren är före klockan 10 och efter klockan 16, så efter lunchen har ni ett par timmar ledigt. På eftermiddagen ger ni er sedan ut på en båttur på Kazingakanalen. Här finns goda möjligheter att se många arter av fåglar samt flodhäst och krokodil! Efter båtturen tar ni en kortare game drive; Queen Elizabeth är en av Afrikas bästa platser för att se leoparder och ni har goda möjligheter att komma nära dessa vackra djur.

Kasenyi Safari Camp (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag6
Dag 7 Queen Elizabeth - Ishasha

Ni åker idag söderut genom denna magnifika nationalpark och gör game drive på vägen. Naturen skiljer sig åt avsevärt mellan olika delar av parken, vilket ni märker när ni så småningom når Ishasha i den sydvästra delen av nationalparken (cirka 97 km, ungefär tre timmars resa). Ishasha karakteriseras av savann, så möjligheterna att se djuren här är ännu bättre än i övriga Queen Elizabeth. På eftermiddagen gör ni en game drive och håller framför allt utkik efter Ishashas mest berömda sevärdhet; de trädklättrande lejonen.

Ishasha Jungle Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag7
Dag 8 Ishasha: Game drive - Bwindi

På morgonen ger ni er ut på en ny game drive. Förutom de trädklättrande lejonen så är Ishasha känt för sina stora hjordar med afrikansk buffel samt Ugandakob. Lake Edward i området har den största flodhästpopulationen i världen och även vattenbock, buskbock och topi ses ofta. Ni körs sedan vidare till Bwindi Impenetrable nationalpark, en resa på cirka 63 km som tar ungefär 2½ timme. Bwindi är en fantastisk nationalpark; inte särskilt stor, bara 331 km2, men med en enorm mångfald som kommer sig av att höjden i parken varierar mellan 1 160 och 2 607 m ö h. Här finns hela 90 däggdjursarter och imponerande 23 endemiska fågelarter. Men orsaken till varför man kommer hit är framför allt en; höglandsgorillorna. Uganda och grannländerna Rwanda och Kongo-Kinshasa är de enda platserna i världen där man kan se dessa primater. När ni kommer fram har ni resten av eftermiddagen ledig.

Buhoma Haven Lodge (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 Bwindi: Gorillorna

Idag väntar er något unikt när ni går iväg på morgonen. Tiden det tar att hitta den gorillagrupp ni söker kan variera från allt ifrån bara en timme till fyra-fem timmar om ni har otur, men oavsett hur länge ni får gå så kommer det att vara mödan värt. Vi vill dock poängtera att denna vandring kan vara väldigt ansträngande. De enorma höglandsgorillorna, som är något större än sina låglandskusiner, är en fantastisk syn. Av respekt för djuren så får ni inte gå alltför nära och varje besök är begränsat till en timme. Vi lovar en oförglömlig dag!

Buhoma Haven Lodge (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag9
Dag 10 Bwindi

Denna dag har ni möjlighet att ännu en gång se gorillorna, men tillstånd för detta ingår inte i resans pris denna dag. Kostnad är för närvarande 700 USD per person, men möjligheten till ytterligare en gorillapromenad beror också på om tillstånd finns kvar denna dag. Om ni är nöjda med gårdagens gorillaupplevelse så har ni andra möjligheter idag; en promenad för att spana efter fåglar och andra djur eller besöka en by i närheten för att lära er mer om lokalbefolkningens sätt att leva.

Buhoma Haven Lodge (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag10
Dag 11 Bwindi - Lake Bunyonyi

Lake Bunyonyi, som betyder sjön med många små fåglar, gör skäl för sitt namn. Denna sjö, som är Ugandas djupaste med ett maxdjup på hela 900 meter enligt sägen, är också enligt många landets vackraste. Den ligger på nästan 2 000 meters höjd nära gränsen till Rwanda och har flera mindre öar. Den mest kända av dessa är Punishment Island, där ogifta, gravida kvinnor brukade lämnas som straff. Antingen dog de av hunger eller drunknade när de försökte fly från ön. Män som inte hade råd att betala brudpeng kunde åka över till ön och hämta sig en kvinna. Denna sed dog ut först på 1950-talet. Omgivningarna bidrar till skönhetsupplevelsen, då den omges av vackra terrassodlingar. Ni lämnar Bwindi på morgonen (110 km, cirka 4 timmars resa) och kommer fram till er trevliga lodge vid lunchtid. Eftermiddagen är ledig för egna aktiviteter, som till exempel promenader, fågelskådning, bad i sjön (som är fri från bilharzia) eller besök i någon av närbelägna byarna.

Bird Nest Resort (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag11
Dag 12 Lake Bunyonyi - Lake Mburo: Båttur

Ni fortsätter er resa efter frukost mot Lake Mburo nationalpark. Denna nationalpark ligger i ett av de få områden i Uganda som karakteriseras av akaciaskog, vilket gör att floran och faunan skiljer sig väsentligt åt från det ni har sett hittills under resan. Till exempel är detta den bästa platsen i Uganda för att se världens största antilop, den gigantiska älgantilopen, samt en av bara två nationalparker i Uganda med zebror. Nationalparkens fem sjöar gör även fågellivet spektakulärt med en stor mängd vadarfåglar; ni har här goda möjligheter att se den sällsynta träskonäbben. Ni kommer fram till er lodge mitt på dagen. På eftermiddagen gör ni en båtutflykt på sjön för att ta del av framför allt det rika fågellivet.

Mihingo Lodge (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag12
Dag 13 Lake Mburo: Game drive - Entebbe

På förmiddagen väntar resans sista game drive. Förutom älgantilopen så har ni möjligheter att se zebra, impala, afrikansk buffel, topi och, om ni har tur, roanantiloper. Leoparder är inte ovanliga i parken och ni kan även se hyena och schakal. Efter lunch körs ni tillbaka till Entebbe. Väl framme har ni tillgång till ert rum fram till dess att ni körs till flygplatsen sent på kvällen.

Lake Heights Hotel (☆☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag13
Dag 14 Entebbe - Sverige

Ni flyger med Turkish Airlines till Istanbul, där ni landar på förmiddagen. Härifrån fortsätter ni sedan med samma flygbolag till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn där ni landar åter sent på eftermiddagen – många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1 Dag2-3 Dag4-5 Dag6 Dag7-9 Dag10 Dag11 Dag12
Karta
Dag 1
Dag 2-3
Dag 4-5
Dag 6
Dag 7-9
Dag 10
Dag 11
Dag 12

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vad har varit det bästa med resan? "Djuren, fåglarna och naturen i det "verkliga" Afrika. Det genomgående vänliga bemötandet. Och att vi inte stötte på en enda svensk!"
Ylwa och Per Westerberg, skräddarsytt Rwanda och Uganda

"Fick uppleva min dröm, att få se bergsgorillorna. Helt fantastiskt. Ett minne för livet. Hela resan var underbar, vår guide, Eddie, var fantastisk. Boenden, underbara små/stora "hus". Trevliga människor överallt. God mat för det mesta. Fick massor, se de flesta djuren, fåglarna, fjärilar, apor mm. En resa att minnas och drömma tillbaks till. TACK!!"
Monika Andersson, skräddarsytt Rwanda och Uganda

"Vi är väldigt nöjda med resan och alla arrangemang i Uganda. Dessutom var vi väl omhändertagna av vår guide/chaufför. Han var en säker bilförare i kaotisk trafik på dåliga vägar! Tack!"
Margareta Wihlborg och Robert Ström, skräddarsytt Uganda

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Fantastisk!"
Josefin Andersson och Jakob Bjärne, skräddarsytt Rwanda och Uganda

Vad har varit det bästa med resan? "Allt, sett mycket djur, haft vilda djur inne på lodgerna"
Susanne och Per Källgren, skräddarsytt Rwanda och Uganda

"Tack för att ni så snabbt & proffsigt sydde ihop vår resa, trots att vi var ute i sista stund och dessutom med specifika önskemål/rutt/tillägg. Ni har min rekommendation!"
Daniel Lamborn, skräddarsytt Uganda

Vad har varit det bästa med resan? "Naturupplevelserna och möten med nya människor och nya kulturer"
Frida Olin och Magnus Svedjebratt, skräddarsytt Rwanda och Uganda
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack