Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Skräddarsytt exempel till spännande Georgien

Så nära men ändå så långt borta. Trots att det bara är några timmars flyg till Georgien, så har de allra flesta inte någon större kunskap om detta myternas och legendernas rike. Det är synd - för det finns oerhört mycket att se i denna gamla kulturregion. Georgien är ett av de länder i och kring Kaukasus som bland annat bär spår efter den klassiska Sidenvägen. Bli en av de första att upptäcka detta mycket spännande och alltför bortglömda land!
Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Tbilisi, Georgien: Stadsrundtur
Dag 3 Tbilisi - Mtskheta - Ananuri - Kazbegi
Dag 4 Kazbegi - Gori - Uplistsikhe - Kutaisi
Dag 5 Kutaisi - Tbilisi
Dag 6 Tbilisi - David Gareja - Signagi
Dag 7 Signagi: Alaverdi, Gremi och vingård - Tbilisi
Dag 8 Tbilisi - Sverige
 Pris: från  16 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Tbilisi t/r
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Logi på beskrivna hotell, del i dubbelrum, eller alternativ med likvärdig standard
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till lokala guider och chaufförer


Färdplan

Dag 1 Sverige -

Ni reser sent på eftermiddagen med Turkish Airlines från antingen Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Istanbul. Här byter ni plan och fortsätter efter några timmars väntan till Tbilisi.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 - Tbilisi, Georgien: Stadsrundtur

Ni landar i Tbilisi, Georgiens huvudstad, på natten. Ni möts vid ankomsten och körs till ert hotell, som ligger mycket centralt. Efter några välbehövliga timmars morgonvila hämtas ni för en stadsrundtur i denna intressanta och mycket charmiga stad. Det är förvånande att så mycket finns kvar av Tbilisis äldre stadsdelar; staden har plundrats och erövrats runt 30 gånger de senaste 1 500 åren. Tbilisi, som var en viktig knutpunkt längs Sidenvägen, ligger väldigt vackert, i en dalgång med floden Mtkvari rinnande genom staden. Ni kommer att se både de moderna och gamla stadsdelarna, samt besöka historiska museet med sin fantastiska guldutställning, med föremål upp till 4 500 år gamla. Stadens gamla trähus med sina typiskt snidade balkonger är en charmig syn. Naturligtvis tar ni er en titt på det som kanske är Tbilisis mest kända attraktion; distriktet Abanotubani, där de turkiska baden finns. Den ryske nationalskalden Aleksandr Pusjkin sade att han aldrig hade tagit ett så skönt bad som det han tog här! Under sin höjdpunkt på 1600-talet fanns här hela 60 badhus, men idag återstår endast sex. Kom gärna tillbaka hit på kvällen: ni kan för en billig peng hyra ert eget bad med omklädningsrum och även få massage på något av badhusen här. Andra sevärdheter under denna heldagstur är Narikalaborgen, byggd på en höjd med magnifika vyer över staden samt Sionikatedralen som raserats och byggts upp otaliga gånger, men som i dess nuvarande form härstammar från 1000-talet.

Alphabet Boutique Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag2
Dag 3 Tbilisi - Mtskheta - Ananuri - Kazbegi

Ni lämnar Tbilisi bakom er och körs norrut. Efter bara en halvtimmes resa når ni Mtskheta, Georgiens gamla huvudstad, som ligger där floderna Mtkvari och Aragvi möts. Staden är nästan 4 000 år gammal och är en av världens äldsta kontinuerligt bosatta städer. Mtskheta var huvudstad mellan 500 f Kr och 500 e Kr, då Tbilisi tog över denna roll. Staden är dock fortfarande något av Georgiens religiösa huvudstad och ni besöker landets viktigaste katedral, Sveti-Tskhoveli, som byggdes i början av 1000-talet. Här ligger många av landets gamla kungar begravda och därför är följaktligen katedralen mycket rikt utsmyckad med vackra fresker. Ni besöker också Jvariklostret, varifrån man har en mycket fin utsikt över Mtskheta och de gröna bergen runt staden. Sedan 1994 är Mtskheta uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv. Ni fortsätter sedan längs det som kallas för Military Highway mot den mäktiga bergskedjan Kaukasus. Ni besöker på vägen den spektakulära befästningen Ananuri, byggt på 1600- och 1700-talen. Klättringen fortsätter och det högsta passet under dagens resa, som ligger på 2 395 meter över havet, är under större delen av året snötäckt. Ni når så småningom byn Kazbegi, uppkallat efter det mäktiga berget med samma namn. Om ni har tur med vädret så ser ni Mt Kazbegi (5 047 meter högt) från hotellet! Efter ankomst väntar en promenad uppför en närbelägen kulle till en av Georgiens vackrast belägna kyrkor, Tsminda Sameba. Pusjkin blev så fascinerad av denna kyrka att han skrev en dikt om den! Det är lätt att förstå varför när ni kommer upp på berget – utsikten över Mt Kazbegi och omgivningarna är sagolik. Ni bor denna natt på ett mycket trevligt hotell i byn Stepantsminda varifrån ni har en underbar utsikt över den gröna dalen.

Green Sheep Hotel (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag3
Dag 4 Kazbegi - Gori - Uplistsikhe - Kutaisi

Efter frukost lämnar ni idag de bergigare landskapen och körs i sydvästlig riktning. Visste ni att Josef Stalin var georgier? Jodå, han föddes i staden Gori, där ni också gör ert första stopp för dagen. I denna stad lever myten kring honom i allra högsta grad. Han ses som stadens store man och i Gori står den enda Stalinstatyn som finns kvar i hela forna Sovjetunionen! Efter besöket här fortsätter ni till Uplistsikhe; en grottstad som är en av de äldsta bosättningarna i Kaukasus. Den grundades under sen bronsålder, runt 1000 f Kr men växte som mest mellan 500-100 f Kr. Innan Georgien konverterade till kristendomen, vilket skedde år 337, var Uplistsikhe en viktig plats för religiösa ritualer. När Tbilisi ockuperades av araberna så blev denna grottstad faktiskt säte för de georgiska kungarna! Sidenvägen gick bara ett par kilometer norr om Uplistsikhe, vilket gjorde staden till ett viktigt handelscentrum. Hela 20 000 människor levde här i de ursprungligen cirka 700 grottorna. Färden går sedan vidare västerut till Kutaisi, dit ni anländer sent på eftermiddagen.

Hotel Solomon (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag4
Dag 5 Kutaisi - Tbilisi

Kutaisi har varit bebott sedan det andra årtusendet f Kr och under denna tid huvudstad för kungadömet Colchis. De namnkunnigaste lämningarna i denna stad är den imponerande Bagratikatedralen och Gelatiklostret, uppfört på 1100-talet av den kanske mest kände georgiske kungen, David Byggaren (1089-1125), och båda uppsatta på UNESCO:s världsarvslista. Under lång tid var klostret ett av de viktigaste kulturella upplysningscentren i gamla Georgien. På vägen till Tbilisi besöker ni även Ubisikyrkan där man kan se unika väggmålningar från den senare delen av 1300-talet. Ni gör också ett stopp vid den vackra Promotheusgrottan, där ni kan beundra de imponerande stalaktiterna och stalagmiterna. Ni kommer tillbaka till huvudstaden på eftermiddagen och har resten av dagen ledig. Om ni missade ett besök på badhusen tidigare, kanske det passar bra denna kväll?

Alphabet Boutique Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag5
Dag 6 Tbilisi - David Gareja - Signagi

Vi törs lova att dagens första attraktion kommer att bli en av resans absoluta höjdpunkter: David Gareja-klostret. Detta magnifika kloster grundades av en man med samma namn, en av de 13 syriska fäderna, på 500-talet. De höggs ut ur kalkstensklipporna vilket ger hela klosterområdet en närmast overklig känsla. Strax efter grundandet så blev David Gareja ett viktigt pilgrimsmål, då det sades att en tredjedel av Jerusalems andliga skatter förvarades här. Även om David Gareja i sig är imponerande, så väntar det bästa på er. Ni går längs en stig uppför klippan och på sluttningen ovan krönet breder Udabnoklostret ut sig. Detta kloster används inte idag utan var aktivt på 1000-1200 talen, då man utbildade munkar i konsten att måla fresker i de mängder av naturliga och tillverkade grottor som finns här – och vilka fresker de målade! För att vara ungefär 1 000 år gamla är de fantastiskt välbevarade och det är en ren njutning att gå omkring här, inte bara för freskernas skull utan även för den vackra utsikten över Azerbajdzjans stäpper som ni har härifrån. Ni fortsätter sedan till Signagi, som är den vackraste staden i Kakheti. Den ligger på en kulle och är full av vackert renoverade 1700- och 1800-talshus - det är en ren njutning att gå runt bland de smala gränderna, med dess många restauranger och barer.

Hotel Solomoni 1805 (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag6
Dag 7 Signagi: Alaverdi, Gremi och vingård - Tbilisi

Efter frukost åker ni till det antika Gremi som var huvudstad under 1500- och 1600-talet i det dåvarande kungadömet Kakheti. Den var känd som en livlig handelsplats och en del av dåtida Sidenvägen, innan den förstördes av perserna 1615 för att därefter aldrig återfå sin betydelse som viktig knutpunkt i regionen. Gremiborgen och Ärkeänglarnas kyrka ligger vackert på en höjd med utsikt över de många vingårdarna som ligger tätt i landskapet nedanför. Ni ser även landets näst högsta religiösa byggnadsverk, den 55 meter höga Alaverdikatedralen från 1000-talet och besöker senare Shuamtaklostren vars äldsta delar, Dzveli Shuamta, kan dateras till 400-talet. Dessa klosterkomplex, belägna ca sju km från Telavi, består av en äldre och en nyare del och omges av vacker och tät lövskog. I den yngre delen, Akhali Shuamta, uppförd på 1500-talet under den kakhetiska regenten Tinatins livstid, finns bland annat välbevarade fresker att beskåda i de vackra interiörerna. Ni äter lunch på en gård där ni får möjlighet att prova lokala produkter. Faktiskt så sägs det att vinet ursprungligen kommer från Georgien och landet producerar än idag riktigt bra viner. Kakheti är huvudområde för vinodlingarna och ni besöker en vingård under dagen och får naturligtvis möjlighet att provsmaka – vi törs lova att det kommer att bli en positiv överraskning! Ni återvänder sedan till Tbilisi, dit ni kommer fram sent på eftermiddagen.

Alphabet Boutique Hotel (☆☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag7
Dag 8 Tbilisi - Sverige

Ni hämtas på hotellet strax efter midnatt och körs till flygplatsen för att påbörja er hemresa. Liksom på utresan flyger ni med Turkish Airlines till Istanbul, där ni byter plan och fortsätter efter ett par timmars väntan med samma flygbolag till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, där ni landar åter på förmiddagen – många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3 Dag4 Dag5 Dag6 Dag7
Karta
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Mycket bra! Man var upplyft och upplyst efter resan. Många nya kunskaper och perspektiv."
Anonyma resenärer, skräddarsytt Azerbajdzjan, Georgien och Armenien

Vilket betyg vill du ge upplägget av resan? "5. På min 5-i-topplista. Så mycket upplevelser på så kort tid."
Ulf Johansson, skräddarsytt Azerbajdzjan, Georgien och Armenien

"En av de bästa resor jag har varit med på. Tack Kon-Tiki för denna underbara resa!"
Kenneth Thunholm, skräddarsytt Azerbajdzjan, Georgien och Armenien
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack