Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Indien, skräddarsytt exempel: heliga män och Taj Mahal

Många är de kulturer som har satt sin prägel på detta gigantiska land, allt från Timurider och mongoler till britterna under kolonialperioden. Föga överraskande så bjuder Indien på en mångfald av sevärdheter, både vad gäller natur och kultur. Vi har i detta exempel satt samman några av de största av dessa, bland annat förstås ett av världens sju nya underverk - Taj Mahal!
Reseöversikt


Dag 1 Sverige - Delhi, Indien
Dag 2 Delhi, Indien: Stadsrundtur
Dag 3 Delhi - Jaipur
Dag 4 Jaipur: Stadsrundtur
Dag 5 Jaipur - Abhaneri - Fatehpur Sikri - Agra
Dag 6 Agra: Taj Mahal och Agra Fort - Gwalior
Dag 7 Gwalior: Gwalior Fort och Scindia-museet - Orchha
Dag 8 Orchha: Stadsrundtur - Khajuraho
Dag 9 Khajuraho: Templen - Varanasi
Dag 10 Varanasi: Stadsrundtur
Dag 11 Varanasi - Delhi
Dag 12 Delhi - Sverige
 Pris: från  24 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Delhi t/r
 • Flyg Khajuraho-Varanasi-Delhi
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Engelsktalande guide under utflykter
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Logi på beskrivna hotell, del i dubbelrum, eller alternativ med likvärdig standard
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Visumkostnad
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförer


Färdplan

Dag 1 Sverige - Delhi, Indien

Ni flyger från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn mitt på dagen med Turkish Airlines till Istanbul. Härifrån fortsätter ni efter ett par timmars väntan med samma flygbolag direkt till Delhi. Ni landar i denna enorma stad på natten, möts vid ankomsten och körs till ert hotell, där ni har tillgång till ert rum direkt vid ankomsten.

Rockland Hotel (☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag 2 Delhi, Indien: Stadsrundtur

Förmiddagen är ledig för att ta det lugnt efter gårdagens långa resa. Vid lunchtid hämtas ni på hotellet för en rundtur i Old Delhi, där ni ser de främsta sevärdheterna som Red Fort, Jama Masjid och India Gate bland annat. På eftermiddagen tar ni en rickshawtur i den färgrika bazaaren Chandni Chowk innan ni fortsätter till New Delhi, där ni bland annat ser den imponerande Qutab Minar; 72 meter hög, från slutet av 1100-talet och uppsatt på Unescos världsarvslista. Ni kommer åter till hotellet sent på eftermiddagen efter en spännande dag!

Rockland Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag2
Dag 3 Delhi - Jaipur

Efter frukost hämtas ni på hotellet för att resa söderut mot den ”rosa staden”; Jaipur. På vägen stannar ni vid det vackra befästa palatset Neemrana från 1464. Detta fort är idag ett hotell, men ni kan gå runt på de vackra ägorna och ta något att dricka innan ni fortsätter er resa. Den totala sträckan idag är cirka 260 km och den ungefärliga restiden är sex timmar. Ni kommer fram till Jaipur, huvudstad i delstaten Rajasthan på eftermiddagen och har kvällen ledig för egna strövtåg i denna charmiga stad.

Hotel Ramada Jaipur (☆☆☆☆). Frukost.
Dag3
Dag 4 Jaipur: Stadsrundtur

På morgonen börjar ni er stadsrundtur i Jaipur med att färdas med jeep upp till Amber Fort, varifrån ni har en fantastisk utsikt över staden och dess omgivningar. Fortet började byggas i början av 1600-talet under Rajan (en kunglig titel) Man Singh I och utsmyckningarna i de olika salarna är verkligen imponerande. Ni fortsätter sedan ner till staden, som gör skäl för sitt smeknamn nämnt ovan; färgen kommer från stormogulernas tid, då dessa lät måla husen rosa för att ge intryck av att vara byggda i rosa sandsten. I staden innanför murarna finns palatset och ett av de fem astronomiska observatorier som maharadjan Sawai Jai Singh lät bygga. Precis utanför murarna finns Jaipurs kanske mest berömda sevärdhet; Vindarnas palats, byggt 1799. Ni har sedan ledig tid för att på egen hand upptäcka den livliga marknaden Johari Bazaar, där allt mellan himmel och jord säljs - det är ett härligt folkliv!

Hotel Ramada Jaipur (☆☆☆☆). Frukost.
Dag4
Dag 5 Jaipur - Abhaneri - Fatehpur Sikri - Agra

Ni fortsätter er resa på morgonen då ni hämtas på hotellet och körs österut mot en av Indiens främsta sevärdheter, Agra. Dagens första stopp gör ni cirka 100 km öster om Jaipur, i byn Abhaneri som är känd för sin trappbrunn som byggdes i början av 800-talet. Det är en av de djupaste och största trappbrunnarna med sina hela 13 våningar och 3 500 trappsteg! På vägen besöker ni också Fatehpur Sikri, som är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Detta stora palatsområde innehåller bland annat en av Indiens största moskéer och byggdes på 1500-talet under stormogulen Akbar den Store, men lämnades snart efter hans död på grund av vattenbrist. Ni kommer fram till Agra på eftermiddagen och har resten av dagen ledig. Denna stad var från 1586 (efter flytten från Fatehpur Sikri) till 1658 huvudstad i mogulriket. Staden är inte känd så mycket för det utan mest för att här finns en av värdens främsta sevärdheter: Taj Mahal, som ni kommer att se imorgon. Gå gärna ner till floden redan idag och se solnedgången som färgar detta monument till kärleken rött! Dagens resa är totalt 235 km lång och restiden, exklusive stopp, är beräknad till cirka fem timmar.

Hotel Crystal Samovar Premier (☆☆☆☆☆). Frukost.
Dag5
Dag 6 Agra: Taj Mahal och Agra Fort - Gwalior

Idag väntar er något alldeles speciellt på förmiddagen: Taj Mahal! Detta fantastiska mausoleum, det byggdes av mogulhärskaren Shah Jahan åt sin älsklingshustru Mumtaz Mahal, är något alldeles speciellt med sina skimrande vita marmorväggar och vackra dekorationer. Taj Mahal togs redan 1983 upp på UNESCO:s världsarvslista med motiveringen ”ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv”. Den 7 juli 2007 utsågs mausoleet till ett världens sju nya underverk. Efter besöket här så fortsätter ni med er guide till stadens andra sevärdhet, Agra Fort. Detta vackra fort, byggt 1156 i röd sandsten, blev Shah Jahans fängelse när han spärrades in här av sin son Aurangzeb. Ni fortsätter sedan söderut till staden Gwalior i staten Madhya Pradesh. Dagens resa är cirka 120 km och tar ungefär tre timmar. Här bor ni på ett så kallat Heritage-hotell, beläget i ett storslaget palats byggt på 1600- och 1700-talen - en upplevelse även det!

Hotel Deo Bagh (☆☆☆☆). Frukost.
Dag6
Dag 7 Gwalior: Gwalior Fort och Scindia-museet - Orchha

Gwalior är framför allt känt för sitt spektakulärt belägna fort, som ligger högst upp på en kulle. Det byggdes på 700-talet under härskaren Mang Singh Tomar. Efter frukost åker ni upp hit för att njuta av utsikten härifrån och utforska fortet närmare. Det rymmer ett flertal palats, tempel och vackra innergårdar. Ni kommer också att besöka Scindiahärskarnas palats, som idag även rymmer ett museum. Ni reser sedan vidare genom Madhya Pradesh till den lilla staden Orchha, 130 km från Gwalior. Ungefärlig restid idag är tre timmar. Hotellet ni bor på idag är även det ett Heritage-hotell, vars gamla del är ett palats från slutet av 1800-talet.

Hotel Amar Mahal (☆☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Orchha: Stadsrundtur - Khajuraho

På förmiddagen väntar en stadsrundtur i Orchha, som grundades 1501 av maharadjan Rudra Pratap Singh som blev den förste kungen av Orchha. Ni börjar rundturen här med att besöka Jahangirpalatset, som ses som ett av de mest framstående exemplen på klassisk Mughalarkitektur. Det stod färdigt 1598 och avsågs ursprungligen att användas som ett citadell och befästningsverk. Palatsets domer visar på influenser från Centralasien och fortets portar byggdes medvetet stora för att tillåta krigselefanters inträde. Ni fortsätter till Chaturbhuj-templet, som byggdes mellan 1558 och 1573. Detta tempel är tillägnat Lord Vishnu, men var ursprungligen tänkt att dedikeras till Lord Rama. Den staty av Rama som var tänkt att finnas i templets kunde dock inte rubbas från sitt läge, vilket den styrande kungen såg som ett tecken och lät bygga ett annat tempel runt denna staty. Ni besöker även det vackra Lakshmi Narayan-templet innan ni lämnar Orchha och reser mot Khajuraho, en resa på cirka 180 km som tar cirka fyra timmar.

Hotel Clarks Khajuraho (☆☆☆☆). Frukost.
Dag8
Dag 9 Khajuraho: Templen - Varanasi

Khajurahos berömda tempel är uppdelade i tre komplex; det västra, östra och södra. Ni kommer på förmiddagen att besöka det mest berömda komplexet, det västra. Templen här byggdes under Chandelariket mellan 950 och 1150 e Kr och smyckas av fantastiskt utförda reliefer. Det som framför allt har gjort Khajuraho berömt är de många relieferna med erotiska och sexuella motiv. Efter rundturen här körs ni till flygplatsen för att fortsätta er resa. Ni flyger österut till hinduernas heligaste stad, Varanasi. Ni möts vid ankomsten och körs till ert hotell. Ge er gärna ut på egen hand i denna fantastiska stad, eller bara koppla av vid hotellets trevliga poolområde.

Hotel The Amayaa (☆☆☆). Frukost.
Dag9
Dag 10 Varanasi: Stadsrundtur

Tidigt på morgonen hämtas ni på hotellet och körs ner till den heliga floden Ganges. Här går ni ombord på en mindre båt för en båttur i den arla morgonstunden. Det är en nästan magisk upplevelse att se stadens tempel och byggnader i det orangefärgade ljuset alltmedan pilgrimerna kommer ner till stadens ghats (sanskrit för ”pass” eller ”trappsteg”) för att ta ett morgondopp i floden. Detta är något som är en dröm för varje hindu; Varanasi är en av landets allra heligaste städer och dessutom den äldsta fortfarande bebodda staden i Indien. Staden har en historia som sträcker sig till i alla fall 500 f Kr och Mark Twain skrev ”Benares (tidigare namn för Varanasi) is older than history, older than tradition, older even than legend and looks twice as old as all of them put together”. Efter båtturen kommer ni tillbaka till hotellet för att äta frukost och åker sedan ut på en stadsrundtur. Ni kommer att besöka de viktigaste templen, men det som kommer att dröja sig kvar är nog dina promenader i de trånga gränderna, där man emellanåt får tränga sig förbi kor som anses heliga för hinduer, där heliga män sitter och mediterar och plattformar fortfarande finns där man bränner sina lik. Askan hälls sedan ut i Ganges. Naturligtvis är även Varanasi uppsatt på världsarvslistan. På eftermiddagen besöker ni Sarnath, som ligger 13 kilometer från Varanasi. Detta är en av de fyra platser som Buddha utnämnde som viktiga pilgrimsmål för buddhister och Sarnath var den plats där Gautama Buddha först började predika sin lära.

Hotel The Amayaa (☆☆☆). Frukost.
Dag10
Dag 11 Varanasi - Delhi

Efter en ledig förmiddag hämtas ni på hotellet och körs till flygplatsen, för att flyga tillbaka till Delhi. Här möts ni vid ankomsten och körs till ert hotell, som ligger mycket nära flygplatsen, där ni har ett rum bokat för er ända fram till nattens transfer tillbaka till flygplatsen.

Hotel Ibis Aerocity (☆☆☆). Frukost.
Dag11
Dag 12 Delhi - Sverige

Ni hämtas på hotellet på natten och körs till flygplatsen för att påbörja er hemresa. Ni flyger vid sextiden på morgonen med Turkish Airlines till Istanbul, där ni landar på förmiddagen. Efter ett par timmars väntan här fortsätter ni med samma flygbolag till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, där ni landar åter på eftermiddagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1-2 Dag3-4 Dag5 Dag6 Dag7 Dag8 Dag9-10 Dag11
Karta
Dag 1-2
Dag 3-4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9-10
Dag 11

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

"Tack för en underbar resa!"
Åsa Tåhlin och Ove Hejdeborn, skräddarsytt Indien med Kerala

"Jag har ju åkt med Peters Kon-Tiki Resor tidigare (Centralasien) och även rekommenderat till andra. Kvaliteten genomgående, material till resa, uppföljning samt lokala partners valda med omsorg. Känner mig trygg med det att jag får minst vad jag förväntar mig."
Michael Cederborg, skräddarsytt Indien
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack