Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Skräddarsydd resa i Indonesiens fantastiska övärld!

Orangutanger, näsapor, näshornsfåglar och mycket mera på Borneo, säregen Torajakultur med begravningsritualer och fantastiska trähus på Sulawesi, imponerande tempelkomplex på Java, vackra risterrasser och paradisstränder på Borneo - detta exempel på skräddarsydd resa innehåller mycket av det som Indonesiens över 17 000 öar har att erbjuda. Som alltid är upplägget flexibelt och kan anpassas efter era önskemål; kanske vill ni se världens största ödla på Komodo eller stenåldersstammarna i Papua också - vi ordnar det!
Reseöversikt


Dag 1 Stockholm -
Dag 2 - Jakarta, Indonesien
Dag 3 Jakarta - Borneo
Dag 4 Borneo: Tanjung Puting nationalpark
Dag 5 Borneo: Tanjung Puting nationalpark
Dag 6 Borneo - Semarang, Java - Yogyakarta
Dag 7 Yogyakarta: Borobudur, Prambanan och dansuppträdande
Dag 8 Yogyakarta - Makassar, Sulawesi - Rantepao
Dag 9 Rantepao: Tana Toraja
Dag 10 Rantepao: Tana Toraja
Dag 11 Rantepao - Makassar - Denpasar, Bali - Candidasa
Dag 12-13 Candidasa
Dag 14 Candidasa - Denpasar -
Dag 15 - Stockholm
 Pris: från  36 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm-Jakarta / Denpasar-Stockholm
 • Flyg Jakarta-Pangkalan Bun-Semarang
 • Flyg Yogyakarta-Makassar-Denpasar
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Engelsktalande guider under utflykter
 • Logi på beskrivna hotell, del i dubbelrum, eller alternativ med likvärdig standard
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider, chaufförer och besättningsmän


Färdplan

Dag 1 Stockholm -

Ni flyger på eftermiddagen med Thai Airways från Stockholm till Bangkok. Även flyg från andra orter är möjliga mot eventuellt tillägg.

Måltider ombord på planet.
Dag 2 - Jakarta, Indonesien

Ni landar i Bangkok tidigt på morgonen och fortsätter härifrån med Thai Airways efter en kort väntan till Jakarta, Indonesiens huvudstad, där ni landar mitt på dagen. Ni möts vid ankomsten och körs den korta sträckan till det flygplatshotell ni kommer att bo på denna natt.

FM7 Resort Hotel (☆☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag2
Dag 3 Jakarta - Borneo

Efter frukost hämtas ni på hotellet och körs den korta sträckan till flygplatsen. Ni flyger direkt till Pangkalan Bun på Borneo, världens tredje största ö, där ni möts och körs till grannstaden Kumai. Här går ni ombord på en traditionell flodbåt, klotok, som är cirka sex gånger två meter och har ett övre däck, varifrån ni kan njuta av de vackra omgivningarna när ni stävar längs Sekonyerfloden. Ni lämnar snart bebyggelsen bakom er och har goda möjligheter att se såväl vackra näshornsfåglar som de lustiga näsaporna, som ofta brukar sitta i träden nere vid floden. Under eftermiddagen åker ni allt längre in i regnskogen och in i nationalparken Tanjung Puting; har ni tur så kan ni se orangutanger längs vägen. Namnet orangutang kommer från indonesiskans orang hutan, där orang betyder människa och hutan skog; alltså skogsmänniska! Ni sover denna natt ombord på båten; en härlig upplevelse att se den klara stjärnhimlen och höra djungelns ljud.

Övernattning ombord på båten. Frukost, middag.
Dag3
Dag 4 Borneo: Tanjung Puting nationalpark

Idag åker ni till Camp Leakey, som grundades 1971 av den kanadensiska forskaren Biruté Galdikas. Här får unga orangutanger, som tidigare varit tillfångatagna eller fått sina mödrar dödade, lära sig att leva i frihet. De söker sig längre och längre från forskningscentret, men eftersom de vant sig vid människor så blir de aldrig helt vilda igen, utan kommer då och då tillbaka till centret för att få mat – något som ni får vara med om idag, när ni går med personalen till matplatsen och ser orangutangerna komma dit för att få dagens ranson av mjölk och frukt. Orangutangernas låga nativitet, en hona får i genomsnitt en unge var åttonde år, gör att de fortfarande är utrotningshotade, trots ansträngningar från institutioner som Camp Leakey. Under båtresan till och från centret, har ni goda möjligheter att se vilda orangutanger längs floden. Även denna natt sover ni ombord på båten, något som gör att ni har möjlighet att komma längre in i regnskogen än om ni hade tillbringat nätterna på lodger. Det finns en enklare toalett ombord och ni sover på madrasser. Det enda ni behöver ha med er är en tunn sovsäck.

Övernattning ombord på båten. Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Borneo: Tanjung Puting nationalpark

Ännu en dag i denna fantastiska nationalpark! Ni stävar längre in än de flesta kommer och därför är också möjligheterna att se såväl orangutanger som andra arter större än annars. Ni gör flera stopp för vandringar i regnskogen under dagen. Under dagarna här kommer ni verkligen att se att Borneo kan uppvisa en av världens största biologiska mångfalder. Enligt Världsnaturfonden så har ön sju ekoregioner, omkring 15 000 växtarter varav 3 000 trädarter, 221 arter landdäggdjur och 420 arter av häckande fåglar – nästan dubbelt så många som i Sverige! Det finns flera endemiska eller halvendemiska (endemisk är en art om den endast lever inom ett begränsat område) arter; orangutang samt mycket sällsynta arter som trädleopard, asiatisk elefant och Sumatranoshörning.

Övernattning ombord på båten. Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Borneo - Semarang, Java - Yogyakarta

Ni åker tillbaka till Kumai, där ni möts och körs till Pangkalan Bun. Härifrån flyger ni tillbaka till Semarang på Java, där ni möts vid ankomsten. Ni körs sedan till Yogyakarta, en resa på cirka tre timmar genom ett vackert landskap. Denna stad är känd som Javas kulturella och konstnärliga huvudstad och är öns mest populära turistmål, tack vare dess närhet till flera av Indonesiens främsta sevärdheter som ni kommer att upptäcka de närmaste dagarna.

Hotel Gallery Prawirotaman (☆☆☆☆). Frukost.
Dag6
Dag 7 Yogyakarta: Borobudur, Prambanan och dansuppträdande

Efter frukost beger ni er till Indonesiens mest besökta turistmål; varför kommer ni snart att förstå. Det buddhistiska templet Borobudur byggdes under 700- och 800-talen e Kr men övergavs när öns maktcentrum flyttade till östra delen av Java runt år 1000. Templet mäter hela 55 000 kvadratmeter och upptogs 1991 på Unescos världsarvslista, framför allt på grund av sin rika utsmyckning i form av dess 504 buddhafigurer och detaljerade reliefer. Efter lunch fortsätter ni till Indonesiens största hinduiska tempelområde, Prambanan. Komplexet består av åtta huvudhelgedomar som omges av hela 250 mindre fristående tempel. Prambanan byggdes på mitten av 800-talet och är även det uppsatt på världsarvslistan. Ni kommer åter till hotellet sent på eftermiddagen.

Hotel Gallery Prawirotaman (☆☆☆☆). Frukost, middag.
Dag7
Dag 8 Yogyakarta - Makassar, Sulawesi - Rantepao

Tidigt på morgonen körs ni till flygplatsen för att flyga till Makassar på en av Indonesiens mest spännande öar; Sulawesi. Ni möts vid ankomsten och körs från kusten upp mot högländerna och en av resans höjdpunkter; Tana Toraja. På vägen ser ni hur landskapet förändras, från lågländernas platta landskap till centrala Sulawesis bergsmassiv med fantastiskt vackra terrasserade risodlingar. Ni passerar bugis-byar med sina traditionella stylthus. Bugis är den största stammen på Sulawesi, ungefär två tredjedelar av öns cirka nio miljoner invånare tillhör denna stam. De bor framför allt på lågländerna och är muslimer, medan torajastammen, vars område ni når sent på eftermiddagen, är kristna och animister. Namnet toraja kommer från bugistammens språk och är ett nedsättande ord som betyder ungefär lantis!

Hotel Toraja Misiliana (☆☆☆). Frukost.
Dag8
Dag 9 Rantepao: Tana Toraja

Ni börjar utforska högländerna i Torajaland, med sina karakteristiska hus, tongkonan, som ser lite grann ut som en båt på styltor. De är ofta rikt dekorerade – ju rikare familj, desto mer utförliga dekorationer. Dagen ägnas åt byarna söder om Rantepao och vi börjar i Lemo, den mest berömda begravningsplatsen i Tana Toraja. Begravningar har alltid varit den viktigaste ceremonin för torajastammen eftersom man trodde att utan en korrekt ceremoni, så skulle den avlidnes ande hämnas på familj och släkt. Om ni har tur så får vi vara med om en begravningsceremoni i någon av byarna ni kommer till. Det är en stor fest, där ett antal bufflar – som anses nästan heliga av torajafolket – offras. I Lemo ser ni tau-taus, avbilder i trä av avlidna som står i rader på uthuggna balkonger i klippväggen. Nära Lemo finns även det unika spädbarnsträdet. Här begravs avlidna spädbarn i håligheter som huggs ut i trädet. Hålet sätts sedan för med en lucka i trä. När trädet växer så växer hålet igen, och man kan se ärr av gamla gravar längre upp i detta träd. Toraja begraver aldrig sina döda i marken, utan i håligheter eller grottor. Efter lunch besöker ni byn Londa, där ni går in i en stor grotta för att se hur begravningsplatserna ser ut. Här ser ni även lämningar efter offer till släktingar i form av cigaretter och sprit! Även begravningsplatsen i Londa har flera ”balkonger” med tau-taus. Dagen avslutas i byn Kete Kesu, som är känt för sitt utsökta träsnideri vilket har gjort byn relativt rik. Detta ser ni också i de vackra tongkonan, som här är vackert dekorerade. Ni kommer åter till ert hotell i Rantepao sent på eftermiddagen efter en händelserik dag.

Hotel Toraja Misiliana (☆☆☆). Frukost.
Dag9
Dag 10 Rantepao: Tana Toraja

Ni besöker idag byar norr om Rantepao. Första byn är Palawa med många vackra tongkonan och mindre rislador, som går i samma stil. Ni fortsätter sedan till Sa´dan, en by som är känt för sina väverier, och fortsätter sedan till Batutumongo, som ligger på hela 1 300 meters höjd. Här äter ni lunch och ser sedan de 56 resta menhir-stenarna, som är placerade i en cirkel. Det är tradition här att resa en menhir när en familjemedlem dör. Ju viktigare familjemedlem och rikare familj, desto större menhir. I Lokomata ser ni klippgravar dramatiskt belägna på klippväggen. Dagen avslutar ni med en vacker promenad från byn Pana, med sina gamla så kallade hängande gravar, där man har fäst en bambuställning på klippväggen där kistan ligger, ner till Tikala. Under promenaden kommer ni verkligen få en inblick i hur vardagslivet ser ut i Tana Toraja. I Tikala väntar er chaufför och kör er tillbaka till hotellet i Rantepao.

Hotel Toraja Misiliana (☆☆☆). Frukost.
Dag10
Dag 11 Rantepao - Makassar - Denpasar, Bali - Candidasa

På förmiddagen körs ni tillbaka till Makassar, varifrån ni flyger till Denpasar på den sagolikt vackra ön Bali! Ni möts vid ankomsten och körs till Candidasa på den östra sidan av ön. Candidasa var ursprungligen en liten fiskeby, som tack vare sin vänliga atmosfär blivit populär bland besökare som vill ta det lugnt och koppla av i skuggan under en kokospalm på semestern. Stränderna här är visserligen inte lika bra som vid de stora resmålen på ön, men det finns goda möjligheter till snorkling. Längsmed huvudgatan finns ett bra urval av restauranger och butiker, även om nattlivet är stillsamt och kommersen långt mindre påtaglig än i till exempel Kuta Beach. Hotellet ni bor på här har en stor och vacker trädgård och ligger precis vid havet - en perfekt plats att avsluta en innehållsrik resa på!

Hotel Puri Bagus Candidasa (☆☆☆☆). Frukost.
Dag11
Dag 12-13 Candidasa

Lediga dagar för sol och bad eller egna utflykter. Vi rekommenderar varmt en utflykt till öns inre med sina fantastiskt vackra risterrasser och tempelområdet Besakih, som troligen byggdes på 1300-talet. Bali är unikt, då majoriteten av öns invånare är buddhister till skillnad mot grannöarna, där islam dominerar. Bali är också känt som ”ön med tusen tempel”, vilket ni kommer att förstå efter en rundtur!

Hotel Puri Bagus Candidasa (☆☆☆☆). Frukost.
Dag12-13
Dag 14 Candidasa - Denpasar -

Ni hämtas på hotellet mitt på dagen och körs till flygplatsen utanför Denpasar. Härifrån flyger ni med Thai Airways till Bangkok, där ni landar på kvällen. Efter några timmars väntan fortsätter ni sedan med samma flygbolag till Stockholm.

Frukost, måltider ombord på planen.
Dag 15 - Stockholm

Ni landar åter i Stockholm på morgonen – många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planet.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3-5 Dag6-7 Dag8-10 Dag11-13 Dag14
Karta
Dag 2
Dag 3-5
Dag 6-7
Dag 8-10
Dag 11-13
Dag 14

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

"Vi vill passa på att tacka er för denna helt underbara resa som ni har skräddarsytt åt oss. Det kändes som ni förstod exakt vad vi ville få ut av resan. Bra upplägg både när det gäller sevärdheter, hotell och tempot i hela resans program."
Siv Lennartsson och Håkan Jönsson, skräddarsytt Laos, Kambodja och Indonesien

Vad har varit det bästa med resan? "Flodturen på Borneo, en riktigt häftig upplevelse."
Annette Stenlund, skräddarsytt Indonesien

"Vi vill tacka Kon-Tiki för att ni gör våra resor oförglömliga."
Ingrid Cerna och Markus Walldén, skräddarsytt Indonesien

"Ni väljer fantastiskt bra samarbetspartners! Vi är så bortskämda med att allt klaffar till 110 % att vi blev lite oroliga när Itos och Martin var 11 minuter sena på vår avresedag! Vilket de naturligtvis ursäktade så mycket och hade bra skäl till. Allt, allt, allt klaffar alltid överallt trots att vi reser i länder som inte är så ordningsstrikta som Sverige är. Mycket imponerande!"
Boel Afzelius och Åke Johansson, skräddarsytt Indonesien
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack