Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Skräddarsydd resa till vackra och bergiga Kirgizistan

Kirgizistan är ett av Centralasiens absolut vackraste länder. Med sina snöklädda berg, varav tre är över 7 000 meter, böljande grässtäpper och vackra insjöar med kristallklart vatten så är det svårt att bli besviken. Lägg till en fantastisk gästvänlighet, ett naturligt inslag i kirgizernas traditionellt nomadiserande livssätt, så har du ett perfekt resmål. Det finns till och med vackra stränder!
Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Bisjkek, Kirgizistan: Stadsrundtur
Dag 3 Bisjkek - Chong-Kemin
Dag 4 Chong-Kemin - Song-Kölsjön
Dag 5 Song-Kölsjön
Dag 6 Song-Kölsjön - Kochkor - Karakol
Dag 7 Karakol: Stadsrundtur - Jety Oguz
Dag 8 Jety Oguz
Dag 9 Jety Oguz - Cholpon-Ata
Dag 10 Cholpon-Ata - Bisjkek
Dag 11 Bisjkek - Sverige
 Pris: från  24 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Bisjkek t/r
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Logi på beskrivna hotell, del i dubbelrum, eller alternativ med likvärdig standard
 • Engelsktalande guider under utflykter
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförer


Färdplan

Dag 1 Sverige -

Ni flyger från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn mitt på dagen med Turkish Airlines till Istanbul, varifrån ni efter några timmars väntan forsätter med direktflykt till Bisjkek, Kirgizistans huvudstad.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 - Bisjkek, Kirgizistan: Stadsrundtur

Ni landar på natten, möts vid ankomsten och körs till ert centralt belägna hotell. Vi har lagt in kostnaden för tidig incheckning i resans pris. Förmiddagen är sedan ledig för att ta igen er efter resan och på eftermiddagen hämtas ni på hotellet för en stadsrundtur. Staden hette Frunze under sovjettiden, men man tog efter självständigheten tillbaka det kirgiziska namnet. Här finns breda gator, myllrande basarer och gröna parker. Trots det har staden starka spår av sovjettiden och är en av de få städerna i världen där statyn över Lenin fortfarande finns kvar, även om den flyttades till ett mindre torg efter självständigheten. Ni har sedan resten av eftermiddagen och kvällen ledig; gå gärna ner till huvudgatan Chuy Prospektisi, där man hittar många restauranger, uteserveringar och affärer.

Hotel Asia Mountains (☆☆☆). Måltid ombord på planet, frukost.
Dag2
Dag 3 Bisjkek - Chong-Kemin

Efter frukost hämtas ni för att köras cirka 140 km österut till Chong-Keminravinen. Färden går genom ett bördigt och grönt landskap och på vägen gör ni ett stopp för att besöka ruinerna efter Karakanidkhanatets gamla huvudstad, Balasagun. Denna stad grundades på 800-talet e Kr. Här ser ni det 25 meter höga Buranatornet, byggd på 1200-talet, som ursprungligen var 45 meter högt men den övre delen förstördes i en jordbävning på 1400-talet. Ni går längs spiraltrappan upp till toppen på tornet, varifrån ni har en vidunderlig utsikt över de vackra omgivningarna och andra minareter, även de lämningar efter staden Balasagun. Under den vidare färden passerar ni Nevaket, en stad som grundades av sogderna, ett folkslag med persisk härkomst och som var starkt representerade i regioner längs med Sidenvägen. Vid ankomsten till bergsbyn i Chong-Kemin tas ni emot och välkomnas till det enkla familjeägda hotell, där ni kommer att bo inatt.

Ashuu Guesthouse (☆☆). Frukost, middag.
Dag3
Dag 4 Chong-Kemin - Song-Kölsjön

Er vackra resa fortsätter när ni färdas längs Chong-Keminravinen med vackra vyer och fortsätter söderut mot en av Kirgizistans vackraste platser - Song-Kölsjön. Här finns inga vägar och ni bor enkelt, men traditionellt och charmigt, i en yurta - det runda tält som de kirgiziska nomaderna har använt i århundraden, då de fört sin boskap till sommarbetet. Förr bodde man i dessa året runt, men detta bruk har försvunnit mer och mer och numera används de framför allt under sommarhalvåret. När ni kommer fram har ni resten av dagen ledig för egna promenader i de vackra omgivningarna.

Yurtaläger. Frukost, middag.
Dag4
Dag 5 Song-Kölsjön

Ledig dag för att utforska de vackra omgivningarna runt sjön. Vi rekommenderar att göra detta från hästryggen, då det är det bästa sättet att uppleva naturscenerierna - och, förstås, dessutom det mest traditionella! Kostnaden för hyra av häst är cirka 120 kronor för en halv dag. Ni befinner er 3 016 meter över havet och bergen som speglar sig i sjön är upp till 3 700 meter. Landskapet här är fantastiskt, inte ett enda träd men däremot edelweiss i mängder. En härlig dag väntar!

Yurtaläger. Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Song-Kölsjön - Kochkor - Karakol

Ni lämnar idag Song-Kölsjön och körs österut mot Kochkor. Denna stad är känd för sina vackra shyrdaks, de traditionella tovade ullmattorna; även ak-kalpak, de hattar som många kirgiziska män bär, tillverkas på samma sätt. Ni får se hur man tillverkar dessa vackra mattor och lägger in mönster i olika färger. Den färdiga mattan pressas sedan ihop i en bastmatta och utsätts för hård behandling; ofta binder man fast paketet efter en häst. När den sedan rullas ut igen hängs den på tork och är sedan färdig - ni har förstås möjlighet att köpa med er en härifrån! Ni fortsätter sedan resan österut och når så småningom Centralasiens största sjö, Issyk-Kul. Namnet betyder "varm sjö" på kirgiziska och kommer sig av att denna djupa sjö har aningen bräckt vatten och värms upp naturligt av termiska källor; den fryser därför aldrig på vintern. Sjön är 170 km lång och 70 km bred och är världens näst största alpina sjö, efter Titicacasjön i Sydamerika. Ni sover i natt i Karakol vid sjöns östra strand och äter på kvällen en typisk kirgizisk måltid hemma hos en familj.

Hotel Amir (☆☆). Frukost, middag.
Dag6
Dag 7 Karakol: Stadsrundtur - Jety Oguz

På förmiddagen väntar en stadsrundtur i Karakol, en stad med cirka 70 000 invånare framför allt känt för sina äppelodlingar, men även för sin ryskortodoxa katedral som stod färdig 1895. Karakol är en bördig trädgårdsstad med små bruna trähus och gator kantade av popplar. Här besöker ni även andra intressanta sevärdheter, bland annat Dunganmoskén, en vacker byggnad som mer ser ut som ett buddhisttempel än en moské. Den färdigställdes 1910 och byggdes för Karakols dungans (kinesiska muslimer som flydde avrättningarna under 1880-talet). På eftermiddagen lämnar ni Karakol och körs till Jety Oguzravinen, en sträcka på cirka 40 km. Här bor ni inatt på ett vackert beläget yurtaläger. Vi ber er notera att under övernattningar i yurtor så finns toaletter utanför tältet och duschar finns inte.

Yurtaläger. Frukost, middag.
Dag7
Dag 8 Jety Oguz

Ni har dagen ledig för egna vandringar eller för att hyra en häst (ingår inte i resans pris, kostar cirka 120 kronor per person) i vackra Jety Oguz. På kirgiziska betyder namnet "sju tjurar", vilket syftar på de intressanta klippformationer som man finner i dalen. På ena sidan finns de berömda tjurarna och på andra sidan vad som ser ut som ett brustet hjärta. Denna fantastiskt vackra ravin, med sina storslagna formationer av röd sandsten, är en av Kirgizistans främsta sevärdheter.

Yurtaläger. Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 Jety Oguz - Cholpon-Ata

Dagens resa tar er längs Issyk-Kulsjöns norra strand och på vägen mot Cholpon-Ata så gör ni ett stopp vid en plats där många petroglyfer hittats. På eftermiddagen kommer ni fram till ert hotell och har möjlighet att ta ett dopp i det relativt ljumna vattnet; på somrarna håller vattentemperaturen cirka 19-22 grader. Vattnet är fantastiskt rent och kristallklart!

Hotel Raduga (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag9
Dag 10 Cholpon-Ata - Bisjkek

Efter en ledig förmiddag så körs ni åter till huvudstaden, där ni har lite ledig tid innan en traditionell avskedsmiddag väntar på kvällen. Ni har tillgång till era rum ända fram till nattens transfer.

Hotel Asia Mountains (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag10
Dag 11 Bisjkek - Sverige

Ni hämtas på hotellet på natten och körs till flygplatsen för att påbörja er hemresa. Liksom på utresan flyger ni med Turkish Airlines till Istanbul och fortsätter därifrån efter några timmars väntetid till antingen Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, där ni landar åter på eftermiddagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3 Dag4-5 Dag6 Dag7-8 Dag9 Dag10
Karta
Dag 2
Dag 3
Dag 4-5
Dag 6
Dag 7-8
Dag 9
Dag 10

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

"Det var en enastående naturupplevelse med förträfflig mat som mötte mig. Alla dessa omkringströvande hästar, kor, får och getter som vi såg när vi färdades genom landskap med bergstoppar i bakgrunden täckta av snö."
Kenneth Thunholm, skräddarsytt Kazakstan och Kirgizistan

Vad har varit det bästa med resan? "Att vi kände oss så trygga och bra omhändertagna i detta land där det kan vara svårt att ta sig fram på egen hand om man ej talar ryska. Fantastiskt att ha samma bil, chaufför och guide hela tiden. De var mycket lyhörda för våra önskemål, ordnade bl a picknicklunch vid ett tillfälle. Många trevliga samtal och diskussioner."
Marita och Håkan Hallberg, skräddarsytt Kirgizistan och Istanbul

"Jättelyckad resa!"
Birgitta Pyret Nilsson, skräddarsytt Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack