Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Skräddarsydd resa till spännande Mongoliet

Djingis Khans land bjuder på oändliga gröna stäpper som blommar i regnbågens alla färger på våren, vita gers med vackert målade dörrar och gästfria människor. Det som slår besökaren direkt är vidderna - detta land är nästan fyra gånger så stort som Sverige men här bor bara 2,7 miljoner människor! Ingen resa till Mongoliet är komplett utan ett par dagar på hästryggen; det perfekta sättet att njuta av vyerna och den stillhet som råder ute på slätterna.
Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Ulan Bator: Stadsrundtur
Dag 3 Ulan Bator: Gandanklostret - Terelj
Dag 4 Terelj National Park: Ridning
Dag 5 Terelj National Park: Ridning
Dag 6 Terelj - Hogno Khan
Dag 7 Hogno Khan - Bayangobi - Karakorum
Dag 8 Karakorum - Ulan Bator: Folkloreshow
Dag 9 Ulan Bator - Sverige
 Pris: från  38 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Ulan Bator t/r
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Engelsktalande guide under hela resan
 • Logi på beskrivna hotell och ger camps, del i dubbelrum, eller alternativ med likvärdig standard
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Visumkostnad
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till lokala guider, chaufförer och hästansvarig


Färdplan

Dag 1 Sverige -

Ni flyger från antingen Stockholm eller Köpenhamn mitt på dagen med Aeroflot till Moskva, där ni landar på eftermiddagen. Härifrån fortsätter ni efter några timmars väntan med samma flygbolag direkt till Ulan Bator.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 - Ulan Bator: Stadsrundtur

Ni landar i Ulan Bator, Mongoliets huvudstad, på morgonen. Ni möts vid ankomsten och körs till ert hotell, som ligger mycket centralt. Efter ett par lediga timmar för att ta igen er efter den långa resan, hämtas ni för en stadsrundtur vid lunchtid. Ni börjar med att åka upp till berget Zaisan, för att njuta av den vackra utsikten över huvudstaden, och fortsätter sedan ner till huvudtorget Sukhbaatar och avslutar på det naturhistoriska museet, som framför allt är känt för sina två kompletta dinosauriefossiler som hittades i södra Mongoliet.

Hotel Ulaanbaatar (☆☆☆☆). Måltider ombord på planet, lunch, middag.
Dag2
Dag 3 Ulan Bator: Gandanklostret - Terelj

Ni börjar dagen med att besöka Gandanklostret som är huvudsätet för buddhismen i Mongoliet. Mongolerna är buddhister, lamaister precis som tibetanerna, och Dalai lama är deras andlige ledare. Efter besöket här körs ni norrut genom ett mycket vackert landskap till Terelj nationalpark, en resa på knappt tre timmar. Här checkar ni in på ert ger camp. Ger är det stora vita tältet som man ser över hela landet och är troligtvis det man förknippar mest med Mongoliet. Ni kommer på eftermiddagen att få en lektion i hur man sätter upp och monterar ner en ger, samt prova på Mongoliets nationalsport – bågskytte!

Ger Camp. Frukost, lunch, middag.
Dag3
Dag 4 Terelj National Park: Ridning

När ni idag rider från ert ger camp så kommer ni snart ut på de gräsklädda, böljande stäpperna - det landskap alla förknippar så intimt med Mongoliet! Det är sagolikt vackert, på sina platser blommar ängarna, kristallklara bäckar och floder porlar vid sidan av er och överallt håller vaksamma murmeldjur utkik. Fortfarande lever majoriteten av mongolerna som nomader och längs vägen ser man gers uppslagna med jakar betande utanför. Vi vill poängtera att ridningen sker genom ett flackt landskap vilket gör den enklare, att hästarna är lugna och bra och att man rider i lugnt tempo och maximalt fem timmar per dag - allt för att även om man är en oerfaren ryttare ska kunna följa med. Under dagen kommer ni att utforska den norra delen av denna vackra nationalpark. Ni gör stopp vid Ariyabaltemplet, varifrån ni har en vacker utsikt över Terelj. Ni fortsätter sedan till den berömda sköldpaddsklippen och kommer åter till er ger camp sent på eftermiddagen.

Ger Camp. Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Terelj National Park: Ridning

Ni fortsätter er ridtur på den enorma stäppen. Hann ni inte med att besöka en nomadfamilj igår, så kan ni göra det idag istället. Eftersom de konstant flyttar runt, så är det svårt att veta var man kommer att träffa dem. Gästfrihet är mycket viktigt för dessa nomader, vilket är förståeligt; under sommaren är det varmt och skönt men på vintern blir det stundtals ner mot 30-40 minusgrader och då krävs det samarbete för att överhuvudtaget kunna överleva. När man blir inbjuden till en ger, så är det antal regler som måste följas. Kvinnorna ska t.ex. alltid sitta på vänster sida i geren, medan männen sitter till höger. Som gäst blir man alltid bjuden på något, det kan vara allt från färsk yoghurt eller smör till jäst stomjölk. Oavsett hur man tycker det smakar så måste man alltid prova, det är mycket oartigt att tacka nej till det som bjuds! Ni rider idag söderut, över Yoltiin Davaa-passet och äter er medhavda lunch tid Tuul-floden, där ni blir hämtade och körda med bil tillbaka till er ger camp.

Ger Camp. Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Terelj - Hogno Khan

Ni lämnar Terelj efter frukost och kör mot Hogno Khan-bergen. Ni kommer fram till er ger camp på eftermiddagen. Denna ligger väldigt vackert vid foten av de pittoreska bergen. På eftermiddagen ger ni er ut på en kortare vandring där ni bland annat besöker ruinerna efter Ovgon-klostret.

Ger Camp. Frukost, lunch, middag.
Dag6
Dag 7 Hogno Khan - Bayangobi - Karakorum

Efter frukost åker ni vidare mot Karakorum, Djingis Khans gamla huvudstad. Den Djingis Khan vi associerar till överensstämmer lite med den som mongolerna vördar. För oss förknippas hans namn med krig och hänsynslöshet; för mongolerna med styrka, förening, lag och ordning. Han var den unga kung som förenade de stridande klanerna, fick slut på fejderna och gav mongolerna vägledning. På vägen stannar ni vid de imponerande sanddynerna i Bayangobi, som sträcker sig hela 80 kilometer! Väl framme besöker ni klosteranläggningen Erdene Zuu, som är en av resans höjdpunkter. Klostret är en del av ett av Mongoliets två av UNESCO utsedda världsarv; Orkhondalen. Erdene Zuu byggdes 1585 och man använde stenar från Karakorum till bygget. Klostret omges av en mur med över 100 stupas. Erdene Zuu skadades under strider 1680, men återuppbyggdes under 1700-talet och används fortfarande. Vi ser även lämningarna efter huvudstaden Karakorum; en gång centrum för världens genom tidernas största rike! Ni hinner också med att besöka en hästuppfödarfamilj, där ni får se hur man tillverkar nationaldrycken airag; jäst stomjölk.

Ger Camp. Frukost, lunch, middag.
Dag7
Dag 8 Karakorum - Ulan Bator: Folkloreshow

Efter frukost åker ni tillbaka till Ulan Bator. Eftermiddagen är ledig för egna aktiviteter och på kvällen väntar en riktig höjdpunkt, en folkloreshow där ni kommer att få se och höra en mongolisk specialitet; strupsång! Det går inte att beskriva hur det låter, det måste upplevas.

Hotel Ulaanbaatar (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 Ulan Bator - Sverige

Ni körs ut till flygplatsen tidigt på morgonen för att påbörja er hemresa. Liksom på utresan flyger ni med Aeroflot till Moskva, där ni byter plan och fortsätter sedan med samma flygbolag till Stockholm eller Köpenhamn där ni landar åter mitt på dagen – många upplevelser och erfarenheter rikare!

Frukost, måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3-5 Dag6 Dag7-8
Karta
Dag 2
Dag 3-5
Dag 6
Dag 7-8

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Inga kommentarer.
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack