Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Sikkim och Bhutan - skräddarsytt exempel

En resa som tar er från myllranda Kolkata till Darjeelings berömda teodlingar och vidare till Himalayas snöklädda toppar och det mytomspunna Bhutan, där man mäter bruttonationallycka istället för BNP! Ni bjuds på mäktiga vyer, fantastiska tempel och kloster samt en både uråldrig och levande kultur - en oförglömlig resa!
Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 Kolkata: Stadsrundtur
Dag 3 Kolkata - Bagdogra - Darjeeling
Dag 4 Darjeeling: Tiger Hill
Dag 5 Darjeeling - Pelling: Pemyangtseklostret och Tabdantse
Dag 6 Pelling: Tashiding och Yuksom
Dag 7 Pelling - Gangtok
Dag 8 Gangtok: Stadsrundtur
Dag 9 Gangtok - Kalimpong: Stadsrundtur
Dag 10 Kalimpong - Phuntsholing, Bhutan
Dag 11 Phuntsholing - Thimphu
Dag 12 Thimphu: Stadsrundtur
Dag 13 Thimphu - Punakha: Stadsrundtur - Wangdue Phodrang
Dag 14 Wangdue Phodrang: Dzongen - Paro
Dag 15 Paro: Stadsrundtur
Dag 16 Paro - Kolkata
Dag 17 Kolkata -
Dag 18 - Sverige
 Pris: från  52 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Stockholm / Oslo / Köpenhamn - Kolkata t/r
 • Flyg Kolkata-Bagdogra
 • Flyg Paro-Kolkata
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Engelsktalande specialistguider under utflykter
 • Logi på beskrivna hotell, del i dubbelrum, eller alternativ med likvärdig standard
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Visumkostnad till Indien
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Visumkostnad till Bhutan (f n 40 USD per person, erhålls vid gränsen)
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförer


Färdplan

Dag 1 Sverige -

Ni flyger på förmiddagen från antingen Stockholm, Oslo eller Köpenhamn med Qatar Airways till Doha, varifrån ni fortsätter efter en kort väntan med samma flygbolag till Kolkata, där ni landar på natten. Ni möts vid ankomsten och körs till ert hotell.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 Kolkata: Stadsrundtur

Efter lunch hämtas ni för en kortare stadsrundtur i det tätbefolkade och pulserande Kolkata, kanske mer känd som Calcutta vilket staden ju hette tidigare. Staden är huvudstad i delstaten Västbengalen och har cirka fem miljoner invånare. Kolkata är därmed Indiens tredje största stad. Ni kommer först att besöka det marmorklädda och imponerande Victoria Memorial; ett museum som invigdes 1921 och uppfördes till drottning Victorias ära i den dåtida brittiska kronkolonin. Förutom den vidsträckta parkanläggningen och trädgården som omgärdar byggnaden, ser ni en betydande andel av imperiets samlingsföremål och rojalistiska konstverk här. Vidare bekantar ni er med India Museum, där man i ett stort antal flyglar och avdelningar kan lära mer om landets konstskatter, arkeologiska fynd samt flora och fauna. Ni körs sedan till Kolkatas botaniska trädgård vars huvudattraktion är det stora fikusträd som anses vara det yvigaste i Asien – dess krona täcker en yta större än en hektar! Under dagen besöker ni även planetariet samt Kalitemplet.

Pride Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag2
Dag 3 Kolkata - Bagdogra - Darjeeling

Ni hämtas på hotellet på morgonen och körs till flygplatsen. Härifrån flyger ni norrut till den lilla staden Bagdogra, där ni möts och körs längs en vacker väg kantad av många teodlingar till Darjeeling. Resten av dagen är ledig för egna strövtåg i denna charmiga stad. Britternas närvaro sedan mitten av 1800-talet och den därefter expanderande teproduktionen har haft en framstående roll i utvecklingen av distriktet. Darjeelingteerna är berömda världen över för sin utmärkta kvalitet och mångskiftande smak.

R.J. Resort (☆☆☆). Frukost.
Dag3
Dag 4 Darjeeling: Tiger Hill

En mycket vacker dag väntar er då ni tidigt på morgonen hämtas på hotellet och körs mot Tiger Hill för att njuta av den spektakulära soluppgången över Himalayas snöklädda toppar! Den sista biten upp till den 2 600 meter höga toppen åker ni smalspårigt ånglokståg, den sk Darjeeling Himalayan Railway, till Ghoomklostret. Under cirka en timmmes färd bjuds ni på spektakulära vyer innan ni når slutstationen och klostret som ligger på sträckans högst belägna punkt. Tåget som har fått smeknamnet ”leksakståget” är av UNESCO listat som världsarv. Utsikten är oförglömlig – ni ser flera av världens högsta toppar, bland annat Mount Everest. I klostret, som uppfördes av en mongolisk munk och astrolog år 1875, bevaras värdefulla buddhistiska skrifter och byggnaden är det största av de tre i samhället Ghoom. Ni återvänder till Darjeeling i fyrhjulsdrivet fordon och på eftermiddagen besöker ni självhjälpscentrat för tibetanska flyktingar. De flyktingar som slog sig ner här startade centret, vilket är en av de äldsta i sin genre. Här driver man skolor för tibetanska barn, odlar organiska grödor, förestår klosterskolor och håller hantverkstraditioner levande, bland annat genom tibetansk mattillverkning.

R.J. Resort (☆☆☆). Frukost.
Dag4
Dag 5 Darjeeling - Pelling: Pemyangtseklostret och Tabdantse

En dag full av vackra vyer när ni lämnar Darjeeling bakom er och kör den 110 km långa sträckan till Pelling, som är känt för sin fantastiska utsikt över mäktiga Kangchenjunga, världens tredje högsta berg. Ni gör flera fotostopp längs vägen och kommer fram till Pelling efter cirka sex timmars resa. På eftermiddagen besöker ni Pemyangtseklostret som planritades och grundades av laman Lhatsun Chempo år 1705, ses som den äldsta och mest kända i denna del av Sikkim. Munkarna som lever här är i första hand etniska tibetaner, s k bhutias och klostret tillåter inte utövare med annan härkomst. Pemyangtse är en av de fem kloster som ligger längs med den pilgrimsfärd som buddhister årligen genomför i denna region. I närheten kommer ni även att se ruinerna från palatset i Tabdentse, som var den andra huvudstaden i dåtida kungadömet Sikkim (1670-1814). Staden förstördes senare av invaderande nepalesiska styrkor men även här gör pilgrimer ett stopp under sin vandring. Utsikten över landskapet nedanför och de mäktiga bergen i fjärran, är magnifika uppe från ruinområdet. Ni återvänder till ert hotell i Pelling senare på kvällen.

Norbhugang Resort (☆☆☆). Frukost.
Dag5
Dag 6 Pelling: Tashiding och Yuksom

Under dagens utflykt så börjar ni med att besöka Tashidingklostret, grundat 1641 av Ngadak Sempa Chempo Phunshok Rigzing, som tillhörde Nyingmainriktningen av den tibetanska buddhismen. Ngadak var en av de tre visa män som höll i kröningen av den första kungen av Sikkim. Tashiding renoverades och byggdes till 1717 och är idag det heligaste klostret i Sikki´m. Ni fortsätter sedan till Yuksom, som var Sikkims första huvudstad. Här besöker ni Dubdiklostret, byggt 1700, samt Tashi Namgyal, vilket är stentronen där Sikkims kungar regerade från.

Norbhugang Resort (☆☆☆). Frukost.
Dag6
Dag 7 Pelling - Gangtok

Efter frukost hämtas ni på hotellet och åker österut till Gangtok som ligger på 1 437 meters höjd. Denna stad utsågs 1894 av den styrande chogyal, Sikkims motsvarighet till kung, till huvudstad för det självständiga Sikkim. Gangtok var då redan ett viktigt pilgrimsmål för buddhister sedan Encheyklostret stod färdigt 1840. På tidigt 1900-tal blev staden ett betydelsefullt stopp på handelsvägen mellan Lhasa i Tibet och städer i brittiska Indien. När Indien blev självständigt från Storbritannien 1947 så valde Sikkim att frigöra sig och var en självständig stat ända till 1975, då man blev en del av Indien. Sedan dess är Gangtok huvudstad i denna Indiens 22:a delstat och är idag även centrum för Sikkims turistindustri, som blir allt viktigare.

Hotel Royal Plaza (☆☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Gangtok: Stadsrundtur

Det första stoppet under dagens utflykt från Gangtok gör ni vid Do Drul Chorten, den viktigaste stupan i Sikkim. Denna heliga stupa, med sin karakteristiska förgyllda spira, uppfördes 1945 av Trullshi Rimpoche som företrädde Nyingmaskolan inom tibetansk buddhism. Innanför detta klosterområde finner man inte mindre än 108 bönerullar och rödklädda munkar i olika åldersgrupper kan höras upprepa samma mantra vid beröringen av dessa. Förutom reliker och andra religiösa föremål som förvaras här, finns en imponerande samling av viktiga skrifter och verk i biblioteket. Ett par kilometer ovanför Gangtok, strategiskt placerad på en bergskulle, finner man Encheyklostret som ursprungligen byggdes 1840, men dess nuvarande form är från 1909. Vägen upp hit kantas av lummig grönska, odlingsplättar och små vattenfall. Området kring klostret, med sina vackert ornamenterade och målade fönster, präglas av ett särskilt lugn och ramas effektfullt in av de många färggranna böneflaggorna som spelar i vinden. Innanför väggarna förvaras ett stort antal masker, som används vid rituella danser en gång om året. Klostrets religiösa betydelse avspeglas bland annat i att här huserar, enligt legenden, tre viktiga och heliga väsen som man vördnadsfullt tillber i varje hushåll i Gangtok.

Hotel Royal Plaza (☆☆☆☆). Frukost.
Dag8
Dag 9 Gangtok - Kalimpong: Stadsrundtur

Strax utanför Gangtok ligger Rumtek-klostret, som ursprungligen byggdes på 1500-talet. När den sextonde Kamapan flydde Tibet 1959 så var klostret i ruiner och han tog beslutet att bygga upp det igen. Idag är klostret det största i Sikkim och här råder ett härligt lugn, där munkar sköter sina dagliga sysslor medan böneflaggorna vajar i vinden. Ni forsätter sedan vidare söderut till dagens slutmål, staden Kalimpong som länge varit en viktig knytpunkt för handeln mellan Indien och Tibet. Efter upproret i Tibet 1959 så blev staden också ett viktigt centrum för tibetansk kultur. På eftermiddagen gör ni en stadsrundtur, där ni ser de viktigaste sevärdheterna. Snittblommor har blivit en viktig industri för denna del av Indien och ni gör ett besök i ett av växthusen för att få en förklaring till hur denna rätt komplicerade industri fungerar.

Kalimpong Park Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag9
Dag 10 Kalimpong - Phuntsholing, Bhutan

Ni lämnar idag Sikkim och körs mot gränsen till det lilla mytomspunna kungariket Bhutan. Efter knappt 20 mil når ni gränsen och går genom den tibetanska porten som utgör gränsen. Ni kommer att slås av skillnaden i kultur och livsstil direkt när ni har blivit instämplade i Bhutan; från Indiens kaos och liv så känns Phuntsholing som en oas av lugn och ordning! I Bhutan mäter man inte bruttonationalprodukt utan bruttonationallycka och landet blev för ett par år sedan det första som totalförbjöd rökning.

Hotel Druk (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag10
Dag 11 Phuntsholing - Thimphu

Efter frukosten körs ni till huvudstaden Thimphu längs vackra vägar. Staden anlades på 1950-talet vid den klosterborg som varit kungens sommarresidens sedan 1641. Thimphu är en av världens minsta huvudstäder med sina cirka 22 000 invånare – och absolut en av de charmigaste! Visste ni att denna huvudstad är den enda i världen som saknar trafikljus? Även om de västerländska influenserna har blivit fler på senare år, så värnar man starkt om sina traditioner, vilket ni kommer att lära er mer om under morgondagen. Ni stannar för lunch på vägen och kommer fram till ert hotell senare på eftermiddagen.

Hotel Phuntso Pelri (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag11
Dag 12 Thimphu: Stadsrundtur

Idag kommer ni att upptäcka mer av Thimphu och dess vackra omgivningar. Ni börjar med att besöka det som kanske är Bhutans mest imponerande byggnad; Tashichho Dzong. En dzong kan beskrivas som en kombination av befästning, administrationsbyggnad, kloster och tempel. Här finns kungens tron och arbetsrum och Taschichho är även säte för den civila regeringen. Den ursprungliga dzongen byggdes redan på 1200-talet men dagens version är från 1902. Den är byggd i traditionell stil, utan en enda spik! Därefter fortsätter ni till nationalbiblioteket där upp emot 80 000 buddhistiska skrifter, många flera sekler gamla, finns bevarade. Ni besöker även Zorig Chusum, utbildningscentret för bhutanesiska konst- och hantverksformer. I många familjer har olika hantverkskunskaper förts vidare i generationer och de som lärs ut och förädlas här är enligt traditionen tretton till antalet. Bhutan är sedan länge känt för sina skickliga hantverkare och bland annat kan man finna utsökt målade konstverk, träsniderier och textilarbeten i Thimphu. I staden finns också en skola, där man lär ut landets traditionella danser. Som ni kommer att märka under era dagar i detta fascinerande land så håller man mycket hårt på sina traditioner; t.ex. är det lag på att alla statligt anställda måste bära traditionell klädsel; gho för män och kira för kvinnor. Ni ser också den stora vitkalkade stupan, National Memorial Chorten, som byggdes till minnet av den tredje kungen, Jigme Dorji Wangchuck, och som är väl synlig från alla väderstreck i staden. Hit kommer en jämn ström av människor för daglig tillbedjan och här kan man på insidan även se religiösa väggmålningar, buddhistiska skulpturer och de förhållandevis mycket stora bönerullarna.

Hotel Phuntso Pelri (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag12
Dag 13 Thimphu - Punakha: Stadsrundtur - Wangdue Phodrang

Efter frukost körs ni till staden Punakha, som ligger cirka tre timmars bilfärd norr om Thimphu. Ni kör över det vackra Dochulapasset (3 088 m ö h), varifrån ni har en fantastisk utsikt över Himalayas mäktiga snöklädda toppar. De 108 stuporna här ger en vacker förgrund! Det vackra bergslandskapet breder ut sig i bakgrunden av stuporna och när ni fortsätter nerför passet blir bördiga dalar snart synliga. En flod följer parallellt vägen till Punakha som ni når lagom till lunch. Detta var Bhutans huvudstad fram till 1955 och ni besöker på eftermiddagen dzongen i Punakha. Den är Bhutans näst äldsta och var länge säte för landets regering. Idag fungerar den som kungens vinterresidens. Byggandet av denna dzong förutsågs av Guru Rinpoche, och stod färdig 1638. Byggnaden som är 180 meter lång, 72 meter bred och sex våningar hög, ligger vackert på strandbanken där två floder möts. Hundratals munkar flyttar från det kyliga Thimphu till det varmare klimatet och det mer låglänta Punakha under vinterhalvåret, för att verka och bo i denna dzong. Denna dal ligger på så låg höjd att man här kan få två risskördar per år. Man odlar även bananer och apelsiner. Ni fortsätter sedan den korta sträckan till grannstaden Wangdue Phodrang.

Hotel Lobesa (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag13
Dag 14 Wangdue Phodrang: Dzongen - Paro

Ni ser på morgonen Wangdue Phodrangs främsta sevärdhet, den mycket imponerande dzongen. Den byggdes 1683 och ligger spektakulärt uppe på en höjd med floderna Punakha och Tang nedanför. Denna dzong uppfördes ursprungligen som försvarsanläggning mot invasioner från Tibet. Terrasserade risfält ligger vackert i omgivningarna och ni kommer att besöka byns livliga marknad innan ni fortsätter färden. Ni gör på vägen ännu ett stopp vid Bhutans äldsta dzong, Simthoka, färdigbyggd 1627 och massivt tronande vid ett av passen där Thimphudalen har sin början. Ni kommer fram till Paro på eftermiddagen efter ännu en händelserik, vacker och intressant dag.

Tashi Namgay Resort (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag14
Dag 15 Paro: Stadsrundtur

Ni börjar dagens utflykt med att besöka Drukgyel dzong, som ligger 14 km från Paro. Denna dzong byggdes 1649 av Shabdrung Ngawang Namgyal och platsen var noga utvald, då den kontrollerade handelsvägen till Tibet. Dzongen gavs namnet Druk (=Bhutan) gyel (=seger), till minne av Bhutans seger över de tibetanska erövrarna 1644. Dzongen har en falsk dörr som leder till en stängd innergård, vilket sägs ha lurat tibetanerna vid den andra invasionen 1648. Ni körs sedan till Satsam chorten varifrån ni har en magnifik utsikt över Parodalen och Taktsangklostret, spektakulärt belägen på en klippa 900 meter ovanför dalen. På eftermiddagen besöker ni nationalmuseet i Ta Dzong. Här finns klenoder som frimärken som även fungerar som grammofonskivor! En av Bhutans inkomstkällor är just frimärken och fantasin är enorm när det gäller att ge ut udda utgåvor.

Tashi Namgay Resort (☆☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag15
Dag 16 Paro - Kolkata

Efter en tidig frukost hämtas ni för att köras till flygplatsen i Paro varifrån ni flyger åter över gränsen till Indien och Kolkata. Passa på att njuta av Bhutan från ovan där vyerna är rent magiska; när ni flyger över bergskammen ut från Parodalen ser ni de många vackra husen klättra längs de gröna sluttningarna. Vid ankomsten möts ni och körs till ert hotell. Resten av dagen är ledig för egna promenader i denna jättestad.; besök gärna marknaden som är en orgie i färger och lukter!

Pride Hotel (☆☆☆). Frukost, måltid ombord på planet.
Dag16
Dag 17 Kolkata -

Ni har tillgång till era rum fram till kvällens sena transfer till flygplatsen. Ni flyger på natten med Qatar Airways till Doha.

Frukost, måltider ombord på planet.
Dag 18 - Sverige

Ni landar i Doha tidigt på morgonen och fortsätter efter en kort väntan med Qatar Airways till Stockholm, Oslo eller Köpenhamn, där ni landar mitt på dagen – många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2-3 Dag4-5 Dag6-7 Dag8-9 Dag10 Dag11 Dag12-13 Dag14 Dag15-16 Dag17
Karta
Dag 2-3
Dag 4-5
Dag 6-7
Dag 8-9
Dag 10
Dag 11
Dag 12-13
Dag 14
Dag 15-16
Dag 17

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Inga kommentarer.
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack