Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Uzbekistan - res skräddarsytt till magiska Samarkand!

Av länderna i Centralasien är det Uzbekistan som har de mest kända sevärdheterna. Tre av den gamla Sidenvägens mest berömda städer ligger här; Khiva, Bukhara och - naturligtvis - Samarkand! Standarden på både hotell och transporter blir stadigt allt bättre och prisnivån är fortfarande mycket låg - passa på att upptäcka detta spännande land innan alla andra gör det!
Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Tasjkent: Stadsrundtur
Dag 3 Tasjkent - Urgench - Khiva: Stadsrundtur
Dag 4 Khiva - Bukhara
Dag 5 Bukhara: Stadsrundtur
Dag 6 Bukhara: Stadsrundtur - Samarkand
Dag 7 Samarkand: Stadsrundtur
Dag 8 Samarkand - Tasjkent
Dag 9 Tasjkent - Sverige
 Pris: från  19 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Tasjkent t/r
 • Flyg Tasjkent-Urgench
 • Logi på beskrivna hotell, del i dubbelrum, eller alternativ med likvärdig standard
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Engelsktalande guider under utflykter
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförer


Färdplan

Dag 1 Sverige -

Ni flyger från Stockholm eller Köpenhamn med Aeroflot till Moskva, varifrån ni fortsätter efter några timmars väntan direkt till Tasjkent. Mot tillägg kan ni istället att resa med Turkish Airlines som även flyger från Göteborg.

Måltider ombord på planen.
Dag 2 - Tasjkent: Stadsrundtur

Ni landar i Tasjkent, Uzbekistans huvudstad, på natten, möts vid ankomsten och körs till ert hotell. Ni har tillgång till ert rum direkt vid ankomsten. Förmiddagen är ledig och på eftermiddagen gör ni en stadsrundtur i Tasjkent, Centralasiens största stad. Stora delar av staden byggdes upp under Sovjettiden efter den stora jordbävningen 1966, men det finns kvar en äldre stadsdel som ni naturligtvis besöker. På kvällen kommer ni att ha tid att vandra runt på egen hand. Missa inte Sharaf Rashidov, en väldigt trevlig gågata med mängder av små restauranger, försäljningsstånd och ett härligt folkliv.

Hotel Le Grande Plaza (☆☆☆☆). Måltider ombord på planet, frukost, middag.
Dag2
Dag 3 Tasjkent - Urgench - Khiva: Stadsrundtur

Ni hämtas på hotellet tidigt på morgonen och körs till flygplatsen, varifrån ni flyger till Urgench. Här möts ni och körs till ert hotell i grannstaden Khiva. Ni bor mitt i den historiska stadskärnan i denna stad som brukar kallas för ett levande museum och är den enda av de städer ni besöker under resan vars gamla stad är helt intakt. Till och med muren, som är byggd av lera, är hel och omgärdar fortfarande denna fantastiska stad. Khiva är berömt för sina underbart vackra turkosa mosaiker, men på 1800-talet var det invånarnas grymhet som man förknippade med namnet Khiva. Under 300 år var nämligen staden centrum för slavhandel och man gjorde raider från Khiva för att tillfångata nya slavar. Staden hade sin höjdpunkt i slutet av 1500-talet och hela seklet därpå. Liksom Samarkand och Bukhara är även Khiva ett av UNESCO:s världsarv. Ni kommer att gå en rundtur i staden och sedan ha tid för att gå runt på egen hand.

Hotel Malika Khiva (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag3
Dag 4 Khiva - Bukhara

Efter frukost hämtas ni på hotellet och körs till Bukhara genom den karga men vackra Kizilkumöknen. Namnet betyder röd sand och i detta område bor fortfarande människor i de traditionella yurtas, runda tält som lätt kan monteras ner och flyttas. Resan tar 8-9 timmar och på vägen stannar ni för lunch. Ni kommer fram till Bukhara sent på eftermiddagen och körs direkt till ert hotell.

Hotel Lyabi House (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag4
Dag 5 Bukhara: Stadsrundtur

Bukhara är Centralasiens heligaste stad och hela den gamla stadsdelen är förklarat som världsarv av UNESCO. När man går runt här idag känns det som inget har hänt de senaste seklerna, en fantastisk stämning och atmosfär vilar över den gamla staden. Det var under Samaniderna, på 800- och 900-talet e.Kr, som Bukhara hade sin höjdpunkt som Asiens kulturella och religiösa centrum. Staden blommade sedan upp igen på 1500-talet när Shaybaniderna gjorde staden till sin huvudstad i det som sedan kom att kallas Bukharakhanatet och det mesta av det vi ser idag härstammar från denna period. Några exempel av det ni ser under dagen är det vackra torget Lyabi Hauz, Ismail Samanimausoléet – som är en av Centralasiens vackraste byggnader – den storslagna minareten Poi Kalon och Emirens palats. Ni besöker även fästningen Ark. Skapandet av detta minnesmärke hänför sig till omkring Kristi födelse, men det är fullt möjligt att det även tidigare fanns någon befästning eller helgedom på denna plats. Fästningens sammanlagda yta, med alla gårdar, byggnader och fästningsverk, uppgår till 34 675 m2. Tidigare ledde två portar dit: den östra Gurian, och den västra Gnistan, som leder ut mot torget med samma namn. Nuförtiden finns bara västra porten, som renoverades 1921-23, kvar. Av den höga fästningsmur som en gång omgav Ark har bara den västra delen blivit kvar till våra dagar, men även av den kan man idag döma om hur fästningen en gång såg ut utifrån.

Hotel Lyabi House (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag5
Dag 6 Bukhara: Stadsrundtur - Samarkand

Efter frukost fortsätter ni att utforska Bukhara och besöker emirernas sommarpalats Sitorai-Mokhikhosa, Chor-Bakr – ett stort område med mausoleum från 1500-talet – och Naqshbandimausoleet, innan ni fortsätter till det mytomspunna Samarkand. Det var Thorstein Bergman som skrev den kända sången ”Om du nånsin kommer fram till Samarkand” – sent på eftermiddagen kan ni sluta fundera på det; ni är framme! Ni checkar in på ert hotell och har sedan kvällen ledig.

Hotel Malika Prime (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag6
Dag 7 Samarkand: Stadsrundtur

Få andra städer i världen är så intimt förknippade med legender och historier som Samarkand. Denna stad är Uzbekistans näst största och lika gammal som Rom, Aten och Babylon – mer än 2.500 år. Gamla arabiska manuskript kallar staden för Österns Juvel, medan européerna kallade staden för Vetenskapens stad. När Alexander den Store först såg Samarkand lär han ha sagt: ”Jag hade hört att staden skulle vara vacker, men att den skulle vara så vacker och majestätisk kunde jag inte drömma om”. En poet skrev följande rader. ”Du kan resa över hela världen, se pyramiderna och beundra sfinxens leende, Du kan lyssna till vindens sång vid Adriatiska Havet och knäböja vid Akropolis, häpna över Rom med sitt Forum och Colosseum, charmas av Notre Dame i Paris eller de gamla domerna i Milano; men har du sett byggnaderna i Samarknad kommer du att trollbindas av dess magik för alltid”. Det ger en mycket speciell känsla att befinna sig på en så legendarisk plats som denna stad. Under dagen kommer ni att stifta närmare bekantskap med det som gjort Samarkand så känt. Guri Emir mausoleum där den store Timur ligger begravd, Bibi Khanummoskéen, Ulughbeks observatorium och magnifika Registan med sina tre madrassahs. Vi törs lova en oförglömlig dag!

Hotel Malika Prime (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag7
Dag 8 Samarkand - Tasjkent

Ni har förmiddagen ledig för att på njuta av de sista timmarna i denna fantastiska stad. Ni körs sedan åter till huvudstaden och har kvällen här ledig.

Hotel Le Grande Plaza (☆☆☆☆). Frukost, middag.
Dag8
Dag 9 Tasjkent - Sverige

Strax efter midnatt hämtas ni på hotellet och körs till flygplatsen för att påbörja er hemresa. Ni flyger med Aeroflot till Moskva, varifrån ni fortsätter efter några timmars väntan till Stockholm eller Köpenhamn, där ni landar åter mitt på dagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2 Dag3 Dag4-5 Dag6-7 Dag8
Karta
Dag 2
Dag 3
Dag 4-5
Dag 6-7
Dag 8

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Fantastiskt resmål, Centralasien - Sidenvägen. Kändes tryggt och ändå annorlunda. Lärorikt! Bra bemötande överallt."
Eva Glass och Hanna Björnberg, skräddarsytt Uzbekistan och Turkmenistan

Vilket betyg vill du ge resan i sin helhet? "5. Allting klaffade."
Martin Norberg, skräddarsytt Uzbekistan
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack