Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Vietnam och Laos - skräddarsytt exempel

Två spännande länder i Sydostasien; i Vietnam har vi valt att koncentrera resan till den relativt oexploaterade och okända norra delen med sina många intressanta stammar av ursprungsbefolkning och vackra natur. Ni ser även den spännande staden Hanoi, med sitt myllrande folkliv, och den vackra Ha Longbukten med sina underligt formade öar. I Laos, detta charmiga land som ligger inklämt mellan de stora grannarna Thailand, Burma och Vietnam, besöker ni huvudstaden Vientiane, den gamla huvudstaden Luang Prabang, som är uppsatt på Unescos världsarvslista, och tar naturligtvis en tur på floden Mekong!
Reseöversikt


Dag 1 Sverige -
Dag 2 - Hanoi: Gamla stan
Dag 3 Hanoi: Stadsrundtur
Dag 4 Hanoi - Duong Lam - Mai Chau
Dag 5 Mai Chau: Mai Hich
Dag 6 Mai Chau - Nghia Lo
Dag 7 Nghia Lo - Sapa
Dag 8 Sapa: Omgivningar
Dag 9 Sapa: Marknaden - Hanoi
Dag 10 Hanoi - Ha Longbukten: Båtresa
Dag 11 Ha Longbukten - Tho Ha - Hanoi
Dag 12 Hanoi - Luang Prabang, Laos
Dag 13 Luang Prabang: Stadsrundtur
Dag 14 Luang Prabang: Omgivningar - Vientiane
Dag 15 Vientiane: Stadsrundtur
Dag 16 Vientiane -
Dag 17 - Sverige
 Pris: från  32 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Hanoi / Vientiane-Sverige
 • Flyg Hanoi-Luang Prabang
 • Flyg Luang Prabang-Vientiane
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Logi på beskrivna hotell, del i dubbelrum, eller alternativ med likvärdig standard
 • Engelsktalande specialistguider under utflykter
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Visumkostnad till Laos (fås vid ankomsten, kostnad för närvarande 33 USD per person)
 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till lokala guider och chaufförer


Färdplan

Dag 1 Sverige -

Ni reser från Stockholm eller Köpenhamn på eftermiddagen med Thai Airways till Bangkok. Önskar ni resa från andra orter så kan vi se på andra flygalternativ åt er.

Måltider ombord på planet.
Dag 2 - Hanoi: Gamla stan

Ni landar i Bangkok tidigt på morgonen och fortsätter härifrån efter par timmars väntan med Thai Airways till Hanoi, Vietnams huvudstad, där ni landar på förmiddagen. Ni möts vid ankomsten och körs till ert hotell, bra beläget i utkanten av de gamla kvarteren i Hoan Kiem. Ni har tillgång till ert rum direkt vid ankomsten. Hanoi är landets huvudstad sedan 1010 och landets andra stad i storlek med sina tre miljoner invånare. På eftermiddagen gör ni en kortare tur med cykeltaxi runt de gamla delarna av staden för att bekanta er med det lokala livet. Hanois gamla delar sjuder av liv och varje gata har sin specialitet, en kvarleva av det gamla skråsystemet.

Hotel Hong Ngoc Dynastie (☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag2
Dag 3 Hanoi: Stadsrundtur

Efter en tidig frukost så besöker ni något som är ett måste vid ett besök i Vietnam: Ho Chi Minhs mausoleum. Här ligger Ho Chi Minh på lit de parade i en glassarkofag, han dog 1969 och fick aldrig uppleva det enade Vietnam han kämpat för. Ni fortsätter sedan till Tran Quoc-pagoden som är en av de äldsta pagoderna i Vietnam och Quan Thanh-templet som grundades under Ly dynastin (1010-1225). Under dagen gör ni även ett besök vid Litteraturtemplet, grundat omkring år 1070 och känt för att vara landets första universitet. På eftermiddagen besöker ni det mycket intressanta etnologiska museet. I Vietnam lever hela 54 olika folkgrupper med mycket olika seder och bruk. På kvällen väntar något mycket speciellt då vi kommer att gå på en vattenmarionettföreställning, en urgammal vietnamesisk konstart.

Hotel Hong Ngoc Dynastie (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag3
Dag 4 Hanoi - Duong Lam - Mai Chau

Idag börjar resan till de avlägset belägna norra bergstrakterna med sin fascinerande kultur. På vägen besöker ni byn Duong Lam, som är känt för sina många vackra, flera hundra år gamla, hus. Här tar ni en cykeltur och besöker flera familjer och får komma in hos dem för att få det dagliga livet beskrivet och även se insidan på de gamla husen. Ni besöker här också Mia-pagodan i byn och äter sedan en traditionell lunch i ett av de gamla husen. Ni fortsätter sedan till Mai Chau. Detta område domineras av den vita thaistammen, som är avlägsna släktingar till thaistammarna i norra Thailand och Laos. De lever i typiska hus på styltor och ni kommer att bo i ett av dem i natt. På sen eftermiddag och kväll kommer ni att ha tid ledig för egna promenader i den vackra Mai Chau-dalen och efter middagen så kommer ni ha tillfälle att delta i en traditionell dansuppvisning.

Enkel övernattning i stylthus. Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Mai Chau: Mai Hich

Efter frukost så kommer ni att ta en promenad med er guide till den lokala marknaden och till ett par av de kringliggande byarna. Omgivningarna här är några av de vackraste i norra Vietnam, med sina spektakulära terrasseringar och charmiga byar. På eftermiddagen kommer ni att besöka byn Mai Hich, som ligger långt bortom allfarsvägarna och ger en verkligt genuin upplevelse av denna del av landet.

Enkel övernattning i stylthus. Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Mai Chau - Nghia Lo

Ni lämnar den vackra Mai Chau-dalen på morgonen och reser vidare mot Nghia Lo. Under dagen åker ni över bergspasset Deo Khe och ner i Muong Lo-dalen med sina imponerande risterrasser. Under dagen har ni möjlighet att stanna vid en röd hmong-by. Hmongfolket är en etnisk grupp som har sitt ursprung i södra Kina, men som idag återfinns i flera andra länder som Vietnam, Laos och Thailand. Deras förfäder började sin förflyttning på 1700-talet efter oroligheter och för att försöka hitta bördigare områden. Idag delas de in i flera under-grupper, beroende på de traditionella kläder som de olika grupperingarna traditionellt använder. Röda hmong är lätt igenkännliga, framför allt kvinnorna med sina typiska, röda huvudbonader.

Nghia Lo Hotel (☆☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag6
Dag 7 Nghia Lo - Sapa

En mycket vacker dag väntar när ni färdas från Nghia Lo till Sapa. Ni är här uppe på relativt hög höjd och den gröda som dominerar är téodlingar, som klär bergens sluttningar. Under dagen kommer att ni att se flera minoritetsfolk, som röda hmong, dao och lu. Lu-folket är en av de mindre minoritetsgrupperna och är även de lätta att känna igen, då kvinnorna färgar sina tänder svarta med en blandning av aska och järnflis. Enligt lu-stammen är det endast vilda djur och demoner som har vita tänder. Efter en ganska lång resa når ni så småningom den gamla franska bergsstationen Sapa, som ligger fantastiskt vackert på en höjd av 1 500 meter över havet. I Sapas omgivningar bor några av Vietnams mest färgsprakande minoritetsgrupper, bland annat den svarta hmongstammen vars kvinnors händer och knän färgas blåa av kjolarnas indigofärg. Sapa räknas som en av Vietnams främsta sevärdheter.

Eden Boutique Hotel & Spa (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag7
Dag 8 Sapa: Omgivningar

Dagen är vikt åt en vandring i Sapas gröna och lummiga omgivningar med sina många traditionella byar. Ni följer till att börja med en smal stig som tar er över floden Muong Hoa och förbi välskötta risterrasser till byn Lao Chai. I denna by bor folkgruppen svarta hmongs och ni kommer under er promenad genom denna dra till er många nyfikna blickar och kanske även bli inbjudna på ett besök hos någon familj. Ni fortsätter sedan er promenad och finner ett par kilometer från byn en samling av gamla petroglyfter. Ni äter lunch hemma hos en familj i närheten och fortsätter genom en imponerande bambuskog till gyn Giang Ta Chai, där ni stiftar bekantskap med folkgruppen röda dao, en kinesisk minoritetsgrupp.

Eden Boutique Hotel & Spa (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag8
Dag 9 Sapa: Marknaden - Hanoi

På förmiddagen väntar Sapas berömda marknad dit folk kommer från de omkringliggande bergsbyarna för att sälja sina varor, det är ett härligt folkliv och en explosion av färger! På eftermiddagen reser ni sedan tillbaka till Hanoi, en resa på cirka fem timmar.

Hotel Hong Ngoc Dynastie (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag9
Dag 10 Hanoi - Ha Longbukten: Båtresa

Under dagarna i Ha Longbukten så kommer ni att gå ingå i en internationell grupp. Ni hämtas på hotellet på morgonen och körs österut till en av Vietnams, och hela Sydostasiens, främsta sevärdheter: Ha Longbukten med sin underbart vackra arkipelag. Här finns 1 969 öar vilka består av kalksten som är mycket porös. Vind och vatten har under århundraden format dessa fantastiskt formade öar som sticker rätt upp ur vattnet. Ni körs från Hanoi ner till Ha Long, där ni går ombord på vår traditionella djonk. När ni kommer ombord så väntar en välkomstdrink samt en kort genomgång av kryssningen innan ni får er hytt. Ni stävar sedan ut i ögruppen och njuter av det spektakulära landskapet medan ni äter en typisk vietnamesisk lunch. På eftermiddagen når ni fram till ön Cap La, där ni kommer att ha möjlighet att ge er ut med kajaker för att utforska omgivningarna och naturligtvis även ta ett dopp, snorkla eller bara ta det lugnt på någon av de vackra stränderna i närheten. På kvällen kan ni ta något att dricka på däcket och se solen gå ned över denna vackra bukt som är uppsatt på Unescos lista över världsarv - en härlig dag! Det finns även möjlighet att prova på att fiska bläckfisk.

Övernattning på djonken Swan Cruise. Frukost, lunch, middag.
Dag10
Dag 11 Ha Longbukten - Tho Ha - Hanoi

Gå gärna upp tidigt på morgonen för att se solen gå upp över kalkstensöarna. För den som är morgonpigg finns även möjlighet att börja dagen med ett pass Tai Chi på däck. Efter frukost kommer ni att besöka den vackra grottan Thien Canh Son och tillbaka på djonken så bjuds ni på en demonstration av vietnamesisk matlagning. Efter lunch stävar ni tillbaka till piren Hon Gai, där ni möts och körs åter till Hanoi, via ett besök i byn Tho Ha, som är känd för sina utsökta terrakottaprodukter och vars tillverkning hade sin höjdpunkt under tidigt 1900-tal. Idag är Tho Ha även känt för sin rispapperstillverkning och i byn besöker ni en familj där vi kommer att få se hur detta framställs på traditionell väg och prata med dem om deras vardag. Här ser ni också en imponerande 400 år gammal pagoda. Byn är verkligen charmig och ni går längs de smala gränderna och ser många gamla hus, där man kan se hur man har använt gammal, överbliven terrakotta till väggarna.

Hotel Hong Ngoc Dynastie (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag11
Dag 12 Hanoi - Luang Prabang, Laos

Ni hämtas på hotellet på förmiddagen och körs till flygplatsen. Härifrån flyger ni till Luang Prabang i grannlandet Laos. Denna stad sattes upp på Unescos världsarvslista redan 1995: "Sydostasiens bäst bevarade stad" löd motiveringen. Staden har en lång och brokig historia. Under 1300-talet var den huvudstad i det första laotiska kungariket. Från den tiden finns ett antal rikt utsmyckade tempel kvar och det är just den välbevarade och lyckade sammansmältningen av äldre traditionell arkitektur och stadsstrukturer från den europeiska kolonialtiden under 1800- och 1900-talen som gör staden så värdefull att bevara. Staden ligger på en liten landtunga där floderna Mekong och Khan flyter samman. Ni möts vid ankomsten och körs till ert hotell. Resten av dagen är sedan ledig för att på egen hand börja upptäcka denna intressanta stad.

My Dream Boutique Resort (☆☆☆). Frukost.
Dag12
Dag 13 Luang Prabang: Stadsrundtur

Idag väntar en stadsrundtur som börjar med det kungliga palatsmuseet. Detta palats byggdes 1904 under den franska kolonialtiden åt Kung Sisavang Vong med familj. Platsen för palatset valdes ut så att besökare kunde gå av sina båtar precis nedanför palatset och där tas emot. När kommunisterna tog över Laos 1975 gjordes detta palats om till museum. Det har sedan dess bevarats precis om det såg ut när kungafamiljen lämnade och med tvång fördes till ett så kallat utbildningsläger. Ni kommer sedan att med båt färdas uppströms längs Mekongfloden till de mystiska Pak Ou-grottorna, två sinsemellan länkade grottor fyllda med tusentals buddhafigurer täckta med bladguld. Tillbaka i Luang Prabang besöker ni stadens mest berömda sevärdhet, templet Wat Xiengthong, som byggdes 1560. Detta tempel uppvisar en typisk laotisk arkitektur, med sina tak svepande nära marken, och fungerade som ett kungligt tempel fram till 1975. Senare på eftermiddagen kommer ni att göra ett besök på centret för traditionell konst och etnologi för att lära er mer om Laos många minoritetsfolk och deras hantverk, innan ni fortsätter till templet Wat Siphouthabaht, för att där njuta av solnedgången över floden Mekong. Denna innehållsrika dag avslutas sedan på den berömda nattmarknaden, dit många representanter från minoritetsfolken kommer för att sälja sitt hantverk.

My Dream Boutique Resort (☆☆☆). Frukost.
Dag13
Dag 14 Luang Prabang: Omgivningar - Vientiane

Tidig uppstigning väntar idag, men en unik upplevelse väntar! Ni kommer att köras till ett kloster för att se hur traditionen med att ge mat till munkar fortfarande lever kvar i Laos. Invånarna kommer till klostret och delar ut ris direkt i munkarnas tallrikar, något som är unik i detta land men som tidigare var tradition i alla buddhistiska länder. Ni fortsätter sedan till morgonmarknaden nära det kungliga palatset, där man kan hitta allt från kokta grodor till färska grönsaker - marknader är alltid ett bra sätt att lära känna landet man befinner sig i! Ni återvänder sedan till hotellet för att äta frukost och ger er sedan ut igen och körs till Pousi Hill. Här går ni uppför de 329 trappstegen för att njuta av utsikten över staden och Mekongfloden nedanför. Ni besöker sedan Wat Pisoun, vilket stod färdigt 1513 och med det är stadens äldsta tempel. Härifrån åker ni direkt till vattenfallen Kuang Si, där ni kan svalka er i poolen nedanför fallen, glöm inte badkläderna! Innan ni kommer åter till Luang Prabang så besöker ni den vackra fjärilsträdgården, där ni får lära er mer om Laos fjärilsarter och den lokala floran. Tillbaka i staden får ni en kort inblick i den lokala hantverkstraditionen när ni stannar vid Ock Pop Tock Living Craft Center, som framför allt är fokuserat på sidentillverkning. På eftermiddagen har ni sedan ett par timmar på egen hand, innan ni körs ut till flygplatsen för att flyga till landets huvudstad, Vientiane. Här möts ni vid ankomsten och körs till ert centralt belägna hotell.

Aaron Vientiane Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag14
Dag 15 Vientiane: Stadsrundtur

Dagen börjar med ett besök vid templet Wat Si Muang, som i Laos är känt för sina övernaturliga krafter. Efter detta åker ni till Buddha Park, också kallad för Xieng Khuan. Detta är en park fylld med mer än 200 buddhistiska och hinduiska skulpturer, skapade av Luang Pu Bunleua Sullat under 1950-talet. Luang var en prästshaman som försökte förena dessa båda religioner. Ni återvänder sedan till Vientiane, men stannar på vägen vid Mai Savanh för att lära er mer om Laos traditionella textilier. Eftermiddagen börjar med ett besök vid That Luang, den heliga stupan, som är Laos nationalmonument. Den började byggas 1566 på order av kung Setthathirat när han flyttade huvudstaden från Luang Prabang till Vientiane. Ni besöker även Wat Siseket som byggdes 1818 och är det äldsta templet i Vientiane som står kvar i ursprungligt skick. Längs klosterväggarnas insidor finns små nischer som rymmer över 2 000 buddhastatyer i silver och keramik. Nedanför sitter eller står över 300 större statyer i varierande storlekar och material. Dagens utflykt avslutas vid det närbelägna Wat Phra Keo, som idag är ett religiöst museum där ni kan njuta av både laotiskt och kambodjanskt hantverk. Passa på att på kvällen njuta av atmosfären och sitta på någon liten restaurang vid flodstranden och titta på solnedgången.

Aaron Vientiane Hotel (☆☆☆☆). Frukost.
Dag15
Dag 16 Vientiane -

Dagen är ledig fram till att ni hämtas på hotellet sent på eftermiddagen. Ni flyger med Thai Airways på kvällen till Bangkok, där ni landar sent samma kväll.

Frukost, måltider ombord på planet.
Dag16
Dag 17 - Sverige

Ni fortsätter från Bangkok på natten till Stockholm eller Köpenhamn, där ni landar åter på morgonen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider på planet.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag2-3 Dag4-5 Dag6 Dag7-8 Dag9 Dag10 Dag11 Dag12-13 Dag14-16
Karta
Dag 2-3
Dag 4-5
Dag 6
Dag 7-8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12-13
Dag 14-16

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "4,5. Vi har haft en fantastisk resa."
Christina Örnhem-Sjöstedt och Dwight Sjöstedt, skräddarsytt Vietnam, Laos och Kambodja

"Vi vill passa på att tacka er för denna helt underbara resa som ni har skräddarsytt åt oss. Det kändes som ni förstod exakt vad vi ville få ut av resan. Bra upplägg både när det gäller sevärdheter, hotell och tempot i hela resans program."
Siv Lennartsson och Håkan Jönsson, skräddarsytt Laos, Kambodja och Indonesien

"Ännu en gång har Kon-Tiki Resor skapat en underbar resa till ett överkomligt pris. Väl sammansatt och genomtänkt. Vi har fått se det vi ville och mer därtill. Vi kommer definitivt att resa med Kon-Tiki igen. Alla borde prova på att skräddarsy sin egen resa. Helt otroligt!! PS. Vi såg en livs levande bengalisk tiger på ruggigt nära håll under vår safaritripp i Chitwan, Nepal. Oförglömligt."
Kristina och Peter Dahlbeck, skräddarsytt Vietnam, Kambodja och Nepal
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack