Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Spännande Kuba - exempel på skräddarsydd resa

Hemingway, rom och cigarrer, gamla jänkarbilar, Che Guevara och Fidel Castro samt drinken mojito - Kuba är berömt för mycket och när nu detta spännande land verkligen öppnar sig för omvärlden så gäller det att passa på att besöka ön innan alla upptäcker den. Kuba är Västindiens största ö och är lite grann som mer exploaterade öar var för 50 år sedan. Gator, hus och hotell är stundtals slitna, men om man ser förbi fasaderna så upptäcker man ett land som tar emot dig som besökare med öppna armar!
Reseöversikt


Dag 1 Sverige - Havanna, Kuba
Dag 2 Havanna: Stadsrundtur
Dag 3 Havanna: Stadsrundtur
Dag 4 Havanna - Viñalesdalen: Omgivningar
Dag 5 Viñalesdalen: Omgivningar
Dag 6 Viñalesdalen: Omgivningar
Dag 7 Viñalesdalen - Cienfuegos
Dag 8 Cienfuegos: Stadsrundtur - Trinidad
Dag 9 Trinidad: Topes de Collantes
Dag 10 Trinidad: Stadsrundtur
Dag 11 Trinidad - Cayo Santa Maria
Dag 12-13 Cayo Santa Maria
Dag 14 Cayo Santa Maria - Havanna -
Dag 15 - Sverige
 Pris: från  28 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Havanna t/r med KLM
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Logi, del i dubbelrum, på beskrivna hotell eller alternativ med likvärdig standard
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Engelsktalande guider under utflykter
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Visumkostnader
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdrycker (förutom på hotell med all-inclusive)
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsförsäkring
 • Eventuell dricks till guider och chaufförer


Färdplan

Dag 1 Sverige - Havanna, Kuba

Ni flyger tidigt på morgonen från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn med Air France till Paris. Härifrån fortsätter ni med samma flygbolag direkt till Havanna, Kubas huvudstad, där ni landar på kvällen. Ni möts vid ankomsten och körs till ert boende som är ett privat hus, så kallat Casa Particular.

Casa Particular. Måltider ombord på planen.
Dag 2 Havanna: Stadsrundtur

På morgonen möter ni vår agent på deras kontor och ni kommer då att få biljett till den stadsrundtur med buss, så kallad hop on hop off, som väntar er idag. Ni kommer att åka längs denna klassiska stads gator, gränder och torg där ni bland annat ser Capitolium, en välkänd stadssiluett, uppförd 1929 och huvudsäte för senaten. Havannas gamla stadsdel är rätt sliten, men mycket charmig och det är lätt att drömma sig tillbaka till de tider då Hemingway med vänner satt på någon av denne berömde författares favoritbarer La Floridita eller La Bodeguita del Medio. Stolta bilägare till begagnade amerikanare från det flärdfulla 50-talet kryssar genom staden och ger gatubilden ytterligare krydda och atmosfär. Gå gärna ner till den trevliga strandpromenaden El Malecon på seneftermiddagen, här samlas Havannaborna för att njuta av den spektakulära solnedgången och det är en härlig stämning vid denna tid!

Casa Particular. Frukost.
Dag2
Dag 3 Havanna: Stadsrundtur

Ni fortsätter att utforska Havanna idag. Dagens utflykter genomförs med egen guide. På morgonen väntar en udda utflykt då ni hämtas på hotellet med en av dessa 50-talsbilar som man ser överallt på Kuba! Ni åker runt i staden med denna bil, som är en cabriolet, i cirka en timme och tar in de många vyerna. Ni passerar flera av stadens klassiska landmärken som statyn Alma Mater, universitetet, La Rampa med sina många barer, hotellet Havana Libre med mera. Ni kommer sedan att gå en guidad promenad där ni ser stadens fyra stora torg, kantade av magnifika byggnader, och gatorna mellan dessa. Ni kommer att få Havannas spännande historia förklarad för er under promenaden. Ni avslutar förmiddagens utflykt på restaurangen och baren La Bodeguita del Medio bjuds på öns klassiska drink mojito, innan ni äter lunch här, vilken ingår denna dag. Ni har sedan resten av dagen ledig och tar er på egen hand tillbaka till ert boende.

Casa Particular. Frukost, lunch.
Dag3
Dag 4 Havanna - Viñalesdalen: Omgivningar

På morgonen hämtas ni vid ert hus och körs till Viñalesdalen. Denna vackra dal, som har ett helt speciellt mikroklimat med fuktiga nätter och kyliga morgnar, ger optimala förhållanden för världens bästa tobak. Visst är det så att de flesta tobaksfabriker flyttat till Havanna, men det är ändå bladen från detta område som skapar en förstklassig cigarr. Viñalesdalen är uppsatt på Unescos lista över världsarv för sin unika kultur och många lämningar efter kolonialtiden. På eftermiddagen gör ni en utflykt för att lära känna omgivningarna. Ni besöker först en cigarrfabrik, där ni ser hur man fortfarande rullar dessa för hand och hur bladen noggrant väljs ut. Ni gör sedan ett stopp för att njuta av utsikten över dalen Dos Hermanas innan ni avslutar utflykten med en kortare stadsrundtur i Viñales.

Casa Particular (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag4
Dag 5 Viñalesdalen: Omgivningar

Idag kommer ni att göra en utflykt på hästar (om ni inte vill rida så finns möjlighet att istället åka med hästvagn) i de vackra omgivningarna. På vägen passerar ni flera torkställningar för tobaksblad och ni har möjlighet att göra ett stopp vid en gård för att få tillverkningen av Kubas mest berömda exportvara, cigarrerna, förklarad för er. Ni kan också se hur man pressar sockerrör och få tillfälle att prova den söta, men uppfriskande, juicen. Ni rider vidare genom en storslagen natur och når efter ett par timmar fram till en naturlig lagun, där ni kan ta ett dopp så glöm inte badkläderna denna dag! Här kommer ni att äta er medhavda picknicklunch, ha lite ledig tid vid lagunen och rider sedan tillbaka.

Casa Particular (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag5
Dag 6 Viñalesdalen: Omgivningar

På förmiddagen kommer ni att göra en utflykt i omgivningarna med cyklar. Ni kommer bland annat att besöka Maroons Palenque, där ni kommer att få lära er mer om den afrokubanska befolkningens religion och historia. Ni kommer så småningom fram till Indiangrottan, där ni gör en båtutflykt för att njuta av grottans vackra inre. Ni äter lunch här och återvänder sedan till ert boende och har sedan eftermiddagen ledig för egna promenader i omgivningarna.

Casa Particular (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag6
Dag 7 Viñalesdalen - Cienfuegos

Ni går idag den korta sträckan till torget, varifrån en delad transfer kör er till Cienfuegos, en hamnstad vid Kubas södra kust som ligger ca 25 mil från Havanna. Denna stad, som brukar kallas "La Perla del Sur" (Söderns pärla), har en av landets största hamnar och är ett handelscentrum för socker, kaffe och tobak. När ni kommer fram har ni ledig tid för att på egen hand utforska denna mycket charmiga stad.

Casa Particular (☆☆☆). Frukost.
Dag7
Dag 8 Cienfuegos: Stadsrundtur - Trinidad

På förmiddagen kommer ni att göra en stadsrundtur till fots i Cienfuegos vars arkitektur till stor del karakteriseras av palats och residens. Staden visar en för Karibien anmärkningsvärd blandning av stilar från såväl tidigt 1800-tal till 1900-tal. Cienfuegos historiska stadskärna sattes 2005 upp på världsarvslistan som det bästa kvarvarande exemplet på spanska upplysningstidens genomförda stadsplaneringar vid tiden för koloniseringen av nya världen. Ni fortsätter sedan er resa österut till en av de bäst bevarade koloniala städerna i världen – Trinidad. Staden klassas sedan 1988 som världsarv av UNESCO och atmosfären och byggnaderna ger verkligen en beskrivande bild av svunna tider då sockerrörshandel och slavhandel stod på sin absoluta höjdpunkt i denna region. Ni ser på vägen dit, förutom resterna av stadens plantageanläggning, även det 45 meter höga utsiktstornet, La Torre Manacas Iznaga, byggt 1816, varifrån plantagens sockerrörskvarnar och hårt arbetande slavar kunde bevakas. Tornets tre olika klockor förkunnade arbetsdagens start och avslut, likväl som en eventuell rymning av slavar eller ett möjligt piratanfall på staden, beroende på vilken ton som användes. Ni kommer fram till Trinidad sent på eftermiddagen och har kvällen ledig. Ni har så kallad all-inclusive, det vill säga samtliga måltider samt lokala drycker ingår, på ert hotell här. Hotellet, som ligger 12 km från Trinidad, har även en liten privat strand, så ni kan ta ett dopp här efter ankomsten!

Hotel Club Amigo Costasur (☆☆☆). Frukost, middag.
Dag8
Dag 9 Trinidad: Topes de Collantes

Efter frukost hämtas ni på hotellet för en utflykt till naturreservatet Topes de Collantes nära Trinidad. Detta område av ön är känt för sitt utmärkta kaffe och ni kommer att besöka Casa del Café, för att lära er mer om odlingen av denna populära böna och hur kaffet blir till. Ni kommer också att gå en vacker vandring genom den orörda naturen med en kunnig guide för att eventuellt få se Kubas nationalfågel, Kubatrogonen. På Kuba lever också världens minsta fågel, bikolibrin, som endast väger två gram - med lite tur kan ni även få se denna vackra fågel! Vandringen tar er till den vackra lagunen El Venado och vattenfallet El Rocío, där ni har möjlighet att ta ett dopp.

Hotel Club Amigo Costasur (☆☆☆). All-inclusive.
Dag9
Dag 10 Trinidad: Stadsrundtur

På morgonen hämtas ni på hotellet för en stadsrundtur i denna pärla till stad, som sattes upp på Unescos världsarvslista redan 1988. Ni kommer bland mycket annat besöka Casa de la Trova, en välkänd samlingspunkt för musiker som utövar den för Kuba traditionella musikstilen son, som är en ursprungsform av salsan. På det rustika och charmiga La Canchanchara, en byggnad från 1700-talet, får ni prova en svalkande romcocktail bestående av sockerrörsbrännvin, lime och honung, vilken bär samma namn som baren. Dagen avslutas med att besöka stadens marknad, där olika hantverkare bjuder ut sina varor. Ett bra tillfälle för shopping av eventuella souvenirer! Ni körs senare på eftermiddagen åter till ert hotell där kvällens middag väntar.

Hotel Club Amigo Costasur (☆☆☆). All-inclusive.
Dag10
Dag 11 Trinidad - Cayo Santa Maria

Ni hämtas på hotellet på morgonen och körs med privat transfer till den norra delen av ön. Utanför kusten ligger ögruppen Jardines del Rey (Kungens trädgårdar) som förbinds med fastlandet med en bro från staden Caibarién. Ön Cayo Santa María är berömt för sina fantastiskt vackra kritvita sandstränder och det azurblå klara vattnet utanför. Här väntar nu några avkopplande dagar efter denna innehållsrika resa. Även på hotellet här har ni all-inclusive inkluderat, det vill säga samtliga måltider, snacks och utvalda drycker.

Hotel Melia Las Dunas (☆☆☆☆☆). Frukost, all-inclusive på Hotel Melia Las Dunas.
Dag11
Dag 12-13 Cayo Santa Maria

Lediga dagar för sol och bad eller utflykter som kan bokas på hotellet.

Hotel Melia Las Dunas (☆☆☆☆☆). All-inclusive.
Dag12-13
Dag 14 Cayo Santa Maria - Havanna -

Ni hämtas på hotellet på eftermiddagen och körs med privat transfer till flygplatsen utanför Havanna. Ni flyger på kvällen med Air France till Paris.

Frukost, måltider ombord på planet.
Dag 15 - Sverige

Ni landar i Paris på eftermiddagen och fortsätter härifrån med Air France till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, där ni landar åter på kvällen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1-3 Dag4-6 Dag7 Dag8-10 Dag11-13 Dag14
Karta
Dag 1-3
Dag 4-6
Dag 7
Dag 8-10
Dag 11-13
Dag 14

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vad har varit det bästa med resan? "Att få se olika aspekter av Kuba kombinerat med semester."
Christina Widén Jehrlander och Lars Jehrlander, skräddarsytt Kuba

"Mycket bra sammansättning av upplevelser och vistelser på olika orter"
Carina och Per Westlund, skräddarsytt Kuba

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Intressant - trevliga människor. Spännande, lärorikt."
Margareta och Bengt Ottosson, skräddarsytt Kuba
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack