Kon-Tiki Resor
Upplevelser utöver det vanliga!
Bild Bild Bild

Surinam och Guyana: 90 % regnskog - skräddarsytt exempel

I norra Sydamerika ligger de tre Guyanaländerna; från väster till öster, Guyana, Surinam och Franska Guyana (som fortfarande tillhör Frankrike). Den stora attraktionen här är den orörda naturen. Hela 90 % av både Surinam och Guyana är primär regnskog, det vill säga att den aldrig har varit avverkad! Kostnadsläget är relativt högt på grund av den dåliga infrastrukturen, men om du tycker om djur och natur så är det svårt att tänka sig ett bättre resmål. Dessutom bryter resenärer hit ny mark; det här är fortfarande länder som få turister besöker.
Reseöversikt


Dag 1 Sverige - Paramaribo, Surinam
Dag 2 Paramaribo: Stadsrundtur och Commewijne-floden
Dag 3 Paramaribo - Georgetown, Guyana: Stadsrundtur
Dag 4 Georgetown - Fairview - Iwokrama
Dag 5 Iwokrama: Båtutflykt och Turtle Mountain - Atta
Dag 6 Atta: Regnskogen
Dag 7 Atta - Guldklippfågelleden - Surama: Omgivningar
Dag 8 Surama: Pakaraimabergen och Burro Burro-floden
Dag 9 Surama: Morgonpromenad - Rupununi Savannah
Dag 10 Rupununi Savannah: Panoramaleden - Karanambu: Båtutflykt
Dag 11 Karanambu: Omgivningar
Dag 12 Karanambu: Omgivningar - Lethem - Georgetown
Dag 13 Georgetown: Kaieteur
Dag 14 Georgetown - Paramaribo, Surinam
Dag 15 Paramaribo: Brownsberg nationalpark
Dag 16 Paramaribo -
Dag 17 - Sverige
 Pris: från  77 900 kr/person

Vad ingår i resans pris?

 • Flyg Sverige-Paramaribo t/r
 • Flyg Paramaribo-Georgetown t/r
 • Flyg Georgetown-Fairview/Lethem-Georgetown
 • Flyg Georgetown-Kaieteur t/r
 • Transfers, transporter och utflykter beskrivna i programmet
 • Engelsktalande guider under utflykter
 • Logi på beskrivna hotell/lodger, del i dubbelrum, eller alternativ med likvärdig standard
 • Måltider beskrivna i programmet
 • Flygskatter och bränsletillägg
 • Inträdesavgifter under utflykter
 • Visumkostnad för Surinam (visum behövs inte till Guyana)
 • Informationsmaterial

Vad ingår ej i resans pris?

 • Måltider utöver de nämnda i programmet
 • Måltidsdryck till inkluderade måltider
 • Egna utgifter
 • Avbeställningsskydd
 • Eventuell dricks till guider och chaufförer


Färdplan

Dag 1 Sverige - Paramaribo, Surinam

Ni flyger med KLM, det holländska flygbolaget, från antingen Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn tidigt på morgonen till Amsterdam, där ni byter plan. Efter några timmars väntan fortsätter ni med samma flygbolag direkt till Paramaribo, Surinams huvudstad, där ni landar på kvällen. Att Surinam består av cirka 90 % regnskog känns redan vid ankomsten, det är som man möts av doften av klorofyll! Här möts ni vid ankomsten och körs till ert charmiga hotell, som är ett ombyggt hus från kolonialtiden och bär många spår efter Surinams spännande historia.

Eco Torarica Hotel (☆☆☆). Måltider ombord på planen.
Dag1
Dag 2 Paramaribo: Stadsrundtur och Commewijne-floden

På förmiddagen ingår en stadsrundtur i denna intressanta stad. Det var britterna som grundade staden 1630 och 1650 blev Paramaribo huvudstad för Brittiska Guyana. Området skiftade sedan styre många gånger mellan britterna och holländarna, men från 1815 och fram till självständigheten 1975 styrdes Surinam från Holland. Trots ett par stora eldsvådor under 1800-talet så finns många vackra trähus i typisk holländsk och brittisk kolonialstil kvar och 2002 sattes Paramaribos stadskärna upp på Unescos lista över världsarv. Ni utforskar staden både med bil och till fots och ser de främsta sevärdheterna, som Fort Zeelandia, presidentpalatset, självständighetstorget med mera. Ni åker sedan österut till Commewijnedistriktet och ser längs vägen flera gamla plantager från kolonialtiden, varav de flesta idag är övergivna. Ni stannar vid en av de äldsta, Peperpot. Denna är fortfarande i näst intill ursprungsskick och ni tar en tur i den gamla gårdsbyggnaden samt på ägorna, där ni ser kaffe- och kakaobuskar. Besöket här ger en fascinerande inblick i hur livet såg ut på 1700- och 1800-talen, då stora mängder slavar fördes från Afrika hit för att arbeta under hemska förhållanden på plantagerna. När slaveriet avskaffades på senare hälften av 1800-talet, kom istället många arbetare från andra holländska kolonier, framför allt Indonesien, vilket ledde till att Surinam idag har en världens mest mångkulturella befolkningar. Dagens nästa stopp gör ni vid Marienburg, en före detta sockerrörsplantage som idag har gjorts om till museum. Efter lunch fortsätter ni till platsen där floderna Suriname och Commewijne möts, där vi ser det imponerande fortet Nieuw Amsterdam som byggdes mellan 1734 och 1747.

Eco Torarica Hotel (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag2
Dag 3 Paramaribo - Georgetown, Guyana: Stadsrundtur

Ni hämtas på hotellet tidigt på morgonen och körs till flygplatsen för att flyga västerut till Georgetown, huvudstad i grannlandet Guyana. Här möts ni och körs till ert mycket centralt belägna hotell, som är stadens mest anrika då det byggdes redan på 1840-talet. Georgetown har idag cirka 240 000 invånare, inklusive förorter, och är Guyanas enda större stad. Namnet Guyana kommer från ett indianskt ord som betyder ”vattnens land”, vilket stämmer alldeles förträffligt då Guyana är ett av världens tio vattenrikaste länder. Under förmiddagen kommer ni att göra en stadsrundtur i denna gröna och charmiga stad. Georgetown är känt för sina många vackra träbyggnader och den mest imponerande av dessa är St Georges katedral, byggd 1892. Ni besöker även nationalmuseet, den botaniska trädgården, som har en av Karibiens rikaste samlingar av tropisk flora, ett litet zoo med mer än 100 arter av den guyanska faunan samt den livfulla marknaden Stabroek. Efter denna rundtur kommer ni att göra en rundtur på en annan av stadens marknader, Bourda, tillsammans med chefskocken på restaurangen Backyard Café. Han kommer att förklara för er vad ni ser, från olika fiskarter till grönsaker och örter, och hur de tillagas och vad de används till! Ni gör sedan sällskap till restaurangen där det ni har köpt (ingår i resans pris) tillagas på plats.

Cara Lodge (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag3
Dag 4 Georgetown - Fairview - Iwokrama

Tidigt på morgonen hämtas ni på hotellet och körs till flygplatsen för att flyga söderut till det lilla flygfältet i Fairview. Härifrån har ni en kort resa till Iwokrama River Lodge. Området runt Iwokrama är unikt, här har man inlett ett samarbete mellan myndigheterna och lokalbefolkningen för att bevara den unika natur som finns här och behålla regnskogen intakt. En stor del av de pengar ni spenderar här går därför direkt till de människorna som lever här. Ni äter lunch på lodgen och ger er sedan ut på eftermiddagen med en av de lokala guiderna för att utforska omgivningarna. Ni befinner er nu i de centrala delarna och omges av en imponerande regnskog med en mycket rik flora och fauna. Efter promenaden kommer ni åter till lodgen för middag och ger er sedan ut på en kvällsutflykt för att söka efter nattaktiva arter som några av de fyra arterna av kajmaner som lever här, trädgrodor, boaorm samt fåglar som till exempel långstjärtad tandnattskärra, glasögonuggla och zebrahäger.

Iwokrama River Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag4
Dag 5 Iwokrama: Båtutflykt och Turtle Mountain - Atta

Ni går upp tidigt på morgonen för att ta en båtutflykt längs floden när djur och fåglar är som mest aktiva. Ni spanar efter jätteuttrar, svarta kajmaner och färgglada tukaner bland mycket annat! Ni kommer sedan åter till lodgen för frukost och ger er sedan ut på floden igen. Ni går av medströms och beger er ut på en vandring upp till berget Turtle Mountains topp på 365 meters höjd. Utsikten härifrån är fantastisk! Vill ni hellre göra en mindre ansträngande utflykt så går det naturligtvis utmärkt. Längsmed stigen, som tar knappt två timmar att gå, så har ni goda möjligheter att se brunhuvad spindelapa, röd vrålapa och, om ni har mycket tur, kanske till och med en jaguar! Efter denna utflykt så lämnar ni Iwokrama och reser längsmed en väg som är en av de bästa platserna att se just jaguar på, men det krävs förstås väldigt mycket tur för att se detta skygga och primärt nattaktiva kattdjur. Området runt Atta Rainforest Lodge är en av de bästa platserna i Guyana för att se en av ornitologer mycket eftertraktad art, den röda fruktkråkan, så ni går en kort promenad efter ankomst för att se om ni kan se denna vackra fågel. På eftermiddagen åker ni till Iwokrama Canopy Walkway, där ni går längs hängbroar 35 meter upp i trädkronorna – ett mycket annorlunda och bra sätt att se de djur och fåglar som från marken annars bara ses som siluetter längst upp i träden! Några av de arter ni har goda möjligheter att se är vithalsad trögfågel, guldvingad parakit, caicapapegoja, orangenackad spett och dvärgkotinga. Ni kommer åter till lodgen sent på eftermiddagen och har ni inte sett dem förut så kanske ni ser dem nu - runt lodgen finns en familj av svart hocko, en ståtlig hönsfågel, som har blivit nästan tama och helt orädda för besökare!

Atta Rainforest Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag5
Dag 6 Atta: Regnskogen

Hela dagen är vikt för promenader med lodgens kunniga guider. Fågellivet här är fantastiskt och ni har möjlighet att se flera vackra och intressanta arter, som till exempel karmosintopas, guyanatukanett, svart hocko, rostbukad markgök och både grön och svarthalsad aracari - för att bara nämna några! Ni börjar dagen i gryningen vid hängbroarna för att se djungeln vakna till liv. Detta är också den bästa tiden på dagen för att se fåglar. Ni kommer sedan åter till lodgen och har tid för att med någon av lodgens guider gå längs någon av de många väl utmärkta leder som omger Atta. För den som är intresserad av floran finns plaketter med förklaring av de arter som ni ser, mångfalden i regnskogen är imponerande. Längs dessa leder har ni goda möjligheter att se aguti, som är en av världens största gnagare. För dig som är ornitolog så rekommenderar vi att se noga i snårskogen där det finns chans att se den hett eftertraktade rostvingade markgöken. På kvällen återvänder ni till hängbroarna för att förhoppningsvis få se den vitvingade poton, en fågel i familjen tandnattskärror. Med lite tur kan ni även få se den nattaktiva Hoffmanns tvåtåiga sengångare.

Atta Rainforest Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag6
Dag 7 Atta - Guldklippfågelleden - Surama: Omgivningar

Ni har möjlighet att en sista gång besöka hängbroarna i gryningen innan ni återvänder till lodgen för frukost. Om ni hellre vill ta en guidad promenad i omgivningarna så går det naturligtvis bra. Ni lämnar sedan Atta och körs mot den lilla byn Surama. På vägen stannar ni vid Corkwood, där ni går längs den så kallade guldklippfågelleden. Under promenaden kommer er guide att förklara närmare för er om de många medicinska växter som växer längs leden. Namnet på leden kommer från att detta är en av de bästa platserna för att se den underbart vackra guldklippfågeln som är en av endast två arter i släktet klippfåglar. Den känns lätt igen på sin skinande orangea fjäderdräkt och hanens mycket karaktäristiska halvmåneformade kam. Byn Surama ligger på ett litet savannområde omgivet av tät regnskog. 1812 passerade den brittiske forskaren Charles Waterton genom Surama i jakt efter hemligheten runt curare, det gift som indianerna använder till sina pilar. Han skrev senare i en bok att ”inte ens den finaste parken i England kan tävla med detta områdes skönhet”. Suramas invånare tillhör Macushistammen och har behållit många av sina gamla seder och bruk. Vid ankomsten möts ni av byborna och visas till er enkla, men charmiga, logi. Efter ankomsten kommer en av lodgens guider ta med er på en promenad längsmed någon av de leder som finns i närheten. Ni kommer även senare på eftermiddagen besöka byn och se den lilla kyrkan, den lokala skolan och sjukhuset. På kvällen ger ni er ut igen för att spana efter nattaktiva djur och fåglar.

Surama EcoLodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag7
Dag 8 Surama: Pakaraimabergen och Burro Burro-floden

Ni går upp före gryningen för en vandring som tar er över savannen och uppför Pakaraimabergen. Det är ingen tekniskt komplicerad vandring, men kan vara ansträngande särskilt om det har regnat. Er guide kan då finna andra alternativ till morgonutflykt för er. När ni väl kommer upp på berget så har ni dock en sagolik utsikt över omgivningarna när solen första strålar lyser över det storslagna landskapet! Ni går sedan tillbaka till lodgen och äter lunch, innan ni ger er ut igen på en utflykt på eftermiddagen. Ni går en cirka fem kilometer lång promenad över savannen och genom regnskogen ner till Burro Burro-floden. Er guide kommer sedan att paddla er längs floden. Under kanotturen har ni möjligheter att se jätteutter, spindelapor, sengångare och mycket mer. Efter denna trevliga utflykt kommer ni åter till lodgen sent på eftermiddagen.

Surama EcoLodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag8
Dag 9 Surama: Morgonpromenad - Rupununi Savannah

Ni ger er ut på en guidad promenad i gryningen och kommer åter till lodgen för frukost. Ni lämnar sedan Surama bakom er och reser mot Rock View Lodge. Resan går genom den vackra Rupununi-savannen, med många termitstackar och skogsdungar. Er lodge ligger där savannen möter de skogsklädda Pakaraimabergen och med dess tropiska trädgård och blomstrande träd känns Rock View som en oas på savannen. Lodgen är känd för sitt rika fågelliv, framför allt för sina många kolibriarter. På eftermiddagen kan ni besöka någon av de indianbyar som ligger i närheten och där få en lektion i hur cashewnötter skördas och rostas.

Rock View Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag9
Dag 10 Rupununi Savannah: Panoramaleden - Karanambu: Båtutflykt

I gryningen tar ni en promenad vid foten av Pakaraimabergen längs den så kallade Panoramaleden. Stigen gör skäl för sitt namn, utsikten över savannen och byarna nedanför när solen går upp är oförglömlig! Ni har goda möjligheter att se många fågelarter, som till exempel Finchs euphonia, rosteremit, gulnäbbad jakamar och rostbukig myrsmyg, samt höra vrålapornas kraftiga rop. Ni kommer tillbaka till lodgen för frukost innan ni reser vidare mot Ginep Landing, där ni går ombord på en båt som kommer att ta er till Karanambu Lodge. Under färden har ni goda möjligheter att se många fågelarter, som till exempel kungsgam, släthuvad hocko, vattentyrann och den vackra kolibriarten halsbandsjakobin. Karanambu Lodge var hem för Diane McTurk, vida känd för sitt arbete med att rehabilitera jätteuttrar tillbaka till ett liv i frihet. National Geographic har filmat här och David Attenborough besökte Dianes far, Tiny McTurk. Idag är tyvärr Diane avliden och arbetet med rehabilitering har upphört, vilket har gjort det svårare att se uttrarna på senare år. Sent på eftermiddagen ger ni er ut på floden för att se jätteuttrar, svarta kajmaner, som är mycket talrika här, och världens största näckros, jättenäckrosen (Victoria amazonica) som blommar i skymningen. Dess blomma är Guyanas nationalblomma och bladen är så stora, upp till tre meter i diameter, att de bär ett litet barn. Ni har också mycket goda möjligheter att flera av ornitologer eftertraktade fågelarter som till exempel amerikansk simrall och solrall. På vägen tillbaka till lodgen så faller mörkret och ni kommer att med ficklamporna spana efter kajmaner, vars ögon lyser röda i ljuset, samt andra nattaktiva djur och fåglar.

Karanambu Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag10
Dag 11 Karanambu: Omgivningar

Dagens aktiviteter är flexibla beroende på väder och vattenstånd. På morgonen är dock en utflykt planerad ut på de böljande gräsmarkerna i närheten av lodgen för att skåda efter jättemyrslok - som namnet antyder är detta den största arten av de fyra myrslokarna och kan väga upp emot 40 kilo. Området runt Karanambu är en av de bästa platserna att se detta säregna djur, som lever helt och hållet på myror och termiter. De gräver hål i termitstackarna där de sedan stoppar in sin långa och klibbiga tunga som termiterna fastnar på. Hanarna kan faktiskt bli mer än två meter långa. Ni kommer sedan tillbaka till lodgen för några lediga timmar mitt på dagen när det är som varmast och ger er ut igen sent på eftermiddagen till en närbelägen damm för att fågelskåda. Ni har möjlighet att under utflykten bland annat se amerikansk ormhalsfågel, rosenskedstork, grön ibis, jabirustork, som är den största flygande fågelarten i Sydamerika, grön ibis och flikjacana, som med sina långa tår kan gå på näckrosbladen. Ni kan också här i närheten gå en promenad i den omgivande skogen för att se andra arter, som bland annat fläckig trögfågel, strimmig trädklättrare, paljettdvärgspett och skäggtachuri. Detta område är särskilt bra för att se den vackra agamihägern, med sin typiska blåa, långa plym. På kvällen har ni möjlighet att göra en promenad nära flygfältet, där ni kan se hela sju arter nattskärror och i gräsfälten bredvid bland annat amerikansk tjockfot.

Karanambu Lodge (☆☆). Frukost, lunch, middag.
Dag11
Dag 12 Karanambu: Omgivningar - Lethem - Georgetown

Om ni inte såg någon jättemyrslok igår så ger ni er ut igen på savannen på morgonen för att se om ni kan göra det idag istället. Annars tar ni en båttur på Rupununi-floden för att spana efter vattensvin, som är världens största gnagare, jätteutter, svart kajman och arapaima. Den sistnämnda är en av de största sötvattenfiskarna i världen och kan bli upp emot tre meter lång och väga upp till 200 kilo. Ni kommer åter till lodgen för frukost och reser sedan mot Lethem. Härifrån flyger ni tillbaka till Georgetown, där ni möts vid ankomsten och körs till ert hotell.

Cara Lodge (☆☆☆). Frukost, lunch.
Dag12
Dag 13 Georgetown: Kaieteur

En fantastisk utflykt väntar er idag! Ni hämtas efter frukost på hotellet och körs till flygplatsen för att med ett mindre plan flyga söderut. Resan går över Guyanas mäktiga regnskog så ha kameran redo, det finns gott om tillfällen till vackra fotografier. När ni kommer fram till Kaieteur så tar piloten en extra runda för att ge er en oförglömlig utsikt över detta mäktiga vattenfall, som med sina 226 obrutna meter är ett av världens högsta - till exempel fem gånger högre än Niagarafallen och mer än dubbelt så högt som Victoriafallen. Minst lika imponerande är naturen runt omkring fallet, som består av primär regnskog (primär innebär att den aldrig har varit nedhuggen, sekundär att den är återuppvuxen efter att en gång ha huggits ner). Kaieteur ligger i en nationalpark med samma namn och denna har en av världens högsta koncentrationer av endemiska arter, det vill säga de finns endast här. Ni kommer bland annat med största sannolikhet se den endemiska gula pilgiftsgrodan, som lever hela sitt liv i en speciell art av bromelia. Här har ni även goda möjligheter att se den underbart vackra guldklippfågeln med sin skinande orangea fjäderdräkt, håll utkik i buskagen. Med mycket tur har ni även chans att se den sällsynta skogshunden, som är den enda arten i sitt släkte Speothos. Efter att ha gått runt uppe på högplatån och beundrat fallen så flyger ni åter till Georgetown, där ni möts och körs till hotellet.

Cara Lodge (☆☆☆). Frukost, lunch (picknick).
Dag13
Dag 14 Georgetown - Paramaribo, Surinam

På morgonen hämtas ni på hotellet och körs till flygplatsen för att flyga åter till Paramaribo. Här möts ni vid ankomsten och körs till ert hotell. Ni har resten av dagen ledig för att på egen hand upptäcka denna charmiga stad eller för att bara ta det lugnt vid hotellets trevliga poolområde.

Eco Torarica Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag14
Dag 15 Paramaribo: Brownsberg nationalpark

Ni hämtas på hotellet på morgonen för en dagsutflykt till Brownsberg nationalpark, som ligger 120 km från Paramaribo. Denna 8 400 hektar stora park ligger på 500 meters höjd, så resan hit ger er fantastiska vyer över omgivningarna. Väl framme kommer ni att gå en guidad rundvandring längs någon av de olika leder som går genom regnskogen. Mångfalden av både flora och fauna är enorm och ni har goda möjligheter att se många fågelarter, apor och sengångare. Brownsberg är också känt för sina många vattenfall - ta med badkläder, då ni har möjlighet att bada i de pooler som finns nedanför dessa!

Eco Torarica Hotel (☆☆☆). Frukost.
Dag15
Dag 16 Paramaribo -

Ni måste checka ut mitt på dagen men har möjlighet att lämna era väskor i receptionen fram till er transfer på eftermiddagen till flygplatsen. Ni flyger på kvällen med KLM till Amsterdam.

Frukost, måltider ombord på planet.
Dag16
Dag 17 - Sverige

Ni landar i Amsterdam på förmiddagen och fortsätter sedan med KLM till Stockholm, Göteborg, Linköping eller Köpenhamn, där ni landar åter på eftermiddagen - många upplevelser och erfarenheter rikare!

Måltider ombord på planen.
Ladda ner färdplan som .pdf

Kräver Adobe Acrobat som kan laddas ner gratis på www.adobe.com


Karta

Dag1 Dag2 Dag3 Dag4 Dag5-6 Dag7-8 Dag9 Dag10-11 Dag12 Dag13 Dag14 Dag15 Dag16
Karta
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5-6
Dag 7-8
Dag 9
Dag 10-11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16

KOMMENTARER FRÅN TIDIGARE RESENÄRERS UTVÄRDERINGAR

Vilket betyg vill ni ge resan i sin helhet? "5. Kanske att resan platsar på vår topp 5!"
Boel Afzelius och Åke Johansson, skräddarsytt Guyana och Tobago

"Ett stort och varmt tack för en riktigt fin, innehållsrik, spännande, oförglömlig resa. Ni är så duktiga på att få allt att funka. Vi är så nöjda och hoppas att vi hörs av i framtiden. Allt gott från oss."
Familjen Sager, skräddarsytt Surinam, Chile och Panama

"En fantastisk resa fylld av upplevelser. Allting har varit otroligt spännande med höjdpunkter som Karanambu, Surama, Cock-of-the-rock, Abaryfloden och röda ibisar. Mycket givetvis beroende på resmålet, men också tack vare alla som tagit hand om en, t.ex. Salvador och Andrea i Karanambu, och de lokala guiderna. Vi har fått träffa många fantastiska människor (även andra resenärer) och vi är mycket mycket nöjda."
Åsa Sullivan och Thomas Andersson, skräddarsytt Surinam, Guyana och Trinidad
Få Kon-Tiki Resors nyhetsbrev


Om du vill ha nyhetsbrevet i brevlådan och/eller via e-post framöver så fyll i formuläret nedan!


Nej tack